Thursday, Jul 23, 2020

صفحه نخست » ماجرای دانشمند فراری چین در آمریکا

china_072320.jpgبی بی سی - آمریکا گفته که یک دانشمند چینی که مظنون به تقلب در دریافت ویزا و پنهان کردن روابطش با ارتش خلق چین است به کنسولگری چین در سانفرانسیسکو گریخته و در آن جا پنهان شده است.

مقامات قضایی آمریکا ادعا می‌کنند که این کار، جزئی از طرح دولت چین برای اعزام مخفیانه دانشمندان ارتش آزادیبخش به آمریکاست.

روز گذشته دولت آمریکا دستور بستن کنسولگری چین در شهر هیوستون در ایالت تگزاس را داد.

وزارت امور خارجه آمریکا علت این تصمیم را "حفاظت از حق مالکیت معنوی و اطلاعات خصوصی" اعلام کرد.

چین این اقدامات آمریکا علیه دانشمندان و کنسولگری‌های خود در آمریکا را محکوم کرده است.

وانگ ونبین، سخنگوی وزرات خارجه چین، آمریکا را به خاطر توسل به بهانه‌ برای محدود کردن، آزار و اذیت یا سرکوب دانشمندان چینی در این کشور محکوم کرد.

در پی جنجال‌ ایجاد شده بر سر دستور بسته شدن کنسولگری چین در هیوستون، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا تهدید کرد که بیشتر کنسولگری‌های چین را در آمریکا خواهد بست.

آقای ترامپ در ماههای اخیر مکررا با چین بر سر تجارت، همه گیری ویروس کرونا و اعمال قانون امنیتی جدید در هنگ‌کنگ درگیری‌های لفظی داشته است.

دادستان‌ در دادگاه ایالتی سانفرانسیسکو، دادخواستی ارائه داده‌ که براساس آن جوآن تانگ، محقق زیست شناسی در دانشگاه کالیفرنیا، دیویس بود.

براساس این پرونده، خانم تانگ در جریان گفتگویی با ماموران اف‌بی‌آی در ماه گذشته گفت که در ارتش چین خدمت نکرده است.

اما براساس مدارک موجود، در تحقیقی انجام شده عکس‌هایی از خانم تانگ در یونیفورم نظامی بدست آمده و جستجو در خانه‌اش هم شواهد بیشتری مبنی بر وابستگی او به ارتش آزادیبخش خلق چین را نشان داده است.

براساس مدارکی که اولین بار در سایت خبری اکسیوس ( Axios) به چاپ رسید "در پی جستجو در خانه خانم تانگ و گفتگوی او (با ماموران اف‌بی‌آی) در ۲۰ ژوئن سال جاری، او به کنسولگری چین در سانفرانسیسکو رفته، اف‌بی‌آی ارزیابی کرده که او همچنان در همان کنسولگری است."

براساس گزارش منتشر شده در این سایت خبری "با توجه به مورد خانم تانگ، کنسولگری چین در سانفرانسیسکو شرایط امنی را برای مقام وابسته به ارتش چین با هدف جلوگیری از محاکمه درخاک آمریکا فراهم می‌کند."

دادستان‌ گفته‌ است که این تنها محدود به همین یک مورد نمی‌شود بلکه "ظاهرا بخشی از برنامه‌ای است که توسط ارتش خلق چین اجرا شده" و هدف آن فرستادن دانشمندان ارتش به آمریکا تحت بهانه‌های دروغین است.

این مدارک همچنین موارد مربوط به دو محقق دیگر را که در هفته‌های اخیر در کالیفرنیا بازداشت شدند، برجسته می‌کند. این دو محقق هم درباره ارتباطات ادعا شده با ارتش دروغ گفته‌اند.

در کنسولگری چین درهیوستون چه اتفاقی افتاد؟

رسانه‌های آمریکا روز سه شنبه ( ۲۱ ژوئیه)، فیلم‌هایی را منتشر کردند که نشان می‌دهد افرادی در حیاط ساختمان کنسولگری چین در هیوستون، در حال آتش زدن کاغذ‌هایی در سطل آشغال هستند. پلیس و ماموران آتش‌نشانی در محل حاضر شدند اما اجازه ورود به ساختمان را پیدا نکردند.

روز گذشته (چهارشنبه ۲۲ ژوئیه)، دولت آمریکا به چین ۷۲ ساعت مهلت داد تا کنسولگری خود را در هیوستون ببندد.

آمریکا علت این امر را محافظت از "حق مالکیت معنوی و اطلاعات خصوصی مردم آمریکا" عنوان کرد.

در همین رابطه مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا گفت: "دولت آمریکا انتظارات روشنی از نحوه رفتار حزب کمونیست چین تعیین کرده و وقتی آن انتظارات برآورده نشود، ایالات متحده برای محافظت از منافع مردم خود، محافظت از امنیت ملی و محافظت از مشاغل و اقتصاد خود اقدامات لازم را انجام خواهد داد."

مقامات آمریکایی اقدامات چینی‌ها را "عملیات گسترده جاسوسی غیرقانونی و نفوذ" توصیف اما جزئیاتی ارائه نکرده‌اند.

گفته می‌شود که کنسولگری چین در هیوستون حدود ۶۰ کارمند دارد. چین علاوه بر سفارت خود در شهر واشنگتن، در نیویورک، لس آنجلس، سان فرانسیسکو و شیکاگو نیز کنسولگری دارد.

موارد اختلاف چین و آمریکا

موارد مختلفی باعث بروز تنش بین پکن و واشنگتن شده که برخی از مهم ترین‌ها عبارت است از:

  • همه گیری ویروس کرونا: دونالد ترامپ مکررا از کووید ۱۹ به عنوان "ویروس چینی" نام برده و مدعی شده که منشا شیوع این ویروس به یک آزمایشگاه چین مربوط می‌شود. این در حالی است که مقامات امنیتی آمریکا گفته‌اند که این ویروس "ساخته دست بشر نیست".در مقابل مقامات چین بدون ارائه هر گونه شواهدی گفته‌اند که منشا ویروس کرونا احتمالا آمریکاست.
  • تجارت: آقای ترامپ مدت‌های مدیدی است که چین را به انجام فعالیت‌های "تجاری غیرمنصفانه و سرقت مالکیت معنوی" متهم می‌کند. آمریکا و چین از سال ۲۰۱۸ در پی بروز تنش درگیر اعمال تعرفه بر کالاهای مختلف دو کشور بوده‌اند.
  • هنگ‌کنگ: چین در ماه ژوئن ( یک ماه پیش) قانون امنیتی جنجالی جدیدی را بر هنگ‌کنگ اعمال کرد. متعاقب آن آقای ترامپ اعلام کرد که به روابط ویژه یا ترجیحی تجاری هنگ‌کنگ با آمریکا که در سال ۱۹۸۴ و زمانی که هنگ‌کنگ همچنان مستعمره بریتانیا بود، پایان می‌دهد. چین در مقابل آمریکا را به "مداخله شرم آور" در امور داخلی این کشور متهم کرد و وعده داد که تلافی خواهد کرد.
  • دریای جنوبی چین: دو کشور همچنین برمنابع دریایی در آب‌های مورد مناقشه با هم اختلاف نظر دارند. مایک پومپئو بهره برداری چین از منابع آبی و خشکی در این جزایر را غیرقانونی دانسته و آن را "کارزار قلدرمابانه" پکن در کنترل این مناطق خوانده.


Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: info@gooya.com تبلیغات: advertisement@gooya.com Cookie Policy