Monday, Dec 21, 2020

صفحه نخست » زورآزمایی سیاسی در ایران

siasi_122020.jpgرادیو بین المللی فرانسه - پس از اجازه علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران برای بررسی دوباره لوایح اف‌آی‌تی‌اف در مجمع تشخیص مصلحت نظام، دو جناح سیاسی اصلی در ایران به زورآزمایی سیاسی دوباره در این زمینه می‌پردازند.

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه در یک نشست خبری در این باره گفت: «نمایندگان وزارت امور خارجه و معاون اقتصادی و بخش بین‌الملل همواره تاکید کردند که هر چه زودتر بتوانیم مشکل را حل کنیم به نفع سیستم بانکی و مالی ما است.» او با تاکید بر «استانداردهای شناخته شده‌ای که امروز در جهان همه عضو آن هستند»، ادامه داد: «اگر تدبیری اندیشیده می‌شد که اسم ایران به لیست سیاه اف ای تی اف باز نمی‌گشت قطعاً به تدبیر نزدیکتر بود.»

خطیب‌زاده اضافه کرد: «کار ساده نیست اما اگر تصمیم عالی نظام و بر این قرار بگیرد که تصویب شود، وزارت خارجه به واسطه وظیفه ذاتی حاکمیتی تمام تلاش خودش راخواهد کرد. مجمع با در نظر گرفتن مصالح عالیه نظام هرچه زودتر درباره این لوایح تصمیم‌گیری کند.»

👈مطالب بیشتر در سایت رادیو بین المللی فرانسه

همچنین دیاکو حسینی تحلیلگر ارشد مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری ایران، روز دوشنبه در گفت‌وگو با روزنامه آرمان ملی گفت: روابط ایران با پذیرفتن لوایح اف‌آی‌تی‌اف محدود نخواهد شد و چنین خطری به صورت جدی ایران را حل نمی‌کند.

او ادامه داد: «اولین ذهنیتی که باید داشته باشیم این است که توسعه اقتصادی ایران بدون داشتن مراودات بین‌المللی و ادغام شدن در شبکه تجاری و مالی بین‌المللی امکان‌ناپذیر است. ممکن است این ادغام هزینه‌هایی برای ایران داشته باشد که تحت تاثیر تنش‌های ایران با برخی کشورهای غربی است اما در عین حال نیز مشارکت نکردن در آن می‌تواند پیامدهای به مراتب بدتری برای کشور داشته باشد. در مقام مقایسه و در نگاهی بدبینانه پذیرفتن این لوایح می‌تواند کمک به طی کردن راه توسعه برای ایران شود. در این شرایط ایران می‌تواند خود را با خطرات احتمالی سازگار کند. در این چارچوب پذیرفته‌شده باید راه‌حل‌هایی پیدا شود که نظام خود را ایمن کرده و از منافع آن به بهترین شکل استفاده کنیم.»

دیاکو حسینی گفت: «امروز کاملا بدیهی است که رد کردن لوایح اف‌آی‌تی‌اف می‌تواند منجر به زیان‌های بلندمدت برای کشور شود. نوعی ساختار خودتحریمی در این راستا برای ایران طراحی می‌شود که سالیان سال تاثیرات منفی آن در اقتصاد ایران مشاهده خواهد شد. باید یک اراده سیاسی و یک شجاعت در این میان وجود داشته باشد تا واقعیت‌های بین‌المللی را پذیرفته و لوایح را تصویب کند و یک ذکاوت نیز وجود داشته باشد تا اجازه ندهد این لوایح تصویب‌شده برای ایران محدودیت‌هایی ایجاد کند. اگر به این اراده و ذکاوت برسیم می‌توان امید داشت در این مرحله لوایح تصویب خواهد شد.»

همچنین افشین کلاهی، رییس کمیسیون کسب‌وکارهای دانش‌بنیان اتاق بازرگانی ایران روز دوشنبه به خبرگزاری ایلنا گفت: «بخشی از مشکلات ما در پرداخت‌های ارزی ناشی از تحریم‌ها و بخشی از آن مربوط به شناسایی منشا و مبدا است. کشورهایی که در لیست سیاه اف‌آی‌تی‌اف هستند برای تمام تراکنش‌های کسانی که مربوط به شرکت‌های آنها هستند باید مبدا و منشا پول و علت واریز مشخص شود، سند داشته باشد. بنابراین برای این موضوع جزییات هر پرداخت و دریافت به شدت پیگیری و گاها حتی مانع هم می‌شوند. بعضی بانک‌ها به خاطر سخت بودن فرآیند اصلا قبول نمی‌کنند که این تراکنش‌ها را انجام دهند. بنابراین پذیرش اف‌آی‌تی‌اف تاثیر بسیار مثبتی در عملکرد بین‌المللی ما خواهد داشت.»

