دویچه وله - پس از واژگونی یک اتوبوس دانشگاه آزاد که به کشته و مجروح شدن ۳۵ سرنشین آن منجر شد پنج مدیر این دانشگاه برکنار شدند. یک سایت خبری با اشاره به نقش سوءمدیریت مسئولان دانشگاه در این سانحه آن را یک "جنایت بزرگ" میداند.
روابط عمومی دانشگاه آزاد نیمه شب چهارشنبه پنجم دیماه با انتشار بیانیهای اعلام کرد که در جریان پیگیری "سانحه مصیبتبار اتوبوس واحد علوم و تحقیقات" پنج نفر از معاونان و مدیران این دانشگاه برکنار شدهاند.
این حادثه ظهر سهشنبه رخ داد و در جریان آن ده نفر کشته و ۲۵ نفر مجروح شدند که حالی برخی از آنها وخیم گزارش شده است. واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد تهران در یک منطقه کوهستانی به مساحت حدود ۹ هزار هکتار واقع شده و دانشجویان برای رفت و آمد میان بخشهای مختلف مجبور به استفاده از اتوبوسهای این مرکز آموزشی هستند.
در دو روز گذشته گزارشهای زیادی در رسانههای داخلی و فضای مجازی منتشر شده که حکایت از فرسودگی اتوبوسهای دانشگاه آزاد دارند.
خبرگزاری ایسنا روز چهارشنبه از قول مدیرعامل ستاد معاینه فنی شهرداری تهران اعلام کرد که اتوبوس واژگون شده واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد برگه معاینه فنی نداشته است. نواب حسینی منش گفته است: «این اتوبوس به سن فرسودگی رسیده بود و علیرغم مشکلاتی که در نوسازی ناوگان وجود دارد و با این که ۱۶ سال از سال تولیدش گذشته بود، متاسفانه معاینه فنی نداشته است.»
یکی از دانشجویان دانشگاه آزاد به ایسنا گفته است: «پیش از این قرار بود که دانشجویان با حمل و نقل کابلی جابهجا شوند، اما با تغییر مدیریت دانشگاه، پروژه تلهکابین دانشگاه متوقف شد.»
در سال ۹۵ و پس از درگذشت اکبر هاشمی رفسنجانی، بنیانگذار و رئیس هیئت امنای دانشگاه آزاد، علی اکبر ولایتی، مشاور امور بینالملل رهبر جمهوری اسلامی جانشین او شد و ظاهرا توقف پروژه تلهکابین واحد علوم و تحقیقات در دوره او رخ داده است.
بیتدبیری و بیمسئولیتی مسئولان دانشگاه آزاد
فرید موسوی، رئیس فراکسیون جوانان مجلس شورای اسلامی که شامگاه سهشنبه همراه با مسعود پزشکیان، نایب رئیس مجلس برای بازدید از مجروحان این حادثه به بیمارستان رفته بود میگوید: «حادثه واژگونی اتوبوس دانشجویان برای مجلس و جامعه، اتفاقی شوکآور و نشانه بیتدبیری کامل مسئولان ذیربط در این حوزه بود.»
پایگاه اطلاعرسانی مجلس به نقل از موسوی نوشت: «مشکل اتوبوسهای فرسوده دانشگاه علوم و تحقیقات و نداشتن ایمنی لازم مسئله جدیدی در این واحد دانشگاهی نیست؛ بر اساس گزارشهای دریافت شده، مدت زیادی است که این موضوع به مسئولان دانشگاه تذکر داده شده و حتی اتفاقات خفیفتری در سالیان گذشته و حتی روزهای گذشته افتاده بود که متاسفانه با بیتوجهی کامل مسئولان، اوضاع تغییری نکرد.»
او با بیان این که دلیل اصلی این حادثه هر چه باشد "از بیتدبیری و بیمسئولیتی مسئولان دانشگاه کم نمیکند" وعده داده که نمایندگان مجلس از تمام ظرفیت قوه مقننه برای شناسایی عاملان این سانحه استفاده کنند.
حادثه یا جنایت بزرگ؟
سایت خبری "عصرایران" با بررسی جوانب واژگونی اتوبوس واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد نتیجه گرفته که آنچه در این دانشگاه رخ داده حادثه نبوده بلکه یک "جنایت بزرگ" بوده است.
در این گزارش با اشاره به محل وقوع حادثه، که یک پیچ بسیار تند در یک جاده شیبدار بوده، آمده است: «هر عقل سلیمی میداند که اولین و ابتداییترین لازمه جادهای چنین پیچ در پیچ و کوهستانی، تعبیه گارد ریلهای محکم و قابل اتکا در حد فاصل جاده و پرتگاه است.»
این سایت خبری عدم نصب حفاظ ایمنی در کنار جاده را "بی مبالاتی محرز" مدیران دانشگاه آزاد ارزیابی کرده و یکی از عوامل به بار آمدن "فاجعه" سقوط اتوبوس میداند.
به نوشته "عصرایران" استفاده از اتوبوسی که بنا بر اعلام پلیس از سال ۱۳۹۱، جزو خودروهای فرسوده بوده و مشابه آن در ناوگان حمل و نقل دانشگاه آزاد کم نیست دلیل دیگری است گه "بیمبالاتی و بیمسئولیتی جنایتبار" مسئولان دانشگاه آزاد را آشکار میکنند و باید پاسخگوی آن باشند.
توقف پروژه تلهکابین با تغییرات مدیریتی
به گزارش ایسنا، محمد علی کرونی، مدیر سابق کنترل پروژه سامانه حمل و نقل کابلی (تله کابین) واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد میگوید طرح جایگزینی سیستم جابهجایی دانشجویان و کارمندان این واحد در سال ۹۲ مطرح شد و قرار بود با اجرای آن یک مسیر هفت کیلومتری کوهستانی و خطرناک با احداث یک سامانه کابلی به کمتر از یک چهارم کاهش یابد.
او افزود که پس از تصویب این طرح یک مناقصه بینالمللی برگزار و عملیات اجرایی تلهکابین واحد علوم و تحقیقات در سال ۹۴ آغاز شد. مدیر سابق کنترل این پروژه میگوید در سال ۹۵ میزان پیشرفت این پروژه به حدود ۸۰ درصد رسیده بود اما با تغییرات مدیریتی در دانشگاه آزاد این پروژه متوقف شد.
علی اکبر ولایتی و دیگر مدیران ارشد دانشگاه آزاد تا کنون درباره علت توقف این پروژه توضیحی ارائه نکردهاند. واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد تهران حدود ۴۰ هزار دانشجو دارد که همچنان با اتوبوسهای فرسوده جا به جا میشوند.