-روسیه با حملات اسرائیل علیه مواضع ایران در خاک سوریه موافق است و از آن حمایت میکند اما روسها نسبت به خروج نیروهای آمریکایی از سوریه تردید دارند.
-روسها به دنبال آن هستند که از طریق «فشارهای اسرائیل» امتیازات «دور از دسترس» بیشتری از آمریکا بگیرند.
*منبع: هاآرتص
*نویسنده: دانیل شاپیرو
*ترجمه و تنظیم از کیهان لندن
رویترز گزارش داده، قرار است در ماه ژوئن مایر بنشبت، جان بولتون و نیکولای پاتروشوف مشاوران امنیت ملی اسرائیل، آمریکا و روسیه در نشستی سهجانبه که اسرائیل میزبان آن خواهد بود دیدار و گفتگو کنند.
در این نشست، چالشهای منطقه که هر سه کشور با آن روبرو هستند و حل آنها نیازمند همکاری مشترک است به بحث و مشاوره گذاشته میشود.
روزنامه اسرائیلی «هاآرتص»، هفتم ژوئیه (۱۷ خرداد)، با اشاره به اینکه «پوتین قیمت دارد» پرسیده آیا اسرائیل و آمریکا میتوانند این قیمت را پرداخت کنند؟!
دانیل شاپیرو تحلیلگر سیاسی و نویسنده این گزارش در مقدمه میپرسد «هزینه به دست آوردن روسیه در اردوگاه ضد جمهوری اسلامی ایران را چه کسی خواهد پرداخت؟» و با اشاره به حملات پی در پی اسرائیل به مواضع سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و حزبالله لبنان در خاک سوریه مینویسد، روسیه با اقدامات بسیار دقیق و حرفهای اسرائیل علیه مراکز موشکی و هواپیماهای بدون سرنشین ایران که بعضی از آنها برای عملیات علیه اسرائیل استفاده میشود موافق است، اما نتانیاهو که بارها برای بحث دربارهی تهدید رژیم ایران به مسکو سفر کرده و با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه صحبت کرده است، به دنبال همکاری بیشتر روسیه برای از بین بردن این تهدیدهاست.
تا کنون روسیه برای محدود کردن حضور ایران در سوریه کمی تلاش کرده اما خواست اصلی اسرائیل و ایالات متحده در جلسه مشترک مشاوران امنیت ملی این است که روسیه با توجه به موقعیت برتر خود در سوریه و نفوذ شدیدی که در رژیم بشار اسد دارد، جمهوری اسلامی را وادار به خروج نیروهای خود از این کشور کند.
مشکل اصلی اسرائیل و آمریکا تردید نسبت به انگیزه و میزان اطمینان از روسهاست. روسها در برخی موارد ادعا میکنند از قدرت کافی برخوردار نیستند و تنها اسد میتواند نیروهای خارجی را از خاک سوریه بیرون کند. در برخی موارد نیز روسیه تهدیداتی را که از سوی شبهنظامیان حزبالله و دیگر گروههای شیعه در فاصله ۶۰ کیلومتری مرز اسرائیل مستقر شدهاند را درک کرده و به همین دلیل در برابر حملات اسرائیل به آنها هیچ اقدامی انجام نداده است.
در این گزارش اشاره شده روسیه مسئولیت اجرای توافقات، قوانین و طرحهایی مثل مناطق حائل و مناطق آتشبس را دارد اما در بعضی موارد این قوانین و توافقات نقض شدهاند که منجر به تهدید تمامیت ارضی اسرائیل شده و ارتش این کشور برای مقابله با آن مجبور به اقدام نظامی در خاک سوریه شده است.
گرچه شواهد نشان میدهد روسیه با حملات اسرائیل علیه پایگاههای وابسته به رژیم ایران در خاک سوریه موافق است و از آن حمایت میکند اما روسها نسبت به خروج نیروهای آمریکایی از سوریه تردید دارند. گرچه دونالد ترامپ تمایل خود برای خروج تمام نظامیان آمریکا از سوریه را اعلام کرده اما هنوز بخشی از این نیروها در سوریه باقی ماندهاند و نگرانی روسها طبیعی به نظر میرسد. از سوی دیگر مذاکره برای شرایط پس از جنگ در سوریه بیشتر میان روسیه و ترکیه و ایران صورت میگیرد بدون اینکه نماینده آمریکا در این مذاکرات حضور داشته باشد.
اسرائیل و ایالات متحده میبایست از این جلسه مشترک به عنوان فرصتی برای ایجاد انگیزه در روسیه استفاده کنند تا این کشور در نهایت به کاهش حضور نظامی ایران در سوریه متقاعد شود. برای ایالات متحده که به دنبال مذاکره با ایران است روسیه نیز میتواند یک صندلی پشت میز گفتگوها داشته باشد و حتی نقش واسطه و میانجی را بازی کند.
روسیه نیز مخالف دستیابی ایران به سلاح اتمی است اما همچنان از توافق اتمی ۲۰۱۵ که ترامپ از آن خارج شد حمایت میکند و قطعاً محدودیتهایی که برای ایران در نظر میگیرد به اندازه ایالات متحده یا اسرائیل نخواهد بود.
همزمان روسیه میخواهد از درگیری نظامی میان ایالات متحده و ایران جلوگیری کند. تأثیرات بیثبات کننده اقدام نظامی یا فروپاشی رژیم ایران یکی از دلایل روسهاست، اما دلیل اصلی نیست.
نویسنده با اشاره به رقابتهای نظامی روسیه و آمریکا در منطقه مینویسد، آنچه روسیه از آن نگران است سناریویی است که طی آن نیروهای ایالات متحده در خاورمیانه را افزایش دهد. از همین رو این کشور در پی تقویت نفوذ خود در منطقه از جمله در سوریه است. بنابراین مسکو از طریق دیپلماتیک تلاش خواهد کرد تا از وقوع درگیری در منطقه جلوگیری کند و همچنین ایران را تشویق کند که حضور نیروهای نظامی خود در سوریه را کاهش دهد.
از سوی دیگر روسیه به دنبال آن است که از طریق «فشارهای اسرائیل» امتیازات «دور از دسترس» بیشتری از آمریکا بگیرد. همچنین ممکن است روسها از طریق اسرائیل به دنبال کاهش تحریمهای آمریکا علیه مسکو به خاطر اشغال کریمه و مسائل اوکراین در ازای خروج نظامیهای ایران از سوریه باشند.
در ادامه این گزارش توصیه شده، ایالات متحده نباید این معامله را انجام دهد و منافع استراتژیک کلیدی در اروپا را در قبال وعدههای مشکوک روسیه در خاورمیانه قربانی کند. اسرائیل نیز نباید خود را در موقعیتی قرار دهد که روسیه بخواهد ایالات متحده را به این مسیر سوق دهد. عقلانی به نظر میرسد که بولتون معامله بر سر اوکراین در ازای تغییر در وضعیت نظامیهای ایران در سوریه را رد کند.
اسرائیل همه دلایل برای پیگیری منافع استراتژیک خود را دارد که شامل استفاده از کانال خیلی گرم نتانیاهو- پوتین نیز میشود و این مذاکرات سه جانبه که قرار است در روزهای آتی برگزار شود برای این است که تهدید ایران در سوریه را کمتر کند. اما بهتر است که این منافع از طریق آمریکا که قادر به اجرا و پیاده کردن بزرگترین نمایشهای سیاسی است پیگیری شود.