رادیو فردا - مشاور آیت الله علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی در امور صنایع دفاعی میگوید انفجار سایت هستهای نطنز «خرابکاری صنعتی» بود.
حسین دهقان در گفتگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت افرادی که مسئول نصب برخی تجهیزات بودند، احتمالا دستکاریهایی انجام دادهاند که منجر به انفجار شده است.
وی هیچ توضیحی درباره این افراد و نوع دستکاری و تغییراتی که ایجاد شده است، نداد.
وقوع یک حادثه در تاسیسات نطنز در ۱۲ تیرماه امسال منجر به تخریب گسترده مرکز مونتاژ سانتریفوژ ایران شد.
همان زمان رسانههای غربی گزارش دادند این انفجار موجب کند شدن روند تولید این نوع سانتریفوژ شده است و بر اساس گزارش روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز، این رخداد برنامه هستهای ایران را تا دو سال با تاخیر مواجه میکند.
👈مطالب بیشتر در سایت رادیو فردا
مقامهای شورای عالی امنیت ملی ایران بارها اعلام کردهاند که به دلیل ملاحظات امنیتی، اطلاعرسانی در این زمینه بعدا صورت میگیرد و چندین مقام ایرانی نیز اعلام کردهاند که این حادثه «خرابکاری» بوده، اما جزئیات آن را اعلام نکردهاند.
با این حال، جواد کریمی قدوسی عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران، روز اول مرداد با اشاره به بازدید هیاتی از نمایندگان گفت که علت حادثه در سایت هستهای نطنز «رخنه در مسائل حراستی و حفاظتی» بوده است.
همچنین روزنامه نیویورک تایمز به نقل از چهار مقام کنونی و سابق ایالات متحده ۲۷ آبانماه گزارش داد که دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا ۲۲ آبان امسال طی نشستی در کاخ سفید از مشاوران ارشد خود پرسیده که آیا امکانی برای اقدام علیه سایتهای هستهای مهم ایران در هفتههای آتی وجود دارد یا نه.
آقای دهقان میگوید حتی یک مناقشه محدود و تاکتیکی میتواند منجر به «جنگی تمام عیار» شود و «مسلما آمریکا، منطقه و جهان نمیتوانند زیر بار چنین بحران همهجانبهای بروند».
وی همچنین گفت کار بازسازی تاسیسات نطنز ادامه دارد. قبلا آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفته بود ایران در حال ساخت تاسیسات زیرزمینی در نطنز است.
مشاور رهبری در امور دفاعی اضافه کرد، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی مادامی که «جاسوسی» نکنند، میتوانند به کار بازرسی فعالیتهای هستهای ایران ادامه دهند و ایران همکاری خود با آژانس را ادامه خواهد داد.
اظهارات آقای دهقان درباره همکاری با آژانس در حالی است که جمهوری اسلامی اخیرا بعد از یک سال تعلل، در نهایت درخواست این نهاد وابسته به سازمان ملل برای بازرسی دو سایت مشکوک به فعالیتهای هستهای را پذیرفت، اما رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز چهارشنبه ۲۸ آبان گفت جمهوری اسلامی تاکنون اطلاعات معتبری دربارهٔ آثار ذرات اورانیوم کشف شده در یکی از سایتهای خود ارائه نداده است.
او در یک نشست خبری در مقر آژانس در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد سایت مشکوک «تورقوزآباد» در جنوب تهران گفت: «این مسئله مدت مدیدی است که ادامه دارد، حدود دو سال. آخرین اطلاعاتی که از آنها گرفتیم از نظر فنی باورپذیر نبود.»
اشاره خبرنگاران به «تورقوزآباد» مربوط به مکانی است که نخستین بار بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، آن را در صدر اخبار بینالمللی قرار داد.
تهران با رد این گزارشها یکی از دلایل مخالفت با دسترسی به این محل را مبنای ادعاهای آژانس عنوان میکند و میگوید که حرف آژانس بر اساس این ادعای اسرائیل است که مأموران اسرائیلی آرشیو هستهای ایران را از کشور ربودهاند.