کیهان لندن - با ادامه مناقشه بین تهران و باکو در تصمیمی تلافهجویانه، جمهوری اسلامی پرواز هواپیماهای جمهوری آذربایجان از جمله هواپیماهای ترابری ارتش آن به نخجوان از آسمان ایران را ممنوع کرد اما در تصمیمی غیرمنتظره ارمنستان آسمان خود را به روی پروازهای آذربایجان باز کرد.
منابع جمهوری آذربایجان روز چهارشنبه ۶ اکتبر (۱۴ مهر) گزارش دادند خطوط هوایی آذربایجان (AZAL) پروازهای خود را به نخجوان از آسمان ارمنستان آغاز کرده است.
مدیران این شرکت اعلام کردند تصمیم ارمنستان برای رفع انسدادهای ارتباطاتی و حمل و نقل به نفع همه کشورهای همسایه است.
این شرکت تاکید کرد که تغییر مسیر پرواز رفت و برگشت باکو- نخجوان باعث کاهش طول پرواز و کاهش مصرف سوخت میشود.
تا پیش از این هواپیماهای شرکتهای متعلق به جمهوری آذربایجان مجبور بودند با دورتر کردن مسافت خود از آسمان شمالی ایران، ارمنستان را دور بزنند و به نخجوان برسند.
امتیاز باز شدن کریدور هوایی «زنگازور» در این مسیر این است که برای جمهوری آذربایجان نیازی به استفاده از حریم هوایی ایران نیست و گامی برای عادیسازی روابط باکو و ایروان است در حالی که روابطاش با تهران تیره شده است!
اکنون بخشی از مناقشه رژیم ایران و جمهوری آذربایجان بر سر امنیت کریدور زمینی «زنگازور» است. مقامات امنیتی جمهوری اسلامی میگویند تحرکاتی از سوی ترکیه و شبهنظامیان مرتبط با القاعده در این مسیر صورت میگیرد. همچنین مدتهاست دولت آذربایجان تردد کامیونهای ایرانی را به سوی ارمنستان به دلایل مختلف مسدود کرده است.
اینهمه در حالیست که پس از درگیری قرهباغ در سال گذشته، روابط ارمنستان و آذربایجان تیره شد و محدودیتهای پروازی در آن مناطق برقرار شد. بر اساس دستورالعملهای سازمان بینالمللی هوانوردی (ICAO) حریم هوایی آن مناطق اکنون باز است.
منابع خبری پیش از این به نقل از منابع نظامی ناشناس جمهوری اسلامی اعلام کردند که ایران پرواز هواپیماهای ارتش جمهوری آذربایجان را از طریق خاک خود به نخجوان ممنوع کرده است. این هواپیماها تجهیزات و تسلیحات به واحدهای نظامی مستقر در نخجوان حمل میکنند. همچنین ادعا شد تهران به درخواست ایروان این تصمیم را گرفته است.
بر اساس این گزارشها تلاش جمهوری اسلامی ایران برای مسدود کردن مسیر هواپیماهای نظامی جمهوری آذربایجان تأثیر قابل ملاحظهای نخواهد داشت زیرا این کشور مسیرهای دیگر را برای اعزام نیروهای نظامی و تجهیزات به نخجوان ترجیح میدهد.
هنوز وزارتخانههای خارجه و دفاع در باکو اظهار نظری در این زمینه نکردهاند.
در پی تشدید فزاینده درگیریهای لفظی میان مقامات جمهوری اسلامی و جمهوری آذربایجان، تهران تلاش کرد برای دهانکجی به الهام علیاف که پیشتر وی را در حلقه «برادری شیعی» خود حساب میکرد، روابط دیپلماتیک و همکاریهای اقتصادی خود با ارمنستان را تقویت کند اما چنین به نظر میرسد که باکو و ایروان منافع مشترک بیشتری دارند و به همین دلیل به دنبال بهبود روابط خود هستند.
قابل تصور است که توافق آذربایجان و ارمنستان برای از سر گرفتن پروازهای خود، مقامات جمهوری اسلامی را بیش از پیش نگران خواهد کرد زیرا آنها فکر نمیکردند که رزمایش و نمایش آنها علیه جمهوری آذربایجان و نرمش آنها در برابر ارمنستان به این شکل نتیجه برعکس داشته باشد که آن دو کشور به یکدیگر نزدیک شوند!