امیرحسین میراسماعیلی - ایران وایر
صفحه اول «روزنامه شهروند» ۱۷آبان۱۳۹۹ واکنش بسیاری از کاربران فضای مجازی و همچنین خبرنگاران را در پی داشت.
روز ۱۷ آبان ماه در صفحه اول این روزنامه که متعلق به «سازمان هلال احمر ایران» است، طرحی از «دونالد ترامپ»، رئیسجهمور آمریکا، کار شده بود که پشت فرمان یک تاکسی نشسته و تیتر «پنسیلوانیا دو نفر» هم کنار این طرح نوشته شده بود تا بدین شکل باخت دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا را مورد تمسخر قرار دهند.
این که مشاغلی همچون رانندگی تاکسی، یا پاکبانی، یا نانوا بودن توسط رسانهها و افراد مشهور در داخل ایران مورد تمسخر قرار گیرند، تازگی ندارد. از «علی دایی» و «مهران مدیری» و «سحر قریشی» گرفته، تا «حسن روحانی» و آیتالله «خمینی» و «هاشمی رفسنجانی»؛ همگی در زمانهای مختلف سعی کردند تا با چسباندن مشاغل خدماتی به رقیبان و منتقدینشان، آنها را تخریب کنند.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
حالا عدهای از خبرنگاران و شهروندان ایرانی در توییتر و اینستاگرام نسبت به این شماره از روزنامه شهروند واکنش نشان دادهاند و چاپ چنین طرح و تیتری را نشانه عدم آگاهی و سواد کافی مسئولان روزنامه شهروند میدانند؛ روزنامهای که علاوه بر این طرح عجیب در قسمتی دیگر از صفحه اول شماره روز شنبهاش نیز نوشته بود: «در یک جای دیگر دنیا داشتند همدیگر را برای پیروزی در یک جدال نزدیک جر میدادند»؛ یعنی به کار بردن ادبیاتی لمپنانه که مشابهش را پیش از این بیشتر در روزنامههای حکومتی مانند «کیهان» و «وطن امروز» شاهد بودیم.
اعتراضکنندگان به این عکس و نوشته میگویند شغلهای خدماتی جزء شرافتمندانهترین شغلهای موجود در جامعه هستند، زیرا این شهروندان حاضر نشدهاند تا برای کسب درآمد بیشتر، دست به هر کاری مانند دزدی و رانتخواری و پایمال کردن حقوق دیگران بزنند، و این طرحها نتیجهای جز ناامید کردن و تخریب روحیه میلیونها ایرانی ندارد. هموطنانی که در بدترین شرایط اقتصادی و در عین مشاهده دزدیهای انبوه توسط سیاستمداران، باز هم برای کسب درآمدی پاک و قانونی عرق میریزند و اگر از این صبر و شرافتشان تقدیر نمیشود، دیگر شایسته توهین و لگدمال شدن آبرویشان که نیستند.
«سینا قنبرپور»، خبرنگار «روزنامه اعتماد»، خطاب به «کریم همتی» رئیس سازمان هلال احمر، نوشته است: «گمان میکردیم آمدهاید تا جلوی هزینههای اضافی را بگیرید، اما گویا ترجیح میدهید که مزخرف منتشر کنید.»
شمارش معکوس در حساب توییتری خود آورده است: «روزنامه شهروند متعلق به هلال احمر از تعبیر "جر دادن" برای توصیف رقابت میان دونالد ترامپ و جو بایدن در صفحه اول خود استفاده کرد.»
«زینب کریمیان»، روزنامهنگار، نوشته است: «من از طرف جامعه روزنامهنگاری از رانندگان محترم تاکسی عذرخواهی میکنم. شما عزیز مایید.»
و «آرمین منتظری»، خبرنگار سابق شهروند، نیز یادآور شده است: «من بیش از دو ماه است که با شهروند قطع همکاری کردهام. این را بگویم تا دامنم را از این افتضاح پاک کنم.»
همچنین «نوید جمشیدی»، روزنامهنگار دیگر نوشته است: «این هم نمونه دیگری از صفحه اول روزنامههای حکومتی با ادبیات چالهمیدانی.» و در ادامه «مستوره نصری» هم نوشته است: «رحمالله من یقرا الفاتحه معالصلوات برای روزنامه شهروند.»
روزنامه شهروند اولین بار در دولت «محمود احمدینژاد» و روز ۲۶اسفند۱۳۹۱ با مدیرمسئولی «عبدالرضا داوری» منتشر شد.
تحریریه این روزنامه تا ۲۱مهر۱۳۹۲ و شماره ۱۴۸ آن از سوی تیم اصولگرایان منتشر میشد.
از تاریخ ۲۱مهر۱۳۹۲ و پس از توقفی یک ماهه، مدیرمسئول، سردبیر و اعضای تحریریه روزنامه شهروند تغییر کردند و این بار اصلاحطلبان وارد شدند. «عبدالرسول وصال» و «کسری نوری» به ترتیب به عنوان سرپرست و سردبیر روزنامه شهروند انتخاب شدند، و سپس از ۷اردیبهشت۱۳۹۴ نیز«افشین امیرشاهی» سردبیر شد و تا پایان سال ۱۳۹۶ در این سمت باقی ماند.
روزهای اوج روزنامه شهروند در همین دوران سردبیری افشین امیرشاهی رقم خوردند؛ روزهایی که شهروند در حوزه اجتماعی میدرخشید و با انتشار گزارشهای جنجالی و ناب در این حوزه مانند ماجرای «گورخوابهای نصیرآباد» عملکرد دولت و حکومت را به چالش کشید.
همین عملکرد خوب بود که ظاهرا به مذاق دولتیها خوش نیامد و منجر به این شد که «علیاصغر پیوندی»، رئیس جمعیت هلال احمر، دستور به برکناری «عبدالرسول وصال»، مدیرمسئول روزنامه شهروند، بدهد و «افشین امیرشاهی» هم از مقام سردبیری کنار رفت. البته علیاصغر پیوندی که خود مجری این دستور شد، بعدها به اتهام اختلاسهای میلیاردی و دزدی به ۱۲ سال زندان نیز محکوم شد.
پس از افشین امیرشاهی، «سیامک رحمانی» و پس از آن «نرگس جودکی» سردبیر شهروند شدند و در حال حاضر مدیرمسئولی آن را «رامیز قلینژاد» به عهده دارد. اما در این دورهها مسیر حرکت روزنامه به گواه روزنامهنگاران تغییر کرد. با بازداشت پیوندی، رئیس جمعیت هلال احمر، ناگهان قلینژاد و جودکی دست به اخراج تعداد زیادی از اعضای تحریریه زدند و نیروهای جوان و کمسابقهای را جایگزین کردند که این تصمیم با انتقاد جامعه روزنامهنگاران مواجه شد.
در نهایت و در دوره جدید «اسماعیل رمضانی» بار دیگر و این بار با حکم کریم همتی، رئیس جدید سازمان هلال احمر، به عنوان مدیرمسئول روزنامه شهروند معرفی شد تا این انتصاب و سیاستهای عجیبی که رمضانی در پیش گرفت، منجر به تعطیلی چاپ کاغذی روزنامه شهروند و استعفای دستهجمعی سردبیر و ۲۰ خبرنگار این روزنامه شود و در حال حاضر هم این روزنامه با سوابق درخشان تبدیل به روزنامهای آنلاین با محتوای زرد و تاسفبار شده است.
در شرایطی که ایران از نظر وضعیت «آزادی بیان» در قعر جدول سازمانهای جهانی ارزیابی آزادی قرار دارد و گزارش ماه ژوئن خانه آزادی هم نشان داد که تنها کشورهای معدودی مانند چین، روسیه، عربستان سعودی، ترکمنستان و روسیه در وضعیتی بدتر از ایران قرار دارند، روزنامهای مستقل برای تحلیل و پوشش اتفاقات سیاسی و اجتماعی در ایران وجود ندارد و تنها روزنامهای که تا حدودی سعی در بازتاب ناهنجاریها و معضلات حوزه اجتماعی داشته نیز به چنین ورطهای کشیده شده است.
تیتراژ روزنامههای اصلی کشور به شهادت بسیاری از خبرنگاران حالا به کمتر از پنجهزار در روز رسیده است، زیرا که به نظر میرسد اکثریت قشر باسواد و روزنامهخوان کشور دیگر علاقهای به مطالعه تحلیلها و گزارشهای حکومتی ندارند و آنچه را که باید از طریق شبکههای اجتماعی، کانالهای ماهوارهای و وبسایتهای خارجی دریافت میکنند.