او ادامه داد: «از نپذیرفتن اف‌آی‌تی‌اف همه حوزه‌ها به یک اندازه متضرر شدند. در حوزه دارو مشکل تحریم نداریم اما مشکل اف‌آی‌تی‌اف داریم، مبدا و منشا باید مشخص و سند باید وجود داشته باشد و باز باید در مورد تراکنش تحقیق انجام شود تا بپذیرند که تراکنش سالم است. در غیر این صورت روال کاری سخت‌تر و بازه زمانی مورد نیاز طولانی‌تر می‌شود.»

همچنین علی مطهری، نماینده پیشین مجلس روز دوشنبه نوشت: «به خاطر اين كه در ليست سياه اف اي تي اف قرار داريم نتوانستيم پنجاه ميليون دلار مبلغ سهميه ايران از واكسن كروناي سازمان جهاني بهداشت براي هشت ميليون ايراني را منتقل كنيم و سهميه ايران باطل شد. مجمع تشخيص مصلحت نظام بايد پاسخگو باشد.»

در مقابل، مخالفان دولت ایران معتقدند که این کشور نباید این لوایح را به تصویب برساند.

احمد علیرضا بیگی نماینده تبریز در مجلس شورای اسلامی روز دوشنبه در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، گفت: «پذیرش تعهدات اف‌آی‌تی‌اف آن هم در وضعیتی که ما در سخت‌ترین شرایط تحریمی قرار داریم به صلاح کشور نیست. پذیرش اف‌آی‌تی‌اف در این شرایط باعث می‌شود تا منافذی که برای خنثی سازی تحریم‌های اعمال شده علیه کشورمان وجود دارد، بسته شود و دشمنان با اشراف کاملی که بر روی اطلاعات مالی ما پیدا می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کنند، مشکلاتی را برای ما ایجاد خواهند کرد.»

او ادامه داد: «چه دلیلی دارد که وقتی ما در سخت‌ترین شرایط تحریمی قرار داریم خودمان با دست خودمان قید و بندهایی را به دست و پای کشور ببندید و شرایط را برای خودمان ودیگران سخت‌تر کنیم. با توجه به شرایط تحریمی که در آن قرار داریم پذیرش اف‌آی‌تی‌اف کشور را برای تأمین نیازهای اساسی با مشکلات جدی مواجه خواهد کرد.»

او با اشاره به نامه روحانی به خامنه‌ای در این زمینه گفت: «تنها هفت ماه از عمر این دولت باقی مانده و اگر هم این لوایح تصویب شود، بار تعهدات آن به دوش این دولت نیست بلکه به دوش دولت بعد است. پس وقتی قرار است دولت بعد مسؤولیت اجرای تعهدات و توافقات خارجی را به عهده داشته باشد، پس منطقی‌تر آن است که دولت آینده در مورد پذیرش هر تعهدی در توافقات بین المللی تصمیم بگیرد.»

در واکنش به اخبار منتشر شده در روزهای اخیر درباره موافقت رهبر جمهوری اسلامی با بررسی دوباره لوایح اف‌ای‌تی‌اف، روابط عمومی مجمع تشخیص مصلحت نظام روز جمعه اعلام کرد که خامنه‌ای در پاسخ به درخواست حسن روحانی با تمدید زمان بررسی این لوایح موافقت کرده است.

کمتر از یک سال پیش، کارگروه ویژه اقدام مالی (اف‌‌.ای‌.تی‌.اف‌)، نام ایران را در فهرست سیاه این نهاد بین‌المللی قرار داد، و در بیانیه‌ای که روز جمعه در پاریس صادر کرد به همه کشورها اختیار داده که به طور مستقل نسبت به اقدامات تقابلی در تعاملات مالی خود با ایران اقدام کنند.

با این‌حال این نهادِ نظارتِ مالی بین‌المللی، در بیانیه خود گفت اگر ایران دو کنوانسیون مورد بحث "سی.اف.تی" و "پالرمو" را تصویب کند، درباره گام‌های بعدی از جمله خارج کردن دوباره ایران از فهرست سیاه این نهاد تصمیم خواهد گرفت.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy