دویچه وله - علی خامنهای گفت، آمریکا ممکن است برای سال ۹۸ "نقشهای" کشیده باشد. او همچنین مدعی شد که آمریکا میخواهد "به کمک تحریم و کارهای ضدامنیتی" در ایران "جنگ داخلی" راه بیندازد. روحانی هم گفت: نمیتوانیم بگوییم شرایط عادی است.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز چهارشنبه ۲۱ آذر (۱۲ دسامبر) با اشاره به اظهارات مقامهای آمریکایی در "اول سال" مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی "تابستان داغی خواهد داشت و ۴۰ سالگی را نمیبیند"، گفت: «به کوری چشم آنها تابستان امسال یکی از بهترین تابستانها بود و ملت ایران ۲۲ بهمن امسال، ۴۰ سالگی انقلاب اسلامی را با شکوه بسیار برگزار خواهد کرد.»
رهبر جمهوری اسلامی با تأکید بر اینکه "مسئولان باید مراقب باشند" افزود: «اینکه آمریکاییها گفتند در سال ۹۷ چنین و چنان میکنیم، ممکن است فریب باشد؛ ممکن است در سال ۹۷ جنجال بکنند و نقشه را برای سال ۹۸ کشیده باشند. همه حواسشان را جمع کنند.»
"نقشه آمریکا" برای جنگ داخلی
خامنهای تأکید کرد: «نقشه آمریکا این است که به کمک تحریم و کارهای ضد امنیتی در کشور ما اختلاف و جنگ داخلی و مشکلات ایجاد کند.»
از جمله حوادث تابستان گذشته که رهبر جمهوری اسلامی از آن به عنوان "بهترین تابستانها" یاد کرده است، تظاهرات اعتراضی اواسط مردادماه در چندین شهر ایران، همچون تهران، اصفهان، شیراز، مشهد و کرج بود.
دیدهبان حقوق بشر اواسط آبانماه گذشته در گزارشی اعلام کرده بود که قوه قضائیه جمهوری اسلامی دستکم ۲۴ نفر را در ارتباط با اعتراضات مردادماه به اتهامهای امنیتی "مبهم"، به شش ماه تا شش سال زندان محکوم کرده است. به گزارش این سازمان حقوق بشری، این افراد از جمله ۵۰ نفری بودهاند که در روز ۱۱ مرداد ۹۷ در جریان اعتراضات تهران علیه اوضاع نابسامان اقتصادی دستگیر شده بودند.
پیش از تظاهرات اواسط تابستان گذشته نیز دهها هزار نفر از مردم ایران در دیماه سال ۹۶ در نزدیک به ۱۰۰ شهر کشور دست به حرکتهای اعتراضی زدند. در جریان این اعتراضهای خیابانی دهها تن کشته و هزاران نفر بازداشت شدند. چند نفر از بازداشتشدگان این ناآرامیها نیز سپس به شکل مشکوکی در زندان درگذشتند.
همزمان با هشدار خامنهای در مورد احتمال "نقشه آمریکا" برای سال ۹۸، حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران نیز در جلسه امروز هیأت دولت گفت: «اکنون در مقطع تحریم هستیم و در مقطع تحریم به طور طبیعی مردم با مشکلاتی مواجه هستند.»
روحانی افزود: «یک نوع جنگ اقتصادی و روانی است و نمیتوانیم بگوییم شرایط عادی است. در این شرایط سخت همه باید با وحدت همدیگر را یاری کنیم. یکی از مسایل بسیار مهم این است که مردم برای دسترسی به کالاهای اساسی با دشواری مواجه نباشند و قیمتها در بازار متعادل باشد تا به مردم اجحاف نشود.»
تظاهرات سراسری دیماه و مردادماه گذشته در ایران با طرح مطالبات معیشتی و در اعتراض به وضعیت وخیم اقتصادی آغاز شده بود. شعارهای مردم اما در جریان اعتراضات به سرعت رنگی سیاسی به خود گرفت و مقامهای بلندپایه ایران همچون رهبر جمهوری اسلامی و مجموعه ساختار نظام را هدف قرار داد.
در این میان نه تنها از نارضایتی عمومی از وضعیت اقتصادی کاسته نشده، بلکه این نارضایتی روندی صعودی هم داشته است. به گزارش رسانههای ایران، در حال حاضر افزایش دستکم ۵۰ درصدی بهای اقلام خوراکی و میانگین ۲۵ درصدی تورم، حتی "گرسنگی" و به تبع آن "فقر غذایی" را تبدیل به یک بحران جدی کرده است.
طبق محاسبه مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، خط فقر در تابستان سال جاری در قیاس با مدت زمان مشابه در سال گذشته رشدی بالغ بر ۲۵ درصد داشته است. همین گزارش سیاست دولت در زمینه پشتیبانی از خانوادههایی با درآمد زیر سه و نیم میلیون تومان را ناکارآمد ارزیابی کرده است.
پس از خروج آمریکا از برجام و بازگشت مجدد تحریمهای آمریکا علیه ایران و در پی آن التهابات کمسابقه ارزی و کاهش شدید قدرت خرید مردم، جامعه ایران شاهد اعتراضهای گسترده صنفی کارگران و قشرهای کمدرآمد نیز بود.
اعتصاب کامیونداران، تجمعها و تظاهرات اعتراضی کارگران شرکت نیشکر هفتتپه و گروه ملی صنعتی فولاد اهواز، طرح مطالبات کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و نیز همبستگی مردمی و حمایتهای دانشجویی از کارگران نیشکر هفتتپه و فولاد اهواز، جلوههایی از نارضایتی عمومی از وضعیت نابسامان اقتصادی در روزها و ماههای اخیر در ایران بودهاند.
در جریان این اعتراضات شمار زیادی از فعالان کارگری و مدنی بازداشت شدند که از میان آنها هنوز علی نجاتی، از نمایندگان کارگران شرکت نیشکر هفتتپه و سپیده قلیان، خبرنگار و فعال مدنی در زندان به سر میبرند.