دویچه وله - یک افسر ارشد نیروی قدس سپاه سال گذشته به طور قاچاقی وارد یمن شد و ایران او را سفیر جمهوری اسلامی در مناطق تحت نفوذ حوثیها معرفی کرد. حال حوثیها میخواهند او را به ایران بازگردانند و به مجوز عربستان سعودی نیاز دارند.
حوثیهای یمن از عربستان سعودی درخواست کردهاند، اجازه خروج یک "دیپلمات" جمهوری اسلامی از مناطق تحت کنترل حوثیها در یمن را بدهد.
عربستان سعودی حریم هوایی صنعا، پایتخت یمن را کاملا بسته است.
وال استریت جورنال در گزارشی به نقل از مقامات غربی و ژاپنی نوشت، حسن ایرلو که خود را دیپلمات جمهوری اسلامی مینامد، برای تقویت و سازماندهی نظامی حوثیها در جنگ با دولت مرکزی یمن و عربستان سعودی از سوی ایران به مناطق تحت اشغال حوثیها اعزام شد. حاصل کار این "دیپلمات" جمهوری اسلامی جز ویرانی هر چه بیشتر این کشور فقیر نبوده است.
حسن ایرلو، تحت محافظت شدید در یمن
***
یک مقام منطقهای یمنی گفته است، "ایرلو به یک عامل تنش" و "یک معضل سیاسی" تبدیل شده است.
👈مطالب بیشتر در سایت دویچه وله
مقامات سعودی به رهبر حوثیها پیام دادهاند که عربستان اجازه ورود هواپیما به یمن برای بردن ایرلو را نخواهند داد، اما راه جایگزینی برای خروج او وجود دارد: او میتواند با شرکت هواپیمایی عمان و یا عراق از کشور خارج شود، اما در مقابل حوثیها باید چندین گروگان مهم سعودی را آزاد کنند.
آموزش نظامی و شستوشوی مغزی کودکان
دولت آمریکا سال گذشته حسن ایرلو و دانشگاه بینالمللی المصطفی را در فهرست تحریم خود قرار داد.
مایک پمپئو، وزیر خارجه وقت آمریکا در یک توییت نوشت: «ایالات متحده حسن ایرلو، یک افسر نیروی قدس سپاه و یک مرکز آموزشی را که از استخدام افراد در سپاه پشتیبانی میکند، تحریم کرد.»
در بخشی از بیانیه وزارت خارجه آمریکا آمده بود که دانشگاه بینالمللی المصطفی در ایران مستقر و دارای دهها شعبه بینالمللی است که عملیات قدس سپاه پاسداران را از طریق جذب دانشجویان بینالمللی ازجمله آمریکایی ها تسهیل میکنند.
مورگان اورتگس، سخنگوی وقت وزارت امورخارجه آمریکا نیز در حساب توییتری خود نوشته بود، جمهودی اسلامی ایرلو، "یکی از اعضای سپاه که با حزب الله لبنان ارتباط دارد" را به نام "سفیر"، مخفیانه به یمن فرستاده است.
معمر الاریانی، وزیر اطلاعرسانی دولت قانونی یمن نیز در ماه ژوئیه ۲۰۲۱ فاش ساخت که حسن ایرلو، "شخصا بر اردوگاههای تابستانی حوثیها نظارت می کند".
او افزود، این پروژه نظامی "سربازگیری از کودکان" که تحت عنوان اردوهای تابستانی در اطراف شهر صنعا در حال اجرا است، یکی از مهمترین برنامههای مشترک نیروی سپاه قدس ایران و شبهنظامیان حوثی "برای آماده کردن دهها هزار کودک جهت تأمین نیروی انسانی جبهههای جنگ" به حساب میآید.
الاریانی با انتقاد شدید از نقش فرستاده جمهوری اسلامی تاکید کرد: «حسن ایرلو حاکم فعلی مناطق تحت نفوذ حوثیها است.»
رسانههای وابسته به حوثیها عکسهای متعددی از حسن ایرلو را منتشر کردند که او به همراه تعدادی از عناصر مسلح در داخل راهروهای بیمارستان آموزشی جمهوری در مرکز شهر صنعا قدم میزند در حالی که کسی از مسئولین بیمارستان یا حتی مسئولین وزارت بهداشت تحت کنترل شبهنظامیان، حضور نداشت.
روابط میان جمهوری اسلامی و شبهنظامیان حوثی یمن به پیش از ۲۰۱۴ بازمیگردد که کنترل صنعا، پایتخت یمن را در دست گرفتند.
جمهوری اسلامی در سال ۲۰۱۹ از سفارتخانه و سفیر حوثیها در تهران استقبال کرد و از یک سال پیش حسن ایرلو را به عنوان سفیر خود به مناطق تحت اشغال حوثیها در یمن فرستاد.
مقامات ریاض و واشنگتن جمهوری اسلامی ایران را متهم میکنند، با ارسال موشکهای بالستیک، پهپاد و آموزش نظامی و اعزام مستشاران نظامی از حوثیهای یمن در جنگ با نیروهای ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی پشتیبانی کرده است.
بازرسان سازمان ملل متحد از بقایای موشکها و پهپادهای سرنگون شده در خاک عربستان بارها رد جمهوری اسلامی را تشخیص دادهاند. تهران اما هر بار ارسال تسلیحات به حوثیهای یمن را تکذیب کرده است.
درخواست حوثیها از عربستان برای اجازه خروج حسن ایرلو زمانی صورت میگیرد که درگیریهای جنگ داخلی یمن بار دیگر اوج گرفته است.
از این رو مقامات عربستان میگویند، تحرکات مستشاران نظامی سپاه پاسداران و اعضای شبهنظامی حزبالله لبنان را به دقت زیر نظر گرفته اند.
برخی مقامات محلی یمن معتقدند که نظامیان نیروی قدس سپاه پاسداران و شبهنظامیان حزبالله لبنان در تداوم این جنگ ویرانگر نقش اساسی داشتهاند.
مقامات محلی و غربی میگویند، حوثیها در درخواست خود از عربستان سعودی اطمینان دادهاند که دیپلمات ایرانی دیگری جایگزین حسن ایرلو نخواهد شد.
به گزارش والاستریت جورنال به نقل از مقامات منطقهای یمن، ریاض این درخواست را نشانه فاصلهگیری حوثیها از حوزه نفوذ جمهوری اسلامی ارزیابی میکند.
رهبران حوثی در درخواست خود از ریاض ادعا کردهاند که حسن ایرلو به بیماری کرونا مبتلا شده و برای درمان بهتر باید به ایران بازگردد. اما مقامات منطقهای گفتهاند که ایرلو اخیرا در کنفرانسهایی در یمن شرکت کرده و نشانی از بیماری کرونا او دیده نمیشده است.