ایندیپندنت فارسی
جمعی از مادران قربانیان هواپیمای اوکراینی با اشاره به مسئولیت فرمانده نیروی هوا فضای سپاه پاسداران در سرنگونی هواپیمای مسافربری، خواهان محاکمه و مجازات امیرعلی حاجیزاده، شدند.
این مادران با انتشار ویدئویی، به نقش فرمانده هوا فضای سپاه در این فاجعه پرداختند و اعترافات او را سند لازم برای محاکمه او دانستند. آنها از اینکه حاجیزاده بعد از گذشت یک سال، نهتنها هنوز محاکمه نشده، بلکه حتی از کار خود برکنار نشده، ابراز ناراحتی و خشم کردند و این کار را تلویحاً نوعی توهین آگاهانه به خود دانستند.
پرواز شماره ۷۵۲ خط هوایی اوکراین اینترنشنال که از تهران عازم کییف بود، روز ۱۸ دیماه ۹۸، اندکی پس از برخاستن از فرودگاه امام تهران، هدف دو موشک سامانه پدافندی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفت و سرنگون شد و همه ۱۷۶ سرنشین آن کشته شدند.
در پی این ماجرا تا سه روز مسئولان و فرماندهان سپاه مسئله را انکار کردند و آن را یک سقوط بر اثر نقص فنی عنوان کردند. اما پس از انتشار فیلمها و تهدید کشورهای خارجی مبنیبر انتشار اطلاعاتی که در دست دارند، بهناچار جمهوری اسلامی مسئولیت سرنگونی هواپیما را پذیرفت.
پس از این موضوع، سردار امیرعلی حاجیزاده، با حضور در برابر دوربینهای تلویزیونی مسئولیت سرنگونی را برعهده گرفت و آمادگی خود برای هر تصمیمی را اعلام کرد.
بااینحال گویا از ابتدا ارادهای برای محاکمه و دادخواهی بازماندههای کشتهشدگان فاجعه سرنگونی هواپیمای اوکراینی وجود نداشته است و آنها پس از گذشت یک سال، همچنان در پی دادخواهی خون عزیزان خود هستند. طی این مدت، صداوسیما بیتوجه به دادخواهی خانواده کشتهشدگان شلیک موشکی سپاه به هواپیمای مسافربری، از فرمانده هوافضای سپاه، به مثابه یک قرمان تجلیل کرد.
همچنین، امیرعلی حاجیزاده نیز در آخرین سخنان خود، به ماجرای حمله موشکی سپاه به پایگاه عینالاسد پرداخت اما هیچ اشارهای به سرنگونی هواپیمای اوکراینی و اعترافات تلویزیونی قبلی خود نکرد.
در راستای بیتوجهی به مسئولیت افراد اصلی فاجعه، حسن روحانی روز پنجشنبه ۱۸ دیماه، درمورد سرنگونی هواپیمای اوکراینی گفت: «این یک حادثه بسیار تلخ، دردناک باورنکردنی بود که از اشتباه یک فرد نشأت گرفت و آن اشتباه هم از بیتدبیری یک جمع نشأت گرفت.»
دادستان نظامی استان تهران نیز درمورد متهمان شلیک به هواپیمای اوکراینی، آنها را «مقصران» سانحه خواند و گفت که افرادی از جهت «بیاحتیاطی و بیمبالاتی و عدم رعایت نظامات و مقررات» متهم شناخته شدهاند. او افزود در حال حاضر تنها یک متهم در بازداشت است و بقیه با تودیع وثیقه و سایر قرارهای مناسب آزاد شدهاند.
شکرالله بهرامی، رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح نیز در فروردینماه از ادامه بازداشت «یک نفر» در این پرونده خبر داده بود.
از سوی دیگر، ستاد کل نیروهای مسلح اعلام کرد که با خطای اداری مقصران در این پرونده برخورد کرده و افرادی را که مرتکب تخلفاتی مانند «بیمبالاتی و عدم اجرای صحیح دستورالعملها و مقررات» شده بودند، از مسئولیت خود عزل یا «تنزیل درجه نظامی» داده است.
این سخنان در حالی مطرح میشود که افرادی که سمتهای بالایی در این مورد داشتند، همچنان در پستهای قبلی خود به فعالیت ادامه میدهند.
در همین رابطه، غلامعلی جعفرزاده نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی گفته بود: «اگر فشار غربیها و اطلاعرسانی مردم و فیلمهایی که در فضای مجازی منتشر شد نبود، شاید آقایان اصلاً واقعیت را نمیگفتند. اینکه میگویند آرزوی مرگ کردیم حرف است. اینها باید استعفای دستهجمعی دهند و همه نیز باید بدونبروبرگرد محاکمه شوند.»
نزدیکان به خامنهای از «شرایط مذاکره» میگویند