رادیو فردا - شماری از هنرمندان، کنشگران، فعالان فرهنگی و روزنامهنگاران ایرانی با امضای نامهای سرگشاده و راهاندازی کارزاری علیه تحریمهای یکجانبه آمریکا، از «مردم جهان» خواستند در برابر تحریمها با آنها «همصدا» شوند.
این نامه سرگشاده با عنوان «همصدایی در برابر تحریمها» در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی از جمله به دست رخشان بنیاعتماد در توییتر منتشر شده و دست به دست میشود تا به امضای جمع بزرگتری از فعالان حوزه فرهنگ و هنر و دیگر کنشگران برسد.
امضاکنندگان نامه این پندار را که «نتیجه اعمال این تحریمها دستیابی به حقوق شهروندی و حقوق بشر، بهرهمندی از مواهب آزادی و بهبود شرایط زندگی برای ملت ایران» باشد «خاماندیشانه» توصیف کردهاند و تاکید دارند که فقط «ملت ایران تاوان این تحریمها را خواهد داد».
پیش از این چند مقام دولت آمریکا تاکید داشتهاند که هدف تحریمها ملت ایران نیست و تنها هدف از اعمال این تحریمها که از ۱۴ آبانماه دور دوم آن علیه ایران اجرایی شد فشار بر دولت و حکومت ایران برای تغییر رفتار است.
مطالب بیشتر در سایت رادیو فردا
امضاکنندگان این نامه سرگشاده که کارزاری با همین نام، «همصدایی در برابر تحریمها»، را نیز راهبری میکنند در جایی از نامه خود که به دو زبان انگلیسی و فارسی منتشر شده میگویند: «سیاستگزاران دیر یا زود میروند، اما فجایع حاصل از عملکرد غلط آنها جهانی را میسازد که ما و شما و فرزندانمان در طول تاریخِ پیشِ رو، دست به گریبانِ کابوسِ آن خواهیم بود.»
اصغر فرهادی، سینماگر و فلیسماز ایرانی برنده جایزه اسکار، رخشان بنیاعتماد، خسرو سینایی، بهمن فرمانآرا و کیانوش عیاری از جمله فیلمسازانی هستند که این نامه را امضا کردهاند.
حسین علیزاده، نوازنده و موسیقیدان، کیهان کلهر، نوزانده و موسیقیدان، لیلی گلستان، نویسنده و مترجم، پری صابری، نویسنده و کارگردان تئاتر، محمد شمس لنگرودی، شاعر، فرح اصولی، نقاش، ابراهیم حقیقی، طراح و گرافیست، فریده غیرت و بهمن کشاورز، از وکلای دادگستری و مینا اکبری، مژگان جمشیدی و پوریا عالمی نیز از جمله روزنامه نگارانی هستند که این نامه را امضا کردهاند.
در این نامه از مردم جهان خواسته شده تا با امضاکنندگان این نامه همصدا شوند چرا که به باور امضاکنندگان «همصدایی ما و شما در هر گوشه از جهان و توجه دادن به نتایج فاجعهبارِ شرایط تحمیلشده بر ملت ایران، میتواند سیاستگزاران و سیاستهای غیرانسانیشان را متوقف کند.»
پیش از این، شمار دیگری از سینماگران و چهرههای سرشناس فرهنگ و هنر ایران با انتشار تصاویری یکسان از بیمارانی روی تخت بیمارستان، از اعمال تحریمهای بانکی آمریکا علیه ایران انتقاد کرده بودند.
هشتگ و شعار مورد استفاده آن حرکت اعتراضی که پرویز پرستویی، باران کوثری، سحر دولتشاهی، مهتاب کرامتی، رضا کیانیان و حبیب رضایی از بازیگران سینمای ایران با آن همراهی کرده بودند، «تحریم من را هدف قرار میدهد» بود.
در همه آن پستها و مطالب، ویدیویی درباره کودکان سرطانی منتشر شده و متنی درباره آن نوشته شده که تاکید داشت: «تحریم بانکی علیه ایران باعث کمبود دارو و در نتیجه مرگ کودکان سرطانی خواهد شد.»
همراهان و حامیان کارزار «تحریم من را هدف قرار میدهد»، با نوشتن این جمله مشترک که «تحریم بانكی فقط يک اقدام و يک خبر در خبرگزاریها نیست... تحریم بانكی یعنی مرگ کودکان سرطانی ايران به خاطر ممنوع شدن فروش دارو.» با این حرکت همراهی کردند.
در مقابل شماری از کابران شبکههای اجتماعی، حرکت و اقدام هماهنگ این هنرمندان را بخشی از سیاست حکومت جمهوری اسلامی برای مقابله با تحریمها توصیف کردند.
مسئولان دولت آمریکا و دستاندرکاران تحریمهای واشینگتن علیه ایران، در روزهای گذشته اصرار بسیاری داشتهاند که فروش غذا، دارو و تجهیزات پزشکی و کالاهای کشاورزی به ایران «هرگز تحریم نبوده و نیست.»
روز سهشنبه گذشته، برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، با انتشار ویدئویی خطاب به مردم ایران باز تکرار کرد که هدف تحریمهای ایالات متحده تنها «تغییر رفتار مخرب» حکومت جمهوری اسلامی است و این تحریمها دادوستدهای بشردوستانه مانند دارو و غذا را هدف نگرفته است.
اما مقامهای ایرانی میگویند حتی بانکهایی که «نقش کلیدی در واردات غذا و دارو» داشتهاند «با ادعای ارتباط با بسیج از طریق هشت واسطه» تحریم شدهاند.
در سالهای گذشته و در دورههای پیشین تحریم علیه ایران، همواره اخبار و گزارشهای پرشماری درباره مشکل واردات دارو و تجهیزات پزشکی به ايران بر اثر تحريمهای غرب منتشر شد.
از جمله احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، در آبانماه ۹۲ اعلام کرده بود که بر اثر تحریمها، داروهای سرطان، بیماریهای قلبی، تالاسمی، هموفیلی، ایدز و دیگر بیماریهای خاص در ایران کمیاب شده است.
وزارت خزانهداری آمريکا سوم مردادماه ۹۲ اعلام کرده بود که در تصميمی جديد، صادرات صدها ابزار پزشکی و دارويی از جمله دستگاههای دياليز، نوار قلب و مغز را به ايران مجاز شمرده است.
اما يک سال پس از آن تصمیم، روزنامه وال استريت جورنال در گزارشی با اشاره به همان تصميم وزارت خزانهداری آمريکا خبر داد که به دليل مشکلات ناشی از تحریمهای بانکی، مشکل صادرات دارو به ايران حل نشده باقی مانده است.