ایران وایر - پویان خوشحال
مقامات جمهوری اسلامی طی هفتههای اخیر چندینبار عنوان کردهاند که تزریق واکسنی که در کشورهای دیگر در حال انجام است، نه آغاز واکسیناسیون بلکه آزمایش بالینی واکسنهایی است که مجوز واکسیناسیون اخذ نکردهاند. این ادعا پس از اظهارات روز جمعه «علی خامنهای»، رهبر جمهوری اسلامی جانی دوباره گرفت و «سعید نمکی»، وزیر بهداشت بار دیگر بر مواضع جمهوری اسلامی در خصوص انجام آزمایش بالینی علیالخصوص در کشورهای همسایه ایران و افتخار به اینکه جمهوری اسلامی این کار را بر مردم نخواهد کرد، پافشاری کرد. حال اینکه طی همین هفته مقامات جمهوری اسلامی با امضای تفاهمنامهای با کشور کوبا، ناقض ادعای خود بودند.
سعید نمکی، روز دوشنبه، ۲۲دی۱۳۹۹، گفته بود: «واکسن کرونا که الان برخی از کشورهای همسایه تحت عنوان واکسیناسیون از آن صحبت میکنند، چیزی نیست جز کارآزمایی بالینی انسانی و ما اجازه ندادیم که واکسنی به نیت مطالعه بالینی برای سازنده بیرونی وارد این کشور بشود.»
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
این اظهارات در راستای حکم حکومتی علی خامنهای مبنی بر ممنوعیت ورود واکسنهای آمریکایی و بریتانیای مطرح شده است. خامنهای روز جمعه ۱۹دی۱۳۹۹، با اشاره به اینکه کارخانه فایزز که یکی از شرکتهای تولید کننده واکسن آمریکایی کرونا است، اگر قرار بود واکسنی درست کند، اول برای مردم آمریکا تولید میکرد، گفت که «اینها میخواهند واکسن را روی ملتهای دیگر آزمایش کنند.»
این دیدگاه علی خامنهای به اضافه اظهارات سعید نمکی که گفته بود جمهوری اسلامی میتوانست مانند بسیاری از کشورهای همسایه، کارآزمایی بالینی واکسن را تحت عنوان واکسیناسیون شروع کند اما این کار را نکرد، از سه منظر قابل بررسی است که در قالب سه سوال آن را بررسی خواهیم کرد.
آیا کشورهای همسایه ایران این اجازه را دادند که فاز سوم آزمایش بالینی واکسن کرونا در کشور آنها انجام شود یا واقعاً واکسیناسیون را آغاز کردهاند؟
آیا این ادعای ایران در خصوص این موضوع که اجازه نداده مردم موش آزمایشگاهی شرکتهای تولیدکننده واکسن شوند، صحیح است؟
و آیا واکسن آمریکایی فایزر در ایالات متحده آمریکا مورد استفاده قرار نگرفته است؟
وزارت بهداشت ایران روز سهشنبه ۲۳دی۱۳۹۹، با امضای توافق همکاری اجازه داد تا ادامه آزمایشهای واکسن کرونای کوبا در ایران انجام شود. به عبارتی این امضا بدان معنا است که فاز سوم آزمایش واکسن کرونای ساخت کوبا بر روی مردم ایران انجام خواهد شد.
موضوعی که ادعای سعید نمکی وزیر بهداشت جمهوری اسلامی را مبنی بر اینکه واکسن کرونا روی مردم ایران آزمایش نمیشود، رد میکند.
آنچه مشخص است جمهوری اسلامی نه تنها پذیرفته مردم ایران را در آزمایش بالینی واکسن کرونای یک کشور دیگر شرکت دهد، بلکه نگاه به وضعیت تزریق واکسن کرونا در کشورهای همسایه ایران نیز گواه این موضوع است که ادعای وزیر بهداشت دروغی بیش نیست.
براساس اطلاعات موجود، تا تاریخ ۲۲ دی که نمکی این ادعا را مطرح کرده بود، کشورهای «عمان»، «عربستان»، «بحرین»، «کویت»، «امارات» در جنوب ایران و کشور «روسیه» در شمال ایران واکسیناسیون را در کشور خود آغاز کردهاند.
امارات متحده عربی هفته اول دی ماه واکسیناسیون را با استفاده از واکسن تولیدی شرکت چینی «سینوفارم» به صورت رایگان برای مردمش آغاز کرد. کارآیی این واکسن تا ۸۶ درصد گزارش شده است و به گفته منابع معتبر امارات بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار دوز واکسن تزریق شده است. روسیه نیز هفته دوم دی، واکسیناسیون را با واکسن ساخت این کشور با نام «اسپوتنیک» انجام داد و واکسیناسیون در این کشور همچنان ادامه دارد.
به مرور بحرین با واکسنهای فایزر ساخت آمریکا و سینوفازم ساخت چین، و عربستان و عمان با واکسن فایزر به جمع کشورهایی پیوستند که واکسیناسیون را آغاز کرده اند.
از سوی دیگر در پاسخ به رهبر ایران که گفته بود کارخانه فایزر، واکسن را برای انجام آزمایش به دیگر کشورها داده است و بدینوسیله مانع ورود ۱۵۰ هزار دوز از این واکسن به ایران شد، باید نگاهی به آمار واکسیناسیون در آمریکا داشت.
واکسیناسیون مردم ایالات متحده آمریکا روز ۲۴ آذر با ارسال محمولههای واکسن بیونتک-فایزر به ۱۴۵ مرکز واکسیناسیون رسماً آغاز شد و از این واکسیناسیون به عنوان بزرگترین کمپین واکسیناسیون تاریخ آمریکا یاد میشود. مقامات آمریکایی مدعی شدهاند تا پایان سه ماهه نخست سال ۲۰۲۱، بالغ بر صد میلیون نفر در این کشور واکسینه خواهند شد.
هرچند نباید فراموش کرد با توجه به جمعیت این کشور، همزمان با فرآیند واکسیناسیون، آمار شیوع و مرگومیر در آمریکا نیز در قیاس با سایر کشورها بالاتر است.
دلار به زیر ۲۳ هزار تومان رسید