شاهرخ بهزادی - رادیو بین المللی فرانسه
شبه نظامیان حوثی یمن روز دوشنبه ٢۳ نوامبراعلام کردند که تاسیسات نفتی شرکت آرامکو عربستان سعودی در جده را مورد حمله موشکی قرار داده اند. مقامات عربستان سعودی تا کنون خبر اصابت موشک حوثیها به تاسیسات نفتی خود را تایید نکرده اند. اما شبکههای اجتماعی تصاویری از تاسیسات ایستگاه توزیع شرکت آرامکو در جده را نشان می دهند که حاکی از پخش دود و حرکت خودروهای اطفاء حریق به سمت این ایستگاه است.
یحیی سریع ، سخنگوی نظامی گروه انصارالله(حوثیها) روز دوشنبه گفت:« یگان های موشکی این گروه توانستند ایستگاه توزیع تاسیسات نفتی آرامکو در استان جده را با موشک بالدار قدس ٢ هدف قرار دهند.»
یحیی سریع مدعی شد که «هدفگیری این حمله بسیار دقیق بود و پس از اصابت موشک، آمبولانسها و خودروهای آتشنشانی به محل حمله حرکت کردند.» وی افزود:« ما از شرکتهای خارجی میخواهیم که از تاسیسات حیاتی نفتی عربستان سعودی فاصله بگیرند، زیرا این تاسیسات در لیست اهداف حملات ما هستند.»
👈مطالب بیشتر در سایت رادیو بین المللی فرانسه
این مقام شبه نظامیان حوثی یمن همچنین تاکید کرد که این حمله در واکنش به محاصره همهجانبه دریایی و زمینی یمن از سوی ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی علیه یمن صورت گرفته است.
تاسیسات نفتی آرامکو که در حمله اخیر حوثیها مورد اصابت قرار گرفته بیش از هزار کیلومتر با تاسیسات عمده نفتی آرامکو در شرق عربستان فاصله دارد. بخش عمدهای از میادین نفتی و تاسیسات نفتی سعودی در استانهای ساحل شرقی این کشور است اما شهر جده در کنار شهرهای مذهبی مکه و مدینه و در نزدیکی سواحل غربی شبه جزیره عربستان سعودی است.
این حمله موشکی در پایان نشست دو روزه مجازی کشورهای گروه بیست به میزبانی عربستان و تنها چند روز پس از آن صورت میگیرد که دولت آقای ترامپ اعلام کرد که در نظر دارد تا شبه نظامیان حوثی یمن را بعنوان یک گروه تروریستی بشناسد.
سازمان ملل متحد به آمریکا هشدار داده است که چنین اقدامی تمامی تلاشها برای رسیدن به صلح را از بین می برد و این کشور فقیر و شکننده را دچار بزرگ ترین فاجعه انسانی خواهد کرد.
سازمان ملل پیش تر هشدار داده است محاصره یمن و حملات نظامی به این کشور فقیر، جان میلیونها انسان غیرنظامی را در معرض سوء تغذیه و مرگ قرار داده است.
تا کنون حوثی ها دهها بار به خاک عربستان سعودی حمله موشکی کرده اند. سراسر خاک عربستان سعودی در شعاع حفاظت سامانههای ضدموشکی است و در اغلب موارد موشکهایی که از سوی حوثیها به تلافی حملات نظامی سعودی به این کشور شلیک میشود، از سوی سامانه ضدموشکی این کشور که از سوی نیرو های آمریکایی تقویت می شود، رهگیری و منهدم میشود.
با این وجود، حوثی ها مسئولیت حمله گسترده پهپادی- موشکی به تاسیسات نفتی آرامکو در سپتامبر سال ٢۰١۹ را بر عهده گرفتند. حمله گسترده ای که هفتهها صادرات نفت عربستان سعودی را به نصف کاهش داد.
ایالات متحده آمریکا، چندین کشور غربی و عربستان سعودی حمله گسترده سپتامبر سال گذشته به تاسیسات نفتی آرامکو را به ایران نسبت دادند. در حالی که ایران هر گونه نقش و دخالت در حمله سپتامبر پارسال را رد کرده است.
شبه نظامیان حوثی از گروههای مورد حمایت ایران در منطقه هستند. خاک یمن در واقع صحنه درگیری بین نیروهای نیابتی ایران و عربستان سعودی است.
ائتلاف به رهبری عربستان سعودی از سال ۲۰۱۵، یعنی چند ماه پس از تصرف صنعا، پایتخت یمن بهدست شورشیان حوثیکه از حمایت ایران برخوردارند، با آنها وارد جنگ شد. حملات هوایی عربستان سعودی تا کنون منجر به مرگ هزاران غیر نظامی یمنی شده است. این جنگ بارها مورد انتقاد شدید جامعهٔ جهانی قرار گرفته و سازمان ملل نیز بارها هشدار داده است که این کشور جنگزده در مرز فاجعهٔ انسانی قرار گرفته است. به رغم تمامی انتفادهای جهانی و حتی انتقاد اکثریت کنگره آمریکا، دولت ترامپ به خاطر نزدیکی با رهبران سعودی از رویکرد عربستان در ادامه این جنگ حمایت کرده است. با ورود جو بایدن به کاخ سفید، سیاست آمریکا در قبال جنگ یمن می تواند دستخوش تغییرات عمده ای شود.