رادیو فردا - رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز چهارشنبه ۲۸ آبان گفت جمهوری اسلامی تاکنون اطلاعات معتبری دربارهٔ آثار ذرات اورانیوم کشف شده در دو سایت خود ارائه نداده است.
او در یک نشست خبری در مقر آژانس در مورد این دو سایت که نام یکی از آنها «تورقوزآباد» ذکر شده، گفت: «این مسئله مدت مدیدی است که ادامه دارد، حدود دو سال. آخرین اطلاعاتی که از آنها گرفتیم از نظر فنی باورپذیر نبود.»
مدیرکل آژانس در این نشست و در بیانیه خود خطاب به ۳۵ کشور عضو شورای حکام تاکید کرد: «آنچه از دیدگاه فنی به ما گفتهاند جور درنمیآید و باید توضیح دهند.»
آژانس از مدتها پیش خواهان بازرسی از دو محل در حومه شهرهای تهران و اصفهان است و میگوید احتمال دارد در این دو سایت در اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی، فعالیتهایی انجام شده باشد که ایران پیشتر دربارهٔ آن گزارش نداده بود.
خبرگزاریهای بینالمللی، از جمله رویترز، با اشاره به این که برخی گزارشهای آژانس را دیدهاند میگویند، این دو محل سایتهایی هستند که در سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ احتمالا با هدف از بین بردن رد اورانیوم تخریب شدهاند.
👈مطالب بیشتر در سایت رادیو فردا
در گزارشها گفته شده یکی از این دو محل احتمالاً منطقه تورقوزآباد در جنوب تهران است، مکانی که نخستین بار بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، آن را در صدر اخبار بینالمللی قرار داد.
تهران با رد این گزارشها یکی از دلایل مخالفت با دسترسی را مبنای ادعاهای آژانس عنوان میکند و میگوید که حرف آژانس بر اساس این ادعای اسرائیل است که ماموران اسرائیلی آرشیو هستهای ایران را از کشور ربودهاند.
رافائل گروسی در نشست خبری روز چهارشنبه خود گفت که همکاری ایران در خصوص منشأ ذرات اتمی کشف شده در این سایتها رضایتبخش نبوده و افزود که «معتقدیم آنها باید اطلاعات قابل اعتمادی را به ما بدهند.»
مسئله فعال کردن سانتریفیوژهای نسل دو
آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه در جدیدترین گزارش خود نوشت ایران تزریق گاز هگزافلوراید اورانیوم یا همان یواِف۶ UF6 به دستگاههای سانتریفیوژ نسل دو را آغاز کرده است.
خبرگزاری رویترز که به نسخهای از گزارش آژانس دست یافته میگوید بر اساس این گزارش، ایران یک آبشار، یعنی یک خوشه بههمپیوسته از ماشینهای پیشرفته آیار-۲ام (IR-2m) را که در کارخانهای بر روی زمین مشغول فعالیت شدهاند، به کارخانه زیرزمینی خود در نطنز منتقل کرده است.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز چهارشنبه در مورد این خبر در نشست خبری خود گفت که اقدام ایران در راهاندازی این دستگاهها «فراتر از محدودیتهای برجام است» اما افرود که «بهطور کلی افزایش قابل توجهی در حجم اورانیوم غنیشده رخ نداده است» زیرا این دستگاهها پیش از این تحول اخیر «در مکانهای مختلفی کار میکردند».
هنوز سایر کشورهایی که با ایران در برجام هستند و ایالات متحده، به این اقدام تهران واکنش نشان ندادهاند.
از یک سال پیش تهران با بهرهمند نشدن از منافع برجام، اقدام به رعایت نکردن تعهداتش کرده، اما میگوید با بازگشت ایالات متحده به این توافق آماده است که تعهداتش را اجرا کند.
کارخانه نطنز که ظاهراً برای مقاومت در برابر بمباران هوایی ساخته شده، اصلیترین سایت غنیسازی اورانیوم در ایران است و نیویورک تایمز اخیراً خبر داد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، روز ۲۲ آبان گزینههای حمله به این سایت را بررسی کرده بود.
حمله سایبری به گاز ایران