Friday, Jan 22, 2021

صفحه نخست » پنهانکاری و دروغ مسئولان درباره میلیون‌ها دلار دریافتی از نهادهای بین‌المللی

rouhani.jpg کیهان لندن - معاون برنامه‌ریزی وزیر بهداشت جمهوری اسلامی با اشاره به دریافت وام از بانک جهانی که خبر آن پیش از این در امردادماه منتشر شده بود گفته است که با این منبع مالی طی چهار ماه گذشته ۸۰ دستگاه سی‌تی‌اسکن خریداری و در بیمارستان‌های استان‌های مختلف نصب و راه‎اندازی کرده‌اند. ‌

سیدکامل تقوی‌نژاد معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت و درمان روز پنجشنبه دوم بهمن‌ماه ۱۳۹۹ در حاشیه سفر به استان هرمزگان گفت: «برای نخستین بار پس از سال ۲۰۰۵ با پیگیری جدی وزارت بهداشت توانستیم وامی که به عنوان حق ما از مراجع بین‌المللی بود را دریافت و از محل آن ۸۰ سی‌تی اسکن پیشرفته در طی ۴ ماه اخیر در نقاط مختلف کشور از جمله در هرمزگان مستقر کنیم.»

معاون وزیر بهداشت جمهوری اسلامی مدعی شده که «کارشکنی‌های فراوانی صورت گرفت که ایران به این حق خود از مراجع بین‌المللی دسترسی پیدا نکند اما با تلاش‌های فراوان این وام از بانک جهانی دریافت شد.»

او به مبلغ این وام که از سوی رسانه‌های داخلی ۵۰ میلیون دلار اعلام شده اشاره نکرده است اما گفته که «هیئت مدیره بانک جهانی مانع از در اختیار قرارگیری این وام به ملت ایران بود اما در نهایت با تلاش‌های صورت گرفته توانستیم این وام را دریافت و یکی از نیازهای مهم و جدی بخش درمان در کشور که دستگاه‌های سی‌تی اسکن است را تأمین کنیم.»

مطالب بیشتر در کیهان لندن

کامل تقوی‌نژاد در ادامه گفته که از سال گذشته حقوق و مزایای کادر درمان ۱۵۰ درصد افزایش پیدا کرده و تعدادی نیروی جدید به استخدام این وزارتخانه درآمده است. او اما نگفته این اقدامات نیز از منابع همین ۵۰ میلیون دلار وام دریافتی از بانک جهانی صورت گرفته است یا نه.

خردادماه امسال خبر موافقت بانک جهانی با پرداخت ۵۰ میلیون دلار وام به ایران با موافقت مقامات جمهوری اسلامی و با هدف تقویت بخش بهداشت برای مقابله با بیماری کُرونا و تهیه تجهیزات و واکسن منتشر شد.

دو ماه بعد و در امردادماه خبر پرداخت این مبلغ منتشر شد: «با موافقت دفتر کنترل سرمایه‌های خارجی آمریکا (اوفک) وام ۵۰ میلیون دلاری حدود دو هفته پیش به حساب سازمان بهداشت جهانی واریز شده است.»

روزنامه دنیای اقتصاد دریافت وام ایران را «یک پیروزی سیاسی» خوانده و نوشته بود: «ایران قصد دارد با استفاده از این منابع اقدام با تقویت بخش بهداشت برای مقابله با بیماری کرونا کند.تهیه تجهیزات و واکسن اهداف اصلی ایران در این پروژه هستند.»

همچنین گفته شد که مسئولان سازمان بهداشت جهانی به وزارت بهداشت ایران اعلام کرده‌اند از زمان واریز وجه و نهایی شدن فهرست سفارش‌های ایران دو ماه زمان لازم دارند تا مناقصه این درخواست‌ها را تهیه کنند. با توجه به زمان واریز وجه، پیش‌بینی می‌شود اقلام مورد نیاز وزارت بهداشت از جمله واکسن آنفولانزا تا پایان شهریور به ایران برسد.

در حالی که مقامات دولت ماه‌هاست با وجود دریافت این وام درباره خرید واکسن مقاومت کرده و «تحریم» و نداشتن «ساز و کار مالی» برای انتقال ارزی وجوه مربوط به خرید واکسن را مطرح کرده و هنوز هم مطرح می‌کنند، ابتدای دی‌ماه امسال وزارت دفاع اسرائیل از توقیف ۴ میلیون دلار پولی خبر داد که جمهوری اسلامی برای حماس در غزه ارسال کرده است! بنی گاتنز وزیر دفاع اسرائیل همان زمان حکمی را علیه صراف اصلی گروه حماس در نوار غزه صادر کرد و در بیانیه‌ی خود این پول را هزینه‌ی تأمین فعالیت‌های تروریستی حماس و تولید سلاح و پرداخت حقوق اعضای این سازمان دانست.

حساب توئیتری اسرائیل به فارسی نیز این موضوع را مرتبط با امتناع حکومت جمهوری اسلامی برای خریداری واکسن کُرونا دانست و نوشت: «‌جمهوری اسلامی پولی برای خرید واکسن کُرونا برای مردم ایران ندارد. وزارت امنیت اسرائیل دستور توقیف ۴ میلیون دلار پولی را داد که از سوی جمهوری اسلامی برای حماس در غزه و به هدف تولید سلاح و تامین حقوق تروریست‌ها ارسال شده بود. شما پیدا کنید پرتقال فروش را...!!»

دولت روحانی هنوز درباره اینکه وام ۵۰ میلیون دلاری بانک جهانی دقیقا کی دریافت و بطور مشخص کجا و برای چه مصرفی هزینه شده هیچ توضیحی ارائه نکرده‌ است. قیمت هر دستگاه سی‌تی اسکن پیشرفته بطور میانگین ۱۰۰ تا ۳۰۰ هزار دلار است و با در نظر گرفتن این قیمت، برای خرید ۸۰ دستگاه سی‌تی اسکن ۱۰ تا ۲۴ میلیون دلار هزینه شده است.

این بدین معناست که همچنان بیش از نیمی از مبلغ وام دریافتی از بانک جهانی در دست حکومت باید باشد. اگر این مبلغ برای خرید واکسن کُرونا هزینه شده، مشخص نیست حسن روحانی و عبدالناصر همتی بر چه اساسی تا چند هفته پیش از نبود منابع کافی برای خرید واکسن کُرونا سخن می‌گفتند و مرتب بهانه‌ی تحریم را مطرح می‌کردند!

قابل توجه اینکه مقامات حکومتی همچنان مواضع انتقادی در پرداخت نشدن وام صندوق بین‌المللی پول به ایران را مطرح کرده و حتی مقامات آمریکایی را «تروریست‌های درمانی» خوانده بودند.

عبدالناصر همتی مهرماه امسال، یعنی پس از دریافت ۵۰ میلیون دلار از بانک جهانی، در نشست رؤسای بانک مرکزی کشورهای عضو منا (MENA) با اشاره به درخواست ایران برای دریافت منابع اضطراری از صندوق بین‌المللی پول به منظور مقابله با ویروس کُرونا اعلام کرد: «ما انتظار داریم که صندوق بین‌المللی پول به سرعت و بدون هیچ‌گونه تبعیض و تاثیرپذیری از لابی‌گری‌های سیاسی و یا فشارهای دیگر کشورها از جمله ایالات متحده به این درخواست قانونی پاسخ دهد.»

همتی در حالی این سخنان را مطرح کرد که نشست رؤسای بانک مرکزی کشورهای عضو منا چهار ماه پیش و همزمان با تاریخی بوده که بنا به ادعای معاون وزیر بهداشت واردات و نصب دستگاه‌های سی‌تی اسکن در کشور با دریافت ۵۰ میلیون دلار از بانک جهانی آغاز شده بود! اما جمهوری اسلامی از صندوق بین‌المللی پول پنج میلیارد دلار می‌خواهد!

همتی در این نشست افزوده بود که «به تازگی به من اطلاع داده شد که بر اساس بیانیه اداری ۱۵ اکتبر ۲۰۲۰، به مدیر اجرایی گروه آمریکا دستور داده شده است تا با درخواست ایران برای تسهیلات مخالفت کند. در این صورت خواسته یک کشور، دیگری را از دسترسی به منابع مالی لازم برای مقابله با اثرات کووید۱۹ محروم می‌سازد.»

پس از اعلام رسمی شیوع کُرونا در ایران و در اسفند ماه ۹۸ مقامات دولت روحانی خبر دادند که ایران از صندوق بین‌المللی پول درخواست یک وام پنج میلیارد دلاری برای جبران خسارات ناشی از کُرونا و مبارزه به این ویروس کرده است.

در حالی که هنوز گزارشی درباره موافقت با این وام منتشر نشده و مقامات حکومتی در ایران آمریکا را عامل عدم دریافت این وام عنوان می‌کنند، حالا مشخص شده جمهوری اسلامی یک وام پنجاه میلیونی از بانک جهانی دریافت کرده و هیچ معلوم نیست با این پنهانکاری‌ها و دروغگویی‌های مزمن چه بسا از صندوق بین‌المللی پول نیز مبالغی دریافت کرده باشد!

در مهرماه امسال و پس از انتقادهای همتی خطاب به مقامات صندوق بین‌المللی پول، کریستالینا جورجیوا رئیس صندوق بین‌المللی پول در سخنرانی پایانی خود در همان نشست گفته بود: «شرایط ایران برای بهره‌مندی از وام صندوق بین‌المللی پول را درک می‌کنیم و بر همین مبنا تمام تقاضاهای باقیمانده از کشورهایی که هنوز وام مقابله با کرونا دریافت نکرده‌اند را بررسی و تلاش می‌کنیم شرایط بهره‌مندی همه کشورها را فراهم کنیم.»

همتی همچنین آذرماه امسال نیز مدعی شده بود ایالات متحده آمریکا برای خرید واکسن کُرونا موانعی برای جمهوری اسلامی ایجاد کرده است و افزوده بود: «صندوق بین‌المللی پول با فشار و تهدید آمریکا، و علیرغم اذعان به حق ایران و عدم وجود هیچ گونه مانع اقتصادی یا حقوقی، حتی جرأت مطرح کردن وام بشر دوستانه ایران در هیئت مدیره صندوق را پیدا نکرد.»

همتی بدون اشاره به دریافت وام از بانک جهانی گفته بود که «خرید واکسن کرونا(covax) بایستی از مسیر رسمی سازمان بهداشت جهانی انجام گیرد، تا کنون هر طریقی برای پرداخت و انتقال ارز مورد نیاز ، به خاطر تحریم غیر انسانی دولت آمریکا و ضرورت اخذ مجوز اوفک، با مانع مواجه شده است.»

اکنون با توجه به سخنان معاون وزیر بهداشت که از خرید و واردات «۸۰ سی‌تی اسکن پیشرفته» پس از دریافت وام از بانک جهانی خبر داده، این پرسش مطرح می‌شود که پرداخت و انتقال ارز برای خریداری این دستگاه‌ها به چه شکلی انجام شده که سال‌هاست مقامات دولت روحانی از مشکلاتی برای خریداری تجهیزات پزشکی و داروهای بیماری‌های خاص و اخیراً واکسن کُرونا سخن می‌‌گویند و دروغ‌های خود را تکرار می‌کنند؟!

اینهمه در حالیست که بارها از سوی منابع معتبر و نهادهای بین‌المللی و حتا مقامات مسئول در خود جمهوری اسلامی اعلام شده که اقلام دارویی و غذایی در فهرست تحریم‌ها قرار ندارند و نایاب شدن و عدم واردات این اقلام به ایران ارتباطی به تحریم ندارد بلکه باید علت آن را در سوداگری مافیاهای حکومتی و یا نبود منابع مالی به دلیل کسری بودجه حکومت جستجو کرد.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy