ایران وایر - بهنام قلیپور - دو روز پس از اعلام ماموریت جدید سازمان بسیج برای حفاظت از ساختمانها و اماکن دولتی، گزارشهای مردمی از وقوع چندین انفجار در غرب استان تهران حکایت دارد.
برخی کاربران و رسانهها گزارش کردهاند بامداد جمعه صدای چندین انفجار در این منطقه شنیده شده، اما مقامهای محلی حاضر به تائید آن نشدهاند. سابقه مسولان جمهوری اسلامی در پنهانکاری باعث شده بسیاری حرفهای مقامات مسول را درباره تکذیب این خبر باور نکنند و گمانههای احتمالی مطرح شود.
غرب تهران همچون شرق تهران مملو از پادگانهای نظامی است که احتمال میرود این انفجارها در یکی از پادگانهای مذکور رخ داده باشد.
سازمان بسیج هم در این مناطق دارای برخی پادگانهای نظامی و میدانهای تیر است و گمانههایی درباره انفجار در این پادگانها مطرح شده است.
روز هجدهم تیرماه خبری منتشر شد که بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی، بسیج مسئول حفاظت و دفاع از ساختمان و تاسیسات وزارتخانهها و ادارات در ایران شده است.
مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
حمیدرضا قریشی، فرمانده بسیج وزارتخانهها و ادارات سپاه «محمد رسولالله» تهران این خبر را اعلام کرده و گفته مصوبه مذکور سال ۱۳۹۸ ابلاغ شده است.
براساس این مصوبه، سازمان بسیج ماموریت یافته «گروههای واکنش سریع برای مقابله با مخاطرات و حوادث غیرمترقبه» در وازرتخانهها و ادارات تشکیل دهد.
حفاظت از تاسیسات و اماکن دولتی و حاکمیتی از مهمترین وظایف نیروهای بسیج اعلام شده است، ماموریتی که در پی ادامه حوادث معنادار برای این اماکن، بر عهده این سازمان گذاشته شده است.
در شش سال اخیر بخش قابل توجهی از اماکن و تاسیسات دولتی در شهرهای مختلف ایران دچار حوادثی شدهاند که شائبه عمدی بودن این حوادث هر روز بیش از گذشته تقویت میشود.
انفجار و آتشسوزی پای ثابت این حوادث است که در ماههای اخیر در ایران افزایش قابل توجهی داشته و منجر به بازداشت دستکم ۴۰ نفر شده است.
مقامهای جمهوری اسلامی در این سالها بارها تلاش کردهاند که این سلسله حوادث را امری عادی جلوه دهند، اما به نظر میرسد ادامه و گسترش این حوادث منجر به نگرانی خود آنها نیز شده است.
در ایران براساس قانون، سازمان پدافند غیرعامل مهمترین نهاد در جلوگیری از وقوع این چنین حوادثی است، اما از اقدامات این سازمان در این زمینه اطلاعات چندانی در دسترس نیست.
به نظر میرسد در پی ناکامی این سازمان است که یحیی رحیم صفوی، دستیار و مشاور عالی آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران خواستار تشکیل مرکز فرماندهی و کنترل تهدیدات زیستی در ستاد کل نیروهای مسلح شده است.
موضوع حفاظت از اماکن و تاسیسات دولتی در ایران سال ۱۳۷۹با تشکیل «یگانهای حفاظت» مطرح و همان سال از سوی رهبر ایران مصوبهاش به ستاد کل نیروهای مسلح ابلاغ و اجرایی شد.
براساس این مصوبه نهادها، سازمانها و وزارتخانهها میتوانند از نیروی انتظامی درخواست تشکیل یگان حفاظت کنند.
ماده دو این مصوبه، حفاظت از زیرساختها، اماکن، تأسیسات، تجهیزات و انجام برخی از مأموریتهای موضوعی ـ تخصصی دستگاههای اجرایی که نیاز به حفاظت مسلحانه دارند را یکی از مهمترین اهداف اعلام کرده است.
سال ۱۳۹۷ نیز در پی افزایش حوادث برای اماکن دولتی، دستورالعمل مذکور بازبینی و به روز شد و نسخه کاملتر آن دوباره ابلاغ شد.
آستان قدس رضوی، سازمان میراث فرهنگی، قوه قضائیه، سازمان میراث فرهنگی و دهها سازمان و نهاد دیگر تاکنون براساس همین مصوبه اقدام به تشکیل یگان حفاظت کردهاند.
سال ۱۳۹۳ هم وقتی محمدباقر قالیباف، شهردار وقت تهران میخواست برای مجموعه زیر نظرش یگان حفاظت راهاندازی کند، با مخالفتها و حاشیههای فراوانی روبرو شد که نام این یگان را در آن زمان پیش از هر زمان دیگر بر سر زبانها انداخت.
حالا در ماههای اخیر نیز با افزایش انفجارها، بار دیگر نام این یگان بر سر زبانها افتاده است، به خصوص از زمانی که بسیج میگوید در کنار آنها ماموریت حفاظت از تاسیسات و اماکن دولتی را عهدهدار شده است.
از بودجه اختصاص داده شده به سازمان بسیج و تعداد نیروهای بسیجی که به استخدام این یگانها درآمدهاند تاکنون گزارشی منتشر نشده است.
از عملکرد سازمان بسیج هم طی این مدت در مورد حفاظت از اماکن و تاسیسات دولتی هم گزارشی در دسترس نیست و معلوم نیست که این سازمان در چه سطح و میزانی مامور حفاظت از این اماکن شده است.
وقایع چند ماه اخیر اما نشان میدهد با وجود آنکه پای سازمان بسیج و نیروهای آن به موضوع حفاظت از اماکن دولتی باز شده، اما درباره کارآمدی این نیروها تردید جدی وجود دارد.