دویچه وله - رسانههای ترکیه از کشتهشدن ۱۰۰ تن از "شبه نظامیان تروریست" مورد حمایت ایران در ادلب گزارش دادند. ۱۴ سرباز ترکیه نیز قبلا در ادلب کشته شدند. مذاکرات بین هیاتهای روسیه و ترکیه بر سر برقراری آتشبس در ادلب نیز ادامه دارد.
خبرگزاری آناتولی در تازهترین گزارش خود از کشته شدن حدود صد شبهنظامی مورد حمایت ایران در ادلب خبر داد.
آناتولی با استناد به گزارش منابع محلی در ادلب نوشته است که اجساد حدود صد شبهنظامی عضو "گروههای تروریستی خارجی مورد حمایت ایران" که در درگیریهای ادلب کشته شدهاند، به شهر دیرالزور در نزدیکی مرز سوریه با عراق منتقل شده است. طبق این گزارش، اجساد شبهنظامیان سوری در شهرستان البوکمال شهر دیرالزور دفن شده و اجساد خارجیها پس از تشییع به عراق فرستاده شده است.
👈مطالب بیشتر در سایت دویچه وله
خبرگزاری آناتولی ترکیه قبلا نیز گزارش داده بود که ۲۲ گروه شبهنظامی وابسته به ایران از کشورهای مختلف که تعداد آنها به ۱۲۰ هزار نفر میرسد در ۲۳۲ منطقه ادلب حضور دارند و از شرق، غرب و جنوب ادلب را محاصره کردهاند.
آناتولی ضمن تروریست توصیف کردن گروههای مورد حمایت ایران نوشت که جمهوری اسلامی ایران از سال ۲۰۱۴ دهها هزار شبهنظامی خارجی از عراق، لبنان، افغانستان و پاکستان به سوریه اعزام کرده و این گروهها عامل مرگ دهها هزار غیرنظامی سوری و باعث قحطی، گرسنگی و فاجعه انسانی و همچنین موجب مهاجرت مردم سوریه شدهاند.
به نوشته آناتولی تاکنون ۱۵ فرمانده ایرانی در جنگ سوریه کشته شدهاند که مهمترین آنها سردار حسین همدانی، معاون قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران بوده است.
به موجب توافق انجام شده میان آنکارا و مسکو در سال ۲۰۱۸ در شهر نورسلطان (آستانه سابق) در قزاقستان، ترکیه تعدادی از نیروهای خود را در ۱۲ پستدیدهبانی در ادلب مستقر کرده است.
فواد اوکتای هشدار داده است که نیروهای رژیم بشار اسد باید از این پستهای دیدهبانی ترکیه بیرون بمانند. معاون اردوغان همچنین تائید کرده است که حداکثر چهار پست دیدهبانی ترکیه در قلمرو تحت کنترل رژیم سوریه قرار گرفته است.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه تهدید کرده است اگر سربازان سوری و حامیان ایرانی آنها تا اواخر فوریه از منطقه عاری از تنش خارج نشوند ترکیه وارد عمل خواهد شد.
ارتش ترکیه برای تقویت ۱۲مرکز دیدهبانی در منطقه کاهش تنش ادلب سوریه، دهها خودروی زرهی نفربر و یگانهای تکاوری به این مراکز اعزام کرده است.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در ارتباط با حملات ادلب گفت: «نیروهای دولت سوریه و روسیه عمدتا به غیرنظامیان حمله میکنند، نه تروریستها. هدف آنها این است که این منطقه را اشغال کنند تا ساکنان آنجا را وادار به حرکت به سوی مرزهای ما کنند».
اما اظهارات اردوغان از طرف مقامات روسیه بیپاسخ نماند. ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در یک کنفرانس خبری گفت روسیه این اتهامات را نمیپذیرد.
تلاش برای برقراری آتشبس
با وجود درگیریهای شدید در ادلب مذاکرات و دیدار هیاتهای روسیه و ترکیه نیز برای مهار بحران ادلب ادامه دارد. دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه گفتوگوهای مقامات ترکیه و روسیه در مورد ادلب به طور فشرده و نزدیک ادامه دارد. به گفته پسکوف هیئتهای متشکل از کارشناسان دو کشور نیز به طور متقابل در روسیه و ترکیه دیدار میکنند.
وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که روز یکشنبه ۱۶ فوریه سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه این کشور در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ با مولود چاووشاوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه دیدار میکند.
چاووشاوغلو اما به صراحت گفته است که اگر مذاکرات ترکیه با روسیه بر سر ادلب نتیجهای ندهد ترکیه اقدام دیگری انجام خواهد داد.
از سویی مقامات ترکیه در روزهای اخیر بارها به روسیه پیام دادهاند که حاضر به مخاطره انداختن مناسبات استراتژیک خود با روسیه نیستند. اردوغان در این ارتباط گفته است که ترکیه با روسیه روابط عمیقی دارد و مسکو باید حساسیت ترکیه در زمینه سوریه را درک کند. رئیس جمهوری ترکیه تاکید کرد که لزومی ندارد با روسیه وارد درگیری یا اختلاف شد، چون ترکیه و روسیه همکاری استراتژیک بر سر انرژی هستهای، پروژه خط لوله "جریان ترک"، تجارت و گردشگری و همچنین اس۴۰۰ دارند.