پویان خوشحال - ایران وایر
«توزیع واکسن آنفلوآنزا در کشور آغاز شد.» این تیتر برخی رسانهها در ایران و برگرفته از اظهارات «کیانوش جهانپور»، سخنگوی سازمان غذا و دارو است. او امروز (پنجشنبه سوم مهر ۱۳۹۹) گفته است: «توزیع دارو با اولویت دریافت گروههای در معرض خطر آغاز شده است اما بخشی از واکسنها بهدلیل تحریم و تخصیص ارز دیرتر میرسد.»
پیش از این، مسوولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی وعده داده بودند که این واکسن با بیش از ۱۰ میلیون دوز، از اواخر شهریور در دسترس مردم قرار گیرد. اما با آغاز فصل پاییز و با گذشت سه روز از مهر، به دلایلی که جهانپور عنوان کرد، توزیع واکسن با دوز کمتر از یک میلیون و نیم و تنها برای گروههای پرخطر، از جمله زنان باردار، افراد مسن و افراد با بیماری پرخطر محقق شده است؛ آن هم با ارایه کارت ملی و ثبت کد ملی.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
به گفته جهانپور، مردم برای تهیه واکسن باید در انتظار محمولههای بعدی باشند؛ محمولههایی که تاکنون خریداری نشدهاند. از سوی دیگر، باتوجه به این موضوع که بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا شهریور ماه، یعنی پیش از آغاز فصل سرما است و دولت با کمبود شدید این واکسن برای عموم مردم مواجه است، احتمال تشکیل بازار سیاه واکسن آنفلوآنزا پیشبینی میشود.
«محمدرضا ابوالفتحی»، دکتر داروساز روز ۳۱ شهریور۱۳۹۹ در اینباره توضیح داده بود: «احتمال این که بخواهد بازار سیاهی برای واکسن آنفلوآنزا و یا هر واکسن دیگری ایجاد شود، همواره وجود دارد. هرچه قدر میزان تقاضا برای این واکسن زیاد باشد، به همان نسبت هم احتمال ایجاد بازار سیاه وجود دارد. در این شرایط، صرفا افزایش نظارتها میتواند نفوذ این بازار سیاه را کمرنگ کند. قیمت این واکسن حدود ۴۲ هزار تومان خواهد بود اما احتمال دارد همین واکسن با قیمتی چندین برابر گرانتر به کشورهای اطراف قاچاق شود.»
این دکتر داروساز همچنین گفته بود: «نیاز است که با هرگونه انحصار و پارتیبازی در مرحله توزیع تا تزریق واکسن آنفلوآنزا، برخورد قانونی شود.»
روز پنجشنبه سوم مهر ۱۳۹۹، تصویری از یک فاکتور در شبکههای اجتماعی دست به دست شد با این شرح: «۱۵۰۰ واکسن آنفلوآنزا به مجلس تحویل داده شد.»
در حالی تاکید مسوولان نظام به توزیع واکسن میان افراد پرخطر است که هزار و ۵۰۰ واکسن آنفلوآنزا در اختیار بهداری مجلس شورای اسلامی با قیمت ۴۰ هزار تومان قرار گرفته است. با توجه به این که در مجلس تنها ۲۹۰ نماینده حضور دارند، کاربران شبکههای اجتماعی گفتهاند احتمالا این واکسن برای نمایندگان و خانوادههای آنها تدارک دیده شده است.
این اولینبار نیست که جان مسوولان نظام در اولویت قرار گرفته است. پیش از این هم در روز ۲۳ شهریور۱۳۹۹، به مناسبت روز بازگشایی دانشگاهها، رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران از «حسن روحانی» گلایه کرد که کاش به جای حضور آنلاین در این مراسم، حضور فیزیکی داشت.
«سعید نمکی»، وزیر بهداشت دولت روحانی در پاسخ گفته بود: «در زمانه کرونا، فشار ما در اجرای پروتکلهای بهداشتی، به خصوص حفاظت از مقامات تراز اول نظام موجب شد که به این شکل مراسم برگزار شود. سپاسگذارم که مقام معظم رهبری و رؤسای قوا و به ویژه رییس جمهوری توصیههای ما در اجرای پروتکلهای بهداشتی را جدی میگیرند.»
اشاره او به برگزاری مراسم عزاداری تک نفره «سید علی خامنهای»، رهبر ایران در ماه محرم بود.
روز پنجشنبه سوم مهر ۱۳۹۹، دستور سعید نمکی، وزیر بهداشت مبنی بر خرید واکسن کرونا از ساز و کار «کواکس» صادر شد. کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو در اینباره توضیح داد: «گام بعدی پس از امضا و ارسال توافقنامه، تأمین پیش پرداخت لازم تا ۱۸ مهر (۹ اکتبر ۲۰۲۰) است که قاعدتاً بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران نسبت به تأمین این مرحله اقدام خواهد کرد. همچنین در راستای دستور وزیر بهداشت در جهت استفاده از منابع ارزی کشور در برخی کشورهای آسیایی، هماهنگیها و مذاکرات متعددی با وزارت امور خارجه و طرف خارجی به صورت جدی در دستور کار قرار گرفته است.»
وزیر بهداشت پیش از این از خرید ۲۰ میلیون دوز واکسن کرونا از یک شرکت هندی که مدیریت آن برعهده یک ایرانیالاصل زرتشی است، خبر داده بود. اما در روزهای گذشته هیچ مسوولی از این وزارتخانه در این خصوص اظهار نظر نکرده است.
خبرهای استانی روز پنجشبه سوم مهر ۱۳۹۹ وضعیت بحرانی شیوع کرونا در سراسر کشور را نشان میدهند.
«فاطمه نوروزیان»، مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان از مردم خواسته است برای تهیه واکسن آنفلوآنزا، به داروخانهها مراجعه نکنند چرا که توزیع این واکسن به دلایلی که این مسوول نگفته، هنوز آغاز نشده است. در روز سوم مهر ماه، ۱۹۰ بیمار مبتلا به کرونا در بیمارستانهای هرمزگان بستری بوده که از این شمار، ۴۹ نفر در بخش مراقبتهای ویژه هستند و حال ۱۱نفر از آنها وخیم گزارش شده است.
«محمودرضا مرادی»، رییس دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه نیز گفته است تنها ظرف دو هفته اخیر شمار مبتلایان بستری در بیمارستانهای استان دو و نیم برابر افزایش یافته است: «از ۱۵۰ بیمار به ۳۸۱ بیمار رسیدهایم که ۶۰ نفر آنها در بخش آیسییو بستری هستند.»
مرادی همچنین گفته است: «به طور متوسط هر بیمار کرونایی ۲۰ میلیون تومان هزینه دارد.»
از شهرستان ارومیه در استان آذربایجان غربی نیز خبر میرسد که ظرفیت بیمارستان طالقانی این شهر به طور کامل پر شده است و مبتلایان جدیدی که به بیمارستان مراجعه میکنند، در اورژانس این بیمارستان در انتظار تخت هستند.
«ابراهیم حسنی»، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی در این باره گفته است: «بخش دیگری از بیمارستان امام خمینی ارومیه را نیز به بیماران کرونایی اختصاص دادهایم تا از تمام ظرفیت موجود استفاده کنیم. در شرایط بحرانی قرار داریم و بیمارستانهای دیگر شهر، از جمله "شهید عارفیان"، ارتش و سایر بیمارستانها نیز باید پای کار بیایند.»
براساس آمار روزانه اعلام شده از سوی «سیما سادادات لاری»، سخنگوی وزارت کشور، روز پنجشنبه تعداد فوتیهای کرونایی در ایران از مرز ۲۵ هزار نفر گذشت: «در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۷۵ بیمار جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۲۵ هزار و ۱۵ نفر رسید.»
لاری همچنین افزود: «از دیروز تا امروز سوم مهر ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، سه هزار و ۵۲۱ بیمار جدید مبتلا به کووید-۱۹ در کشور شناسایی شدهاند که یک هزار و ۵۶۹ نفر از آنها بستری هستند.»
مطابق روزهای گذشته، استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان و یزد در وضعیت قرمز شیوع کرونا قرار دارند و استانهای کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، هرمزگان، فارس و گلستان نیز وضعیت هشدار را سپری میکنند.