ایران وایر - آنیس کالامار، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل، با اشاره به اینکه مقامهای جمهوری اسلامی به مدت شش ماه به سوالات او درباره سرنگون کردن هواپیمای اوکراینی جوابی ندادند گفت در این فاجعه موارد متعددی از حقوق بشر نقض شده است.
خانم کالامار دو ماه پیش نامهای ۴۵ صفحهای درباره سرنگونی این هواپیما به مقامهای جمهوری اسلامی نوشت و خواستار پاسخ آنها به سوالاتش شد. از آنجا که این گونه نامهها به مدت شصت روز محرمانه میمانند، متن این نامه روز سهشنبه به طور عمومی منتشر شد و او گفت در این مدت هیچ پاسخی از ایران دریافت نکرده است.
گزارشگر سازمان ملل در نامه خود تاکید کرده است توضیحات جسته و گریختهای که مقامهای جمهوری اسلامی در عرصه عمومی بر زبان آوردهاند «تناقضهای متعددی» داشته است.
به نوشته آنیس کالامار، ««متناقض بودن توضیحات رسمی که ارائه میشد ظاهرا با هدف ایجاد بیشترین سردرگمی و کمترین شفافسازی بود. به نظر میرسد این توضیحات اصلا ارائه میشد تا ذهنها را گمراه و گیج کند.»
مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
او با پیش کشیدن سوالاتی از جمله درباره زمان شلیک و تماسهای مخابراتی نیروهای سپاه گفت ایران هنوز پاسخ نداده است که چرا آن شب به هواپیماهای قبلی که از باند فرودگاه برخاسته بودند شلیک نکرد.
به نوشته نامه خانم کالامار، مقامهای جمهوری اسلامی هنوز ثابت نکردهاند که از روی عمد به هواپیما شلیک نکردهاند.
در بخشی از این نامه آمده است: «آن شب، هم به دلیل شرایط و هم به دلیل موقعیت واحد موشکی که در مجاورت فرودگاه قرار داشت، میباید استانداردها و اصول احتیاطی را در بالاترین سطح رعایت میکردند اما همان خطاهایی که پذیرفتهاند نیز نشان میدهد چنین چیزی با بیملاحظگی نادیده گرفته شد.»
گزارش آنیس کالامار شامل ۷ صفحه نامه خطاب به نمایندە جمهوری اسلامی در مقر اروپایی سازمان ملل به همراه دو ضمیمه است.
او در این گزارش به طور مشروح به مراحل مختلف این سرنگونی، پنهانکاریهای روزهای اول، اظهارات ضد و نقیض بعدی، عدم انجام تحقیق شفاف داخلی یا اجازه به تحقیقی بین المللی، نقصان در پیگرد حقوقی متهمان، عدم همکاری با کشورهای دخیل و موارد دیگر پرداخته است.
گزارشگر سازمان ملل سوالات قبلی خود را بار دیگر تکرار کرده و از مقامهای جمهوری اسلامی خواسته به آنها پاسخ دهند. از جمله اینکه چرا بلافاصله بعد از سرنگونی هواپیما، محل سقوط با بولدوزر پاکسازی شد.
در بخشی از نامه خانم کالامار و همچنین در اولین ضمیمه آن، به آزار و اذیت خانواده قربانیان و حتی تهدید برخی از آنها به مرگ پرداخته شده است.
هواپیمای مسافری اوکراینی با ۱۷۶ سرنشین صبح چهارشنبه ۱۸ دیماه ۹۸ دقایقی بعد از برخاستن از «فرودگاه امام خمینی» تهران سقوط کرد و تمامی سرنشینانش کشته شدند. مقامهای جمهوری اسلامی پس از سه روز انکار، اعلام کردند که نیروهای پدافند «در اثر خطای انسانی» به این هواپیما موشک شلیک کردهاند.
تناقضهای مقامهای ایران در ماههای پس از آن نیز ادامه یافت و مقامهای اوکراینی بعدا فاش کردند که شش نفر در این پرونده متهم شدند که فقط یکی از آنها بازداشت شده و اتهامی که به آنها تفهیم شده نیز حداکثر سه سال زندان است.
حقوق کارگری طوری باشد که ماهی دو بار گوشت بخورد
نامهٔ نسرین ستوده خطاب به دبیرکل سازمان ملل متحد