درباره آبان ۹۸ صحبت نکنید
دانیال کیوانفر - ایران وایر
یک منبع مطلع به ایرانوایر گفته است پس از سخنان واکنشبرانگیز «حسن نوروزی» درباره اعتراضات آبان ۱۳۹۸ شورای عالی امنیت ملی به مسئولان دستور داده که بدون هماهنگی با این نهاد، در رابطه به اتفاقات آبان ۹۸ و به خصوص سرکوب معترضان و تعداد کشتهشدگان و نحوه آن، با هیچ رسانهای گفتوگو نکنند.
این منبع آگاه از صدور یک دستورالعمل محرمانه، برای نمایندگان مجلس، ائمه جمعه و جماعات سراسر کشور، مقامات استانی و شهرستانی، مقامات نظامی پایینتر از رده فرماندهی به خصوص در نیروی انتظامی و همچنین مدیران دولتی توسط شورای عالی امنیت خبر داده است که این افراد را از گفتوگو و اظهار نظر درباره اعتراضات آبان ۹۸ منع میکند.
حسن نوروزی، نماینده رباط کریم در مجلس روز ۲۳ آبان ماه گفته بود: «یکی از آنهایی که به مردم شلیک کرد، من بودم، ما کُشتیم. حالا چه کسی میخواهد ما را محاکمه کند؟! طرف آمده بانک را آتش زده است و ما هم او را کُشتیم. چه کسی را میخواهید محاکمه کنید؟» البته او بعدتر سخنان خود را یک اشتباه استراتژیک خواند؛ اما مصاحبه کار خودش را کرده بود؛ به طوری که هم بسیاری از رسانههای وابسته به حکومت به او انتقاد کردند و هم چندی بعد تابلوی دفترش به آتش کشیده شد.
آبان ۹۸ چه خبر بود؟
بامداد جمعه ۲۴آبان۱۳۹۸ شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران آغاز سهمیهبندی بنزین و قیمتهای جدید را اعلام کرد. بر اساس این نرخگذاری جدید، بنزین سهمیهای ۱۵۰۰ و بنزین آزاد به قیمت ۳۰۰۰ تومان عرضه میشد. این افزایش ناگهانی قیمت بنزین علیرغم تکذیبیههای پیشین، منجر به آغاز اعتراضاتی در سراسر ایران شد. اعتراضات، ابتدا واکنشی به گران شدن شوکهکننده قیمت بنزین بود؛ اما به سرعت تغییر جهت داده و کل حکومت جمهوری اسلامی و رهبرش را نشانه گرفت. واکنش حکومت چیزی جز قطع اینترنت و سرکوب خونین معترضان نبود. کشتاری که تعداد قربانیانش هنوز هم مشخص نیست. خبرگزاری رویترز از ۱۵۰۰ کشته سخن گفته، همزمان سازمان عفو بینالملل با اعلام مشخصات حداقل ۳۲۴ نفر از کشتهشدگان، تاکید کرده است که شمار کشتهشدگان قطعا بیشتر از این رقم است و ۳۲۴ نفر، تنها کشتهشدگان شناسایی شده هستند. «عبدالرضا رحمانی فضلی»، وزیر وقت کشور ایران نیز در اظهار نظری دیرهنگام گفت بین ۲۰۰ تا ۲۲۵ نفر در این اعتراضات کشته شدند. خبرگزاری رویترز ضمن اعلام کشته شدن حداقل ۱۵۰۰ نفر، از قول «سه منبع نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی اعلام کرد که او به مقامهای ارشد کشور گفته است، «هر کاری لازم است برای متوقف کردن» اعتراضات انجام دهند. همچنین «مجتبی ذوالنوری»، نماینده مجلس خرداد سال ۱۳۹۹ تعداد کشتهشدگان را ۲۳۰ نفر اعلام کرد.
مسئولان جمهوری اسلامی در رابطه با آبان ۹۸ چه گفتند؟
«علی خامنهای»، رهبر جمهوری اسلامی را میتوان اولین و مهمترین فردی دانست که اعتراضات را به مفسده تعبیر کرد و در نتیجه دستور سرکوب خونین معترضان را صادر کرد. او در یک سخنرانی در روز ۲۶آبان۹۸ گفت: «آتش زدن فلان بانک کار مردم نیست، این کار اشرار است؛ به این باید توجه داشت. در یک چنین حوادثی معمولا اشرار، کینهورزان، انسانهای ناباب وارد میدان میشوند، گاهی بعضی از جوانها هم از روی هیجان با اینها همراهی میکنند و این جور مفاسد را به بار میآوردند؛ این مفاسد هیچ مشکلی را درست نمیکند، جز اینکه علاوه بر هر مشکلی که هست، ناامنی را هم اضافه میکند. ناامنی بزرگترین مصیبت برای هر کشوری است.»
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
۱۰آذر۱۳۹۸ یعنی درست چند روز پس از واقعه، «لیلا واثقی»، فرماندار شهر قدس به روزنامه ایران گفته بود که در جریان تظاهرات مردم شهرستان در روز ۲۵ آبان، نیروی انتظامی نمیخواست با مردم مقابله کند و نیروهای فرمانداری هم آنجا را خالی کرده و رفتند. او گفت: «فقط تعداد کمی از پرسنل مرد فرمانداری مانده بودند... مهاجمان رفتند پمپ بنزین را آتش زدند و برگشتند... وقتی رسیدند که تعدادی از نیروهای انتظامی داخل فرمانداری که مسئول حفاظت بودند، رفته بودند اطراف شهرداری برای محافظت. یک تعداد محدودی در فرمانداری ماندند و وقتی جمعیت را با آن خشم دیدند، از در ورودی فرمانداری عقبتر آمدند. معترضان در را شکستند و سینه سپر کردند و گفتند اگر میتوانید ما را بزنید؛ چون میدانستند نیروی انتظامی دستور شلیک ندارد...» واثقی تشریح کرده که خودش به نیروی انتظامی دستور داده است: «به هر کس وارد فرمانداری شد، تیراندازی کنند.»
«معصومه ابتکار»، معاون وقت رییسجمهور هم ضمن دفاع از عملکرد واثقی در آبان ۹۸ و طرح ادعای اثبات نشده مسلح بودن معترضان گفت: «در آن ماجرا عدهای مردم معترض و یک عده محدودی افراد مسلح تروریست بودند که به اسلحهخانه و مرکز دفاع شهری حمله کرده بودند. فرمانداری مرکز دفاع شهری و فرماندار مسئول امنیت میلیونها نفر است. سلاحهای آن منطقه داشت دست تروریستها میافتاد. ایشان باید میخندید و مصالحه میکرد؟»
«روحالله جمعهای»، مشاور وقت وزیر کشور ایران، یکی دیگر از افرادی بود که سخنانش باعث جنجال فراوانی شد. او در یک گفتوگوی کلابهاوسی گفت: «به ۲۳ درصد از معترضان آبان ۹۸ از فاصله نزدیک و به شقیقه شلیک شده بود.»
سردار «علی فدوی»، جانشین فرمانده کل سپاه نیز ۳آذر۹۸، در یک جلسه پرسش و پاسخ دانشجویی گفت که در جریان آبان، خیلی از مردم در حالیکه از فاصله «یک متری و یک و نیم متری از پشت به آنها شلیک شده، کشته شدهاند» و این یعنی گلوله از میان خودشان شلیک شده است.
۲۶آذر۹۸، «محمود صادقی»، نماینده سابق مجلس در تشریح جلسهای با موضوعیت حوادث آبان گفت: «یکی از نمایندگان شهرستانها اعلام کرد که دو نفر در حوزه انتخابیه من، محدوده کرج و شهرقدس با اصابت گلوله به مغزشان جان باختهاند و از رحمانی فضلی سوال کرد که آیا امکان تیراندازی، دستکم به پا یا کمر به پایین وجود نداشته که چنین شلیکهایی انجام شده است؟ وزیر کشور هم در پاسخ عنوان کرد که خب! شلیک به پا هم انجام شده بوده است.»
صادقی همچنین در فایل ویدیویی که از او در دی ۹۸ منتشر شد، گفته بود: «من به آقای شمخانی آن روز گفتم آقا مردم هستند اینها؛ دارند مردم را در خیابانها میکُشند، چه کار میکنید؟ اگر مردم از خیابان نرفتند و ایستادند، میخواهید همه مردم را بکشید؟ شمخانی به من گفت: ولو بلغ ما بلغ ما (بدون پردهپوشی و استثنا) میزنیم!» سخنانی که البته بعدتر توسط شمخانی تکذیب شد.
علی شمخانی، دبیر شورایعالی امنیت ملی خودش از پروژه کشتهسازی توسط معاندین صحبت کرد و در آذر ۹۸ گفت: «بیش از ۸۵ درصد از جانباختگان رخدادهای اخیر در شهرستانهای تهران در هیچیک از تجمعهای اعتراضی حضور نداشتهاند و به صورت مشکوک با سلاحهای سرد و گرم غیرسازمانی کشته شدهاند؛ لذا اجرای پروژه کشتهسازی از سوی معاندین در این منطقه قطعی است.»
«محمود احمدینژاد»، رییسجمهور اسبق ایