Saturday, Jan 26, 2019

صفحه نخست » انتشار تصاویر ماهواره‌ای از "برنامه پنهان" موشکی عربستان

یورونیوز - عربستان احتمالا یک برنامه موشکی پنهان دارد و خود را برای آزمایش موشک بالستیک آماده می‌کند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس با انتشار تصاویر ماهواره‌ای از منطقه‌ای واقع در مرکز عربستان سعودی می‌نویسد کارشناسان بر این باورند که تصاویر به دست آمده «به طور قطع» مربوط به یک پروژه موشکی در این کشور است.

به گفته این کارشناسان، دولت ریاض در حالی که منتقد برنامه موشکی ایران است، به نظر می‌رسد که خودش هم به دنبال اجرای یک برنامه موشکی مشابه است. محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان سال گذشته گفته بود اگر ایران به سلاح هسته‌ای مجهز شود، دولت سعودی نیز در ساخت تسلیحات هسته‌ای تردید نخواهد کرد. موشک‌های بالستیک قادرند کلاهک‌های اتمی را به اهدافی تا فاصله هزاران کیلومتری برسانند.

41-3621913.jpgدر تصاویر مورد استناد آسوشیتدپرس یک پایگاه نظامی در عمق خاک عربستان دیده می‌شود که گویا در آن موشک‌های بالستیک آزمایش و «احتمالا» تولید می‌شوند.

هنوز مقام‌های سعودی و سفارت عربستان در واشنگتن به این خبر واکنشی نشان نداده و اطلاعاتی در اختیار آسوشیتدپرس نگذاشته‌اند.

یکی از کارشناسانی که تصاویر ماهواره‌ای به دست آمده از سایت موشکی عربستان را بررسی کرده در گفتگو با آسوشیتدپرس برنامه موشکی حکومت سعودی را «نگران‌کننده» خوانده و گفته است: «جاه‌طلبی‌های موشکی دولت ریاض را نباید دست کم گرفت».

مطالب بیشتر در سایت یورونیوز

این تصاویر از منطقه‌ای در نزدیکی شهر الدوادمی واقع در ۲۳۰ کیلومتری غرب ریاض دو روز پیش در روزنامه واشنگتن‌پست منتشر شد، اما نخستین بار هفته‌نامه نظامی «جینز دیفنس» در سال ۲۰۱۳ آن را افشا کرده بود. این هفته‌نامه در آن زمان نوشته بود که دو سکوی پرتاب موشکی در این پایگاه که عربستان آنها را از چین خریده است، به سوی ایران و اسرائیل نشانه‌گیری شده‌اند.

تصاویری که در ماه نوامبر گذشته از ماهواره به دست آمده نشان می‌دهد که تأسیسات موجود در این سایت برای ساخت موشک به حد کافی گنجایش دارد. همچنین در گوشه‌ای از سایت یک سکوی آزمایش برای موتور راکت و یک موشک آزمایش شده خوابیده در کنار آن نیز به وضوح دیده می‌شود. به باور کارشناسان، برای کشورهایی که می‌خواهند موشک تولید کنند، انجام چنین آزمایش‌هایی یک امر حیاتی است.

مایکل المن، عضو ارشد بخش دفاع ضدموشکی در مؤسسه بین‌المللی مطالعات راهبردی واشنگتن نیزضمن بررسی تصاویر ماهواره‌ای وجود این پایگاه در عربستان را تأیید کرده است.

اکنون پرسش اینجاست که آیا عربستان فناوری تولید موشک را دارد یا نه. آقای لویس به آسوشیتدپرس گفته است که طرح سکوی مشاهده شده در عربستان بسیار شبیه مدل چینی است که البته کمی از آن کوچک‌تر است. هوا چون‌یینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در پاسخ به پرسش آسوشیتدپرس در این زمینه گفته است: «من تاکنون هرگز چنین چیزی نشنیده‌ام که چین در ساخت موشک به عربستان کمک کرده باشد.»

آسوشیتدپرس همچنین می‌نویسد انگیزه اصلی رویکرد موشکی عربستان رقابت با ایران است. بیشتر هواپیماهای جنگی ایران قبل از انقلاب از کشورهای غربی خریداری شده‌اند. اما عربستان جنگنده‌های مدرن اف۱۵، تایفون و تورنادو دارد و اکنون می‌خواهد با دستیابی به موشک، از ایران در این زمینه پیشی بگیرد.

41-3621914.jpgبه گفته آقای المن با آن که عربستان خلبانان ماهری دارد اما در زمینه لجستیک همچنان نیازمند آمریکاست. او به آسوشیتدپرس می‌گوید: «امروز آنها (سعودی‌ها) به شدت به حمایت مستقیم آمریکا وابسته‌اند. اما هیچ تضمینی هم وجود ندارد که توان آمریکا و نقش حمایتی این کشور برای سعوی‌ها در حمله به ایران مفید باشد. بنابراین برنامه موشکی می‌تواند راهی برای خلاصی عربستان از این نگرانی‌ها باشد.»

شیعیان حوثی یمن که از سوی ایران حمایت می‌شوند، تاکنون با موشک به عربستان حمله کرده‌‌اند و برخی از موشک‌های آنان تا ریاض هم رسیده است. کشورهای غربی، سازمان ملل و برخی کارشناسان می‌گویند این موشک‌ها را ایران در اختیار حوثی‌ها قرار می‌دهد، اما ایران این اتهام را رد می‌کند.

با این همه مؤسسه پژوهشی آمریکایی استراتفور با انتقاد از برنامه موشکی عربستان می‌گوید در حالی که آمریکا و متحدان غربی‌اش به دنبال محدود کردن برنامه موشکی ایران هستند، فعالیت موشکی عربستان تنها وضعیت را پیچیده‌تر می‌کند. در واقع چنانچه عربستان سعودی به مرحله آزمایش موشکی برسد، آمریکا تحت فشار قرار خواهد گرفت که همان تحریم‌های ایران را علیه دولت پادشاهی سعودی نیز به کار گیرد.

آمریکا تاکنون به دلیل کشته شدن جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار سعودی در استانبول ترکیه نیز برای تحریم آمریکا یا تعلیق فروش سلاح به این کشور تحت فشار قرار گرفته بود.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy