ایندیپندنت فارسی - هیئت باستانشناسی مشترک ایرانی-ایتالیایی در اکتشافات خود به شواهدی دست یافته که نشان میدهد کوروش هخامنشی به دلیل اهمیت مذهبی و فتح بابل به عنوان مهمترین شهر دنیای باستان، دستور ساخت دروازه «پردیس پارسه» را صادر کرده و ساخت آن در دوران کمبوجیه، فرزند او به پایان رسیده است.
به گزارش انتخاب، این هیئت باستانشناسی که بین سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۹ و طی ۱۰ فصل کاوش باستانشناسی در آثار بهجایمانده از پردیس پارسه که متعلق به ۵۳۹ قبل از میلاد است، اطلاعاتی به دست آوردند که نشان میدهد که این بنا به افتخار فتح بابل و به دستور کوروش بزرگ ساخته شده است.
علیرضا عسکری چاوردی، باستانشناس و سرپرست ایرانی هیئت کاوش تل آجری پارسه در گفتوگو با ایرنا اظهار داشت: «کوروش هخامنشی به دلیل اهمیت مذهبی و فتح مهمترین شهر دنیای باستان، بابل، دستور ساخت این دروازه را صادر کرده است و کمبوجیه فرزندش، به دلیل علاقه به شهر بابل، آشنایی دیرینه با بابلیها و پیوند فرهنگی جهان باستان کار ساخت مجموعه بزرگ معماری شهر پارسه به سبک معماری بابلی را ادامه داد و در دوره وی دروازه پردیس شهر پارسه در بخش فیروزی این شهر به بهرهبرداری رسید.»
این اثر باستانی فاصله کمی با تختجمشید دارد و باستانشناسان در تلاش هستند تا آن را برای بازدید عموم آماده کنند.
مطالب بیشتر در سایت ایندیپندنت فارسی
مدیر پایگاه میراث جهانی تختجمشید در این باره گفت که این محوطه تاریخی در نزدیکی تختجمشید شواهد مهمی و ارزشمندی از شهر پارسه را در خود جایداده است و به جهت ارائه درکی ملموس از گستره پایتخت هخامنشیان، میتواند در توسعه گردشگری منطقه گام مهمی تلقی خواهد شد.
تُل آجری دروازهای است که پیش از تختجمشید و برای کاخ فیروزی که امروز به طور کامل تخریب شده، در محوطه شهر باستانی پارسه ساخته شده است. بنایی که در ۳ کیلومتری تختجمشید واقع شده اما قدیمیتر از تختگاه (مجموعه تختجمشید) ساخته شده است.
(تُل آجری دروازهای است که پیش از ساخت تختجمشید، برای کاخ فیروزی، در محوطه شهر باستانی پارسه ساخته شدهاست.)
***
تختجمشید در حدود ۵۵ کیلومتری شمال شیراز واقع شده است و هر ساله هزاران نفر از سراسر ایران و جهان برای بازدید از آن به شیراز میروند. بااینحال از ابتدای انقلاب، علیرغم اقبال وسیع عمومی، حاکمان ایران به این میراث کهن نگاه مثبتی نداشتند.
آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی پیشتر گفته بود: «فرنگیها خیلی اصرار داشتند هخامنشیها را بالا بیاورند و مطرح کنند و کوروش و داریوش را اول تاریخ بدانند، حتی مادها را هم از خاطر بردند. کار مستشرقان اروپایی در این زمینه صادقانه نبوده است.» وی همچنین در فروردین سال ۱۳۷۸، با مقایسه گرایش برخی از مردم به بازدید از آرامگاه کوروش بهجای مشهد گفت: «البته تختجمشید یک اثر معماری است، انسان اثر معماری را تحسین میکند و چون متعلق به ما و مال ایرانیهاست به آن افتخار هم میکند، اما این غیر از آن است که ما دلها و ذهنها و جانهای مردم را متوجه به نقطهای بکنیم که در آن خبری از معنویت نیست، بلکه نشانه طاغوتی گری است.»
همچنین، عباس سلیمینمین، مدیر «دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران» نیز معتقد است: «علت بزرگ کردن تاریخ دوران هخامنشی از طرف بیگانگان و بهخصوص انگلیسیها آن است که آنها میخواهند منشأ شکلگیری تمدن در ایران را به بعد از ورود اشرافیت یهودی نسبت دهند.»
روزنامه شرق در روز دهم آذر سال ۹۷ به نقل از محمدرضا نقدی، رئیس بسیج و فرمانده فرهنگی و اجتماعی وقت سپاه پاسداران، نوشت: «کوروش جایگاهی نداشته و عددی نبوده، بلکه شاهی بوده که با یهودیها رابطه خوبی داشت. شاهی بوده که با یهودیها ساخته پس ما هم باید با آنها بسازیم؟ کوروش ساخته و پرداخته پهلوی است. اسم کوروش را هیچ کجا پیدا نمیکنیم. او را برای پیوند مردم ایران با یهود علم کردند. خیانت کردند و چندین هزار سال تاریخ ایران را بریدند و دور ریختند. برایند حکومت هخامنشیان و ساسانیان این بود که مردم زیر پای پابرهنهها له شدند.»
پیام رهبر ایران به پوتین چه بود؟