دویچه وله - دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره جذب جوانان ایرانی به دانشگاههای کشورهای عربی منطقه اظهار نگرانی کرده است. او میگوید کشور های عربی اعلام پذیرش دانشمند از منطقه کردهاند؛ من نگران هستم که بچههای ما را جذب کنند.
محمدرضا مخبر دزفولی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی روز شنبه ۱۶ نوامبر (۲۶ ابان ۹۷) در گفت و گو با "باشگاه خبرنگاران جوان" درباره خروج نخبگان علمی کشور و تبلیغاتی که برای جذب آنان انجام میگیرد گفت "بیش از ۲۹۰ شبکه فارسی زبان متمرکز روی ایران هستند".
به گفته این مقام ایرانی عوامل داخلی چون "کجکاریها و رفتارهای ناصحیح مسئولین" و "نارساییها به لحاظ طراحیها و برنامهها" سبب شده است که جوانان از کشور خارج شوند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش دیگری از صحبتهای خود تاکید کرد که ایران پولی برای تحقیق خرج نمیکند و تاکنون فقط نیم درصد تولید ناخالص داخلی را خرج تحقیق و توسعه کرده است. به گفته این مقام ایرانی این هزینه در کره جنوبی نزدیک به چهار درصد و در کانادا سه درصد به بالا است.
او در ادامه صحبتهای خود به سرمایهگذاری کشورهای منطقه حاشیه خلیج فارس هم اشاره کرد و گفت که دانشگاه بن راشد در امارات برای ۲۰۲۰ نزدیک به ۲۰ میلیارد دلار هزینه کرده است.
این مقام ایرانی همچنین تاکید کرد: «کشور های عربی اعلام پذیرش دانشمند از منطقه کردهاند؛ من نگران از این هستم که بچههای ما را جذب کنند.»
مخبر دزفولی گفته است که کشورهای عربستان و قطر به دانشجویان ایرانی "پیشنهاد جذب" دادهاند.
خبرگزاری ایرنا روز شنبه ۱۶ نوامبر (۲۶ آبان ۹۷) گزارش داد که کرسی ارتباطات علم و فناوری یونسکو با مشارکت "انجمن ترویج علم در ایران" در ارتباط با موضوع "علم و فرهنگ عمومی در ایران" نشستی برگزار کرد.
در این نشست که در دانشکده ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شده بود، مقصود فراستخواه، محقق و استاد دانشگاه گفت که بر اساس یک پیمایش ملی بیش از ۶۷ درصد دانش آموزان و دانشجویان تمایل دارند به خارج از کشور برای ادامه تحصیل بروند.
او تاکید کرد: «اینها ذخائر ژنیتیکی هستند. با فرض ثابت بودن این شرایط از هر ده نفری که از کشور خارج میشوند تنها دو نفر خواهان بازگشت به ایران هستند.»
این محقق ایرانی همچنین خاطرنشان کرد که نابرابری آموزشی در ایران بالا و فعالیتهای فرهنگی و علمی ایرانیان کم است.