Thursday, Jul 1, 2021

صفحه نخست » هایکو ماس: مذاکرات هسته‌ای در انتظار موضع‌گیری رئیسی است

Maas.jpg دویچه وله - وزیر خارجه آلمان با دشوارخواندن مذاکرات هسته‌ای وین، آن را در حال پیشرفت دانسته و توقفش را به انتظار برای موضع‌گیری رئیسی ربط داده است. همزمان در ایران برخی نشانه‌ها برای ادامه مذاکرات مثبت تلقی نمی‌شوند.

هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان خواهان آن شد که ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور آینده ایران به توافقاتی که تا کنون در مذاکرات وین به دست آمده‌اند وفادار بماند.

ماس که روز چهارشنبه در برلین در کنفرانس مطبوعاتی مشترکی با همتای یمنی خود با خبرنگاران سخن می‌گفت، با اشاره به "دشواربودن مذاکرات وین" تصریح کرد که با این همه گام به گام این مذاکرات در حال پیشرفت است و حالا "باید منتظر ماند که آیا رئیس‌جمهوری تازه‌ منتخب ایران از این مذاکرات که فعلا متوقف شده‌، پشتیبانی می‌کند یا نه. "

بنا به گفته وزیر خارجه آلمان، برنامه موشکی ایران و سیاست منطقه‌ای این کشور نیز بخشی از دستورکار مذاکرات هستند.

مطالب بیشتر در سایت دویچه وله

به نوشته خبرگزاری رویترز از زمان انتخاب رئیسی که به هسته سخت قدرت نزدیک است این نگرانی به وجود آمده که مذاکرات برجامی دوباره به اختلال و سکته دچار شوند.

همزمان با اظهارات ماس در تهران روزنامه کیهان که خط تندروهای نزدیک به هسته سخت قدرت را در ایران نمایندگی می‌کند در مقاله‌ای با عنوان "سرانجام برجام"، نوشت: ‌"برنامه جامع اقدام مشترک" (برجام) مدتهاست که به پایان رسیده است. در میان دولتمردان آمریکا می‌توان افرادی را پیدا کرد که انقضای این توافق را اعلام کرده‌اند با این حال دولت تدبیر و امید بنا بر ملاحظات خودش سال‌هاست اعلام مرگ آن را به تأخیر انداخته است. اما آنچه واضح به نظر می‌رسد این است که دولت جدید ایران چنین ملاحظاتی برای اعلام تاریخ انقضای برجام نخواهد داشت. " کیهان صراحتاَ خواستار آن شد که "رئیسی مرگ برجام را اعلام کند".

نشانه‌های بحث‌انگیز در تهران

همزمان در تهران تغییراتی در کمیته موسوم به "تطبیق متن نهایی توافق احتمالی ایران و گروه ۴+۱" ایجاد شده که لزوماَ نشانه‌ای از تسهیل در کار مذاکرات وین به دست نمی‌دهد. تغییرات جدید شامل اضافه‌شدن دو نماینده ابراهیم رئیسی به این کمیته است. قرار است از این پس علی حسینی‌تاش، معاون راهبردی شورای‌ عالی امنیت‌ ملی و علی باقری، معاون سابق دبیرخانه شورای عالی امنیت‌ ملی و مسئول کنونی ستاد حقوق‌ بشر قوه‌ قضاییه، از طرف رییسی در جلسات این کمیته شرکت کنند.

این کمیته تحت ریاست علی شمخانی دبیر شورای عالی‌ امنیت‌ ملی، با حضور عبدالرضا مصری و وحید جلال‌زاده از سوی مجلس و علی اکبر صالحی و عباس عراقچی، از دولت تشکیل یافته‌‌ و ظاهرا تاکنون ۱۰جلسه داشته‌ است.

ضمانت برای ایران؟

در تحولی دیگر در ارتباط با مذاکرات هسته‌ای در وین، تد کروز، سناتور جمهوری‌خواه آمریکایی در واکنش به درخواست مکرر ایران که آمریکا باید تضمین کند توافق هسته‌ای را ترک نخواهد کرد، گفت هر توافقی که به معاهده تبدیل نشود، دوام نخواهد آورد و دولت بعدی آمریکا آن را پاره خواهد کرد.

کروز که از تندروترین سناتورهای جمهوریخواه به شمار می‌رود در این باره گفت: «این (تامین نظر ایران) فقط یک راه دارد که بایدن توافق هسته‌ای ایران را به عنوان معاهده (به سنا) ارائه کند، که این کار را نخواهد کرد زیرا آن‌ها می‌دانند مخالفت حداکثری دو حزبی وجود دارد».

مجید تختروانچی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در نیویورک، روز چهارشنبه در نشست شورای امنیت در خصوص اجرای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ ضمن اشاره به " نقض جدی برجام توسط طرف‌های دیگر طی چند سال" خواهان ارائه تضمین کافی در این باره شد و افزود: «تمام تحریم‌ها باید به گونه‌ای برچیده شوند که با راستی‌آزمایی قابل تایید باشند. آمریکا نباید بتواند دوباره از برجام خارج شود یا از سازوکار موجود در آن برای ایجاد بحرانی دیگر و محروم کردن ایران از منافع برجام سوء استفاده کند.»



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy