بی بی سی فارسی - روزنامه والاستریت ژورنال گزارش کرده که چند روزی است، آمریکا چهار نفتکش ایران به مقصد ونزوئلا را توقیف کرده است. نفتکشها به سمت بندر هوستون در خلیج مکزیک روان شدهاند.
احتمالا بار این نفتکشها، بنزین است. آمریکا فروش نفت ایران را تحریم کرده است. دادستانی آمریکا با استناد به همین تحریمها، از یک دادگاه اجازه توقیف نفتکشهای ایرانی را گرفته بود. سخنگوی وزارت دادگستری آمریکا واکنشی به این خبر درز شده، نشان نداده است.
در این گزارش آمده که به محض پهلوگرفتن نفتکشها چند مقام ارشد دولتی قرار است از این کشتیها بازدید کنند.
گفته شده که نفتکشها بدون درگیری به دست آمریکاییها افتادهاند.
گفته شده که نفتکشها بدون درگیری به دست آمریکاییها افتادهاند.
حجت سلطانی، سفیر ایران در ونزوئلا، این خبر را جنگ روانی آمریکا توصیف کرده و ایرانی بودن نفتک
در گزارش والاستریت ژورنال اشاره شده که مالکیت این کشتیها یا حق بهرهبرداری از آنها متعلق به فردی به نام «جورج جیالوزگولو» و پسرش «ماریوس» است.
دادستانی آمریکا وقتی که دو نفتکش «برینگ» و «بلا» در غرب آفریقا بودند، تقاضای توقیف آنها را صادر کرده بود. دو کشتی دیگر «لونا» و «پندی» نام دارند.
دولت آمریکا در کیفرخواست خود مدعی شده که یک تاجر ایرانی وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پشت این ماجراست. آنها میگویند که این فرد با تشکیل شرکتهای صوری که بعضی مالک دیگری هستند، قصد داشته رد گم کند. آمریکا، سپاه را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داده است. هر دو کشور ایران و ونزوئلا هم زیر شدیدترین تحریمهای اقتصادی ایالات متحده قرار دارند.
آمریکا با سیاست موسوم به «فشار حداکثری» میخواهد ایران را وادار به مذاکره بر سر برنامه هستهای و موشکی و تحرکات منطقهایاش کند.
ایران که با دولت پیشین آمریکا و پنج قدرت جهانی دیگر به توافقی بر سر برنامه هستهایاش رسیده بود، میگوید که دلیلی برای مذاکره مجدد نیست. مقامهای ایرانی پیششرط دیگری هم دارند و آن برداشته شدن تحریمهاست.
بنا به برجام، ایران در ماه اکتبر/مهر از قید تحریمهای تسلیحاتی خارج میشود. اما آمریکا گفته که اجازه نخواهد داد ایران به سادگی خرید و فروش سلاح کند.
طرح پیشنویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای رایگیری به شورای امنیت سازمان ملل فرستاده شده و احتمالا نتیجه رایگیری عصر روز جمعه مشخص میشود. چین و روسیه تهدید کردهاند که این پیشنویس را وتو خواهند کرد.
آمریکا در دوره دونالد ترامپ فشارش را بر کشورهای ایران و ونزوئلا افزایش داده است. به تازگی با استعفای فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران، فرستاده آمریکا در امور ونزوئلا مسئولیت هر دو بخش را در وزارت خارجه آمریکا به دست گرفت.
پیشتر آمریکاییها گفته بودند که ونزوئلا برای پرداخت به ایران طلا به این کشور فرستاده است. آنها مدعی بودند که ایرانیها به صنعت نفت ونزوئلا کمک میکنند.
شها را تکذیب کرده است: «نه کشتیها ایرانی هستند و نه مالک یا پرچم آنها ارتباطی به ایران دارد.»