دویچه وله - رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت، در جهت مقابله با تحریمهای آمریکا تلاشهایی برای جلب سرمایه، از جمله سرمایه ایرانیان خارج کشور به جریان میافتد. به گفته او، در همین راستا طرح مصونیت اموال آنان هم به مجلس ارائه خواهد شد.
حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، گفت که با توجه به تحریمهای آمریکا علیه ایران، تلاشهایی برای جلب سرمایه، از جمله سرمایه ایرانیان تبعه کشورهای خارجی، به جریان خواهد افتاد.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، فلاحتپیشه گفته است که نخستین اقدام در این راستا «طرح یکفوریتی اصلاح قانون ۹۸۹ مدنی کشور است به نحوی که اموال ایرانیهایی که تابعیت کشور دیگری را به هر دلیل پذیرفتهاند در داخل کشور مصون خواهد بود.»
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس همچنین به تصمیم اخیر دولت در این مورد اشاره کرد که «اتباع خارجی با سرمایهگذاری ۲۵۰ هزار دلاری میتوانند اقامت پنجساله در ایران دریافت کنند.»
فلاحتپیشه در این مورد گفت: «از آنجایی که آمریکا ایران را تحریم کرده است این تصور ممکن است به وجود آید که مشکلی برای این افراد به وجود میآید، حال آن که ساز و کارهای اجرایی به گونهای در نظر گرفته شده که سرمایهگذاران در ایران مرتبط با تجارت برای آمد و شد به کشورمان مشکل نداشته باشند.»
طرح مصونیت اموال ایرانیان خارج کشور و اعطای اقامت پنجساله به سرمایهگذاران خارجی در حالی از سوی رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس عنوان میشود که شمار زیادی از ایرانیان دوتابعیتی و نیز اتباع کشورهای خارجی طی سالهای گذشته با اتهامهایی نظیر "جاسوسی" در ایران مواجه شده و بازداشت شدهاند.
در پی همین بازداشتها وزارت خارجه بریتانیا اخیرا در اقدامی کمسابقه به شهروندان ایرانی−بریتانیایی هشدار داد که تنها در شرایط کاملا ضروری به ایران سفر کرده و خطرات احتمالی چنین سفری را در نظر بگیرند.
همزمان با اظهارات فلاحتپیشه، سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی از محکومیت یک "عامل نفوذ دوتابعیتی" به تحمل هشت سال و نیم حبس قطعی و "ضبط اموال" او خبر داد. غلامحسین محسنی اژهای به هویت این فرد اشارهای نکرده، اما گفته است که گزارش دوتابعیتی بودن این فرد و نیز اتهام "نفوذ در مراکز حساس و جمعآوری اطلاعات" را وزارت اطلاعات ایران تهیه کرده است. اژهای "مرکز حساسی" را نیز که این فرد برای "جمعآوری اطلاعات" در آن "نفوذ" کرده، معرفی نکرده است.
آمار رسمی و دقیق شمار شهروندان دوتابعیتی زندانی در ایران وجود ندارد. خبرگزاری رویترز نهم نوامبر سال گذشته میلادی (۲۰۱۷) شمار این زندانیان را بيش از ۳۰ نفر عنوان کرده بود. گفته میشود که اغلب اين افراد طی چند سال گذشته از سوی سازمان اطلاعات سپاه پاسداران ایران دستگير و روانه زندان شدهاند.
در حال حاضر از جمله نازنین زاغری شهروند ایرانی−بریتانیایی، احمدرضا جلالی شهروند ایرانی−سوئدی، باقر و سیامک نمازی شهروندان ایرانی−آمریکایی و محمدرضا هاشمی نبی شهروند ایرانی−بریتانیایی، در زندانهای جمهوری اسلامی به سر میبرند.
علاوه بر این افراد، برخی از شهروندان دوتابعیتی در زندانهای ایران فاقد تبار ایرانی هستند. نزار زکا، شهروند لبنانی−آمریکایی و شی وانگ، شهروند آمریکایی چینیتبار از این گروهاند. دو سال پیش در پی آزاد شدن چند شهروند ایرانی در آمریکا، جمهوری اسلامی نیز شماری از زندانیان دوتابعیتی ایرانی−آمریکایی، از جمله جیسون رضاییان، امیر حکمتی و سعید عابدینی را آزاد کرد. سپس اعلام شد که دولت باراک اوباما همزمان با آزادی این افراد میلیونها دلار اموال بلوکهشده ایران در آمریکا را به صورت نقدی و با هواپیما به ایران فرستاده است.
زندانیان دوتابعیتی ایرانی−آمریکایی پس از رسیدن به ایالات متحده به دادگاههای آمریکا شکایت بردند و جمهوری اسلامی را متهم به "شکنجه روانی" خود و "گروگانگیری" به قصد تأثیرگذاری بر روند مذاکرات هستهای کردند.