کیهان لندن - جو بایدن که خود را برای ریاست در کاخ سفید آماده میکند قول داده است که حقوق بشر و دموکراسی را در اولویت سیاست خارجی ایالات متحده قرار دهد. وضعیت حقوق بشر در عربستان سعودی و جنگ یمن از موضوعات مورد انتقاد بایدن هستند. این در حالیست که ریاض اکنون در حال تبدیل شدن به یکی از متحدان نزدیک اسرائیل در منطقه علیه تهدیدات رژیم ایران است.
پایگاه خبری «اکسیوس» مینویسد اسرائیل قصد دارد با رهبران سعودی، مصر و امارات در مورد مسائلی که احتمالاً بر سر آنها با جو بایدن با مشکل روبرو خواهد شد مذاکره کند. این مسئله به این دلیل اهمیت دارد که اسرائیل روابط اطلاعاتی و امنیتی با هر سه کشور را رکن اساسی برای مقابله با تهدیدات رژیم ایران میداند و اکنون اسرائیل نگران است که بایدن نه تنها به دنبال یک توافق با رژیم ایران باشد، بلکه روابط واشنگتن با شرکای عرب تلآویو در منطقه سرد شود.
اسرائیلیها میدانند سیاستهای بایدن در خاورمیانه متفاوت از سیاستهای ترامپ است. بر همین اساس آنها به دنبال آن هستند که دولت بایدن را تشویق کنند تا مطمئن شوند تغییر سیاستهای خاورمیانهای واشنگتن منجر به افزایش نفوذ جمهوری اسلامی ایران نمیشود و همکاریهای کشورهای منطقه علیه تهدیدات تهران را به خطر نمیاندازد.
مقامات دفاعی اسرائیل به باراک راوید نویسنده این گزارش اکسیوس گفتهاند قصد دارند در ارتباط با دولت بایدن پروندهای را مطرح کنند که به او و دولتاش بفهماند که منطقه طی چهار سال گذشته تغییر کرده و اسرائیل روابط خود را با کشورهای عربی تقویت میکند.
در جریان رزمایش نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی در خلیج فارس یک زیردریایی آمریکایی به منطقه رزمایش نزدیک شد اما با وجود همه تنشها میان جمهوری اسلامی و آمریکا آنچه اتفاق افتاد چیزی فراتر از مکالمه یکطرفه خلبان هلیکوپتر ایرانی با زیردریایی آمریکایی نبود.
علی فدوی جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی چهار ماه پیش از این نیروهای آمریکایی در خلیج فارس را تهدید کرده و گفته بود «بهتر است آنها به خلیج فارس بیایند و در آنصورت در تیررس و در دسترس ما خواهند بود» اما بعد از حضور این زیردریایی درست در منطقه رزمایش نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی آب از آب تکان نخورد!
هرچند خبرگزاریهای حکومتی با تیتر «رصد زیردریایی بیگانه» خوراک تبلیغاتی به ولایتمداران دادند اما بدیهی است نزدیک شدن این زیردریایی به منطقه رزمایش نیروهای ایرانی آگاهانه صورت گرفته و میتواند حاوی این پیام باشد که احتمال وقوع جنگ در منطقه بیشتر یک هیاهوی سیاسی است.
البته این احتمال که نرمشهای واشنگتن با آمدن بایدن نسبت به تهران بیشتر شود بعید نیست و رهبران اسرائیل نگران همین مسئله هستند که در سایه این سیاست رژیم ایران گستاختر از گذشته شود.
«اسرائیل هیوم» پنجشنبه ۱۴ ژانویه گزارش داد اسرائیل به دنبال برنامهریزی برای ضربه زدن به برنامههای اتمی ایران است و حمله نظامی یکی از گزینهها برای رسیدن به این هدف است. در این طرح که به زودی به دولت اسرائیل ارائه میشود درخواست افزایش بودجه دفاعی شده است.
این زاچی هانگبی عضو حزب حاکم لیکود و از متحدان بنیامین نتانیاهو تهدید کرده است که اگر دوباره ایالات متحده به توافق اتمی بپیوندد، اسرائیل میتواند به برنامه اتمی ایران حمله کند. هانگبی میگوید: «اگر آمریکا دوباره به توافق هستهای بازگردد- و به نظر میرسد که این سیاست اجرا نیز خواه شد- نتیجه عملی این خواهد بود که اسرائیل دوباره علیه رژیم ایران تنها بماند و این یعنی تهران برای ادامه برنامههای تسلیحاتی خود چراغ سبز دریافت میکند.»
هانگبی در ادامه میافزاید «البته ما این اجازه را نمیدهیم. ما قبلاً نیز دو بار آنچه را باید انجام شود، انجام دادهایم، در سال ۱۹۸۱ علیه برنامه اتمی عراق و در سال ۲۰۰۷ علیه برنامه اتمی سوریه.» اشاره این مقام اسرائیلی به حملههای هوایی اسرائیل به رآکتورهای رژیم سوریه و عراق است.
روزنامه «اسرائیل هیوم» در بخشی از گزارش خود همچنین به نقل از بنی گانتز وزیر دفاع این کشور مینویسد «اسرائیل باید یک گزینه نظامی روی میز داشته باشد.»
مقامات اسرائیلی ابراز امیدواری کردهاند که بایدن «فشار حداکثری» را که ترامپ علیه رژیم ایران اجرا میکرد ادامه دهد. سیاستی که شامل تحریمهای سنگین است و برنامههای اتمی تهران را به شدت تحت تأثیر قرار میدهد.
اما یسرائیل کاتس وزیر دارایی اسرائیل به رادیو ارتش گفته «در مورد چشمانداز ایران [در ارتباط با دولت بایدن] اختلافاتی وجود دارد که البته چالشبرانگیز خواهد بود.»
مقامات اسرائیلی میخواهند دولت بایدن بحث در مورد موشکهای بالستیک را در مذاکره احتمالی با رژیم ایران بگنجاند. گفته میشود دولت اسرائیل از کانالهای مختلف قصد دارد در مورد مسائل امنیتی منطقه به ویژه بر سر رژیم ایران با دولت بایدن گفتگو کند.
افزایش همزمان تهدیدات رژیم ایران و بودجههای اضطراری اسرائیل
در سالهای اخیر تهدیدات جمهوری اسلامی علیه اسرائیل به تقویت بعضی جریانهای سیاسی داخل اسرائیل و اختصاص بودجه بیشتر به بخشهای نظامی منجر شده است. اسرائیلیها از کارزار فشار حداکثری ترامپ حمایت میکردند با این توجیه که تهدیدات رژیم ایران را کاهش داده است. بررسیها نشان میدهد از سال ۲۰۱۷ تا پایان دولت ترامپ دستکم دو مرحله به اسم مقابله با تهدیدات ایران و تشکیل «ستاد ایران» در چارچوب برنامهای موسوم به «مومنتوم» حداقل ۱۱ میلیارد دلار بودجه مازاد دریافت توسط نهادهای مربوطه دریافت شده و اکنون نیز طرح سه گزینهای تدوین شده که برای اجرای آن با آمدن جو بایدن به بودجه بیشتری نیاز است.
اکنون اسرائیل بیخ گوش جمهوری اسلامی ایران پایگاه دارد. امیر عبداللهیان دستیار ویژه محمدباقر قالیباف در امور بینالملل در یک اظهار نظر گفته حضور نظامی اسرائیل در خاک جمهوری آذربایجان در تعارض با امنیت و صلح در منطقه است.
اینهمه در حالیست که تلاش دولت ترامپ برای صلح اعراب و اسرائیل که با «پیمان ابراهیم» تحکیم یافت، نفوذ سیاسی و نظامی اسرائیل در خاورمیانه را افزایش داده و ائتلاف تلآویو با کشورهای عربی منطقه را تقویت کرده است. طبق آخرین گزارشها یک زیردریایی اسرائیلی در حال نزدیک شدن به آبهای جنوبی ایران است.
به نظر میرسد اگر تهران با افزایش تهدیدات امنیتی در حوزه اتمی و موشکی قصد باجخواهی از دولت جو بایدن و اروپاییها داشته باشد، اسرائیل دست روی دست نخواهد گذاشت و گزینههای مختلف سیاسی و نظامی را برای خنثی کردن تاکتیکهای رژیم ایران روی میز قرار داده است. دست تلآویو برای عملی کردن این گزینهها به مراتب بازتر از اروپا و آمریکاست. اسرائیل در گذشته بخشی از این توانایی را با انفجارهای پیاپی در تأسیسات اتمی و استراتژیک ایران و حذف فیزیکی عاملان اتمی- نظامی جمهوری اسلامی و همچنین حملات وسیع و مداوم جنگندههای اسرائیلی به پایگاههای سپاه قدس وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و عوامل آن مانند «فاطمیون» در سوریه و انهدام تجهیزات و کشتن آنها نشان داده است.