العربیه - در پی حمایت دوحه از حمله ترکیه به شمال شرق سوریه، بسیاری از فعالان سوری و دیگر کشورهای عربی در شبکههای اجتماعی خواستار اخراج قطر از اتحادیه عرب شدند.
فعالان سیاسی و حقوق بشری کشورهای عربی در رسانههای اجتماعی حمایت یک جانبه قطر که خارج از چارچوب اجماع عربی و برخلاف منافع ملی مردم سوریه و دیگر کشورهای عربی قلمداد کرده و را تقبیح کردند.
این فعالان عرب در اظهارات و نظرات خود در شبکههای اجتماعی ضمن اشاره به ۲ میلیون آواره سوری که از مناطق دیگر بر اثر جنگ داخلی سوریه به داخل ترکیه فرار کردند نوشتند که آنکارا تلاش میکند که آنها را به اجبار در جای دیگری در شرق سوریه اسکان دهند.
فعالان سوری مخالف اسد نیز که بخش بزرگی از فراخوان «طرد قطر از اتحادیه عرب» را تشکیل میدهند نیز با انتقاد از گامی که ترکیه برداشته است میگویند این اقدام ترکیه فرصتی طلایی برای ایران و حزب الله را بوجود میآورد تا آنها سرزمین اهالی حماه و درعا و القصیر را به ایرانیها و حزب الله لبنان واگذار کنند و اردوغان سوریهای آن مناطق را برای ایجاد مانع بین کردهای سوریه و کردهای ترکیه در شرق سوریه اسکان دهد.
فعالان اینترنتی سوری میگویند اقدامات ترکیه در هماهنگی با رژِم اسد و ایران و حزب الله صورت گرفته و هدف اصلی این عملیات بازگرداندن مناطق مخالفان به ارتش سوریه و اسکان دادن سورایهایی که در شهرهای مختلف علیه اسد قیام کردند. آنها میگویند این اقدامات به نفع عملیات اسکان افراد غیر بومی که از ایران و لبنان و شبه نظامیان فرقه گرا که از مناطق دیگر توسط ایران و اسد به سوریه آورده شدند تا بافت جمعیتی مناطق سوریه که مخالف اسد هستند را تغییر دهند و این کار با هماهنگی رژیم اسد صورت گرفته است.
فعالان سوری ادعای دولت قطر مبنی بر اینکه حمله ترکیه به شمال شرق سوریه اقدامی پیشگیرانه از حمله کردها به خاک این کشور بوده را به باد مسخره گرفته و آن را دروغی بزرگ برای توجیه موضعگیری غلط دوحه تلقی کردند.
البته این نخستین بار نیست که هزاران فعال سیاسی و حقوق بشری در جهان عرب خواستار طرد قطر از اتحادیه عرب میشوند بلکه موضع گیریهای ضد و نقیض قطر در رابطه با رویدادهای منطقه در سالهای اخیر که اغلب آن برخلاف منافع مشترک کشورهای عربی بوده است باعث شد که بارها فعالان سیاسی و نهادهای حقوقی فعالان سیاسی و مدنی در کشورهای عربی خواستار اخراج قطر از اتحادیه عرب شدند.
قطر طی ده سال گذشته بارها از سوی سازمانهای مبارزه با تروریسم به حمایت از القاعده، النصره و دیگر گروههای تروریستی متهم شده استو این کشور همچنین به تشویق مردم کشورهای عربی به هرج و مرج متهم شده است. دوحه با حمایت از گروههای تروریستی در صحرای سینا و داخل لیبی علیه دولتهای قانونی این دو کشور سیاست خصمانهای اتخاذ کرده است.
رسانههای قطر در سالهای اخیر به طور مرتب علیه دولت مصر و دیگر کشورهای عربی تبلیغات منفی و تحریکآمیز کرده است. این کشور در عین حال که از گروههای فلسطینی چون حماس و جهاد اسلامی حمایت میکند اما همزمان با دولت اسرائیل روابطی عادی و گاهی بسیار نزدیک نیز دارد.
گفتنی است که قطر و ترکیه تنها دو کشوری هستند که در بحران لیبی از شبه نظامیان وابسته به اخوان المسلمین در طرابلس حمایت مالی و تسلیحاتی میکنند.
گفتنی است که قطر تنها کشور عربی است که از حمله نظامی ترکیه به شمال شرق سوریه حمایت کرده است.