افزایش ۴۰ درصدی شناسایی بیماران ایدز در ایران
همزمان با روز جهانی ایدز کمال حیدری، معاون بهداشت وزیر بهداشت اعلام کرد در ایران باید حدود ۵۴ هزار فرد مبتلا به «اچآیوی» داشته باشیم اما تعداد افراد شناسایی شده حدود یک سوم و یا ۴۰ درصد است.
او تعداد مبتلایان شناسایی شده را ۴۲ هزار ۹۳۳ نفر اعلام کرد و گفت بیست هزار و ۲۸۴ نفر هم جانشان را از دست دادهاند.
طبق گفته او میزان ابتلای مردان ۸۱ درصد و زنان ۱۹ درصد بوده است.
جمعآوری وسایل جلوگیری از بارداری و گسترش اچآیوی
بعد از گذشت نزدیک به دوسال از شیوع ویروس کرونا، محمدمهدی گویا، رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت گفته که پاندمی کرونا شناسایی مبتلایان اچآیوی را کاهش داده چون مراقبت و درمان منظم مبتلایان، به دلیل مراجعه نکردن آنها به مراکز بهداشتی تعطیل بوده است.
در همین حال برخی کارشناسان هشدار میدهند ماده ۵۱ قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده نیز موج جدیدی از مبتلایان به ویروس ایدز را در کشور به همراه خواهد داشت.
مسعود مردانی، عضو کمیته کشوری مبارزه با ایدز روز چهارشنبه، ۱۹ آبان در مصاحبه درباره این موضوع به ایلنا گفت: «یکی از روشهای پیشگیری از بیماریهای مقاربتی از جمله اچ آی وی استفاده از وسایل پیشگیری از بارداری است و ممنوعیت روشهای پیشگیری سالها تلاش برای نهادینه کردن این مساله در کشور را خدشهدار میکند و جوانان ما را به بیماری اچآیوی بسیار آسیبپذیر کرده و بیماری اچ آی وی افزایش پیدا میکند.»
از سوی دیگر قطع توزیع اقلام پیشگیری از بارداری در میان معتادان با روابط پرخطر نیز به بالا رفتن تعداد مبتلایان کمک میکند.
روز ۲۶ آبان ماه، فاطمه رضوان مدنی، رئیس مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور اعلام کرد که براساس سیاستهای جدید، مدتهاست که اقلام پیشگیری از بارداری میان معتادان و کارتنخوابها جمعآوری و توزیع آن متوقف شده است.
قانون «جوانی جمعیت» سدی در برابر پیشگیری از ایدز
از آنجا که هدف حکومت از قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده، ازدواج و فرزندآوری است، رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت در روز جهانی مبارزه با ایدز اعلام کرد: «طبیعی است که هر چه جمعیت به سمت «ازدواج» و «باروری» بیشتر پیش برود باید انتظار داشته باشیم موارد ایدز هم کمتر شود. او ازدواج و روابط جنسی خارج از چارچوب را راهکاری برای کنترل ایدز عنوان کرد.»
کاهش سن اعتیاد، خطری برای شیوع بیشتر ایدز
مشکلات و آسیبهای مبتلایان به ایدز در ایران با توجه به نبود آموزشهای لازم برای رویارویی افراد جامعه با آن ها، کم نیست. محدثه کشاورز، روانشناس، درباره بهداشت روان مبتلایان به اچایوی در ایران گفته به ایلنا گفت: « تمایل به خودکشی و آسیب به خود از مشکلات مطرح در بیماران مبتلا به ایدز است که این موضوع باید از سوی جامعه، خانواده و سازمانهای متولی جدی گرفته شود.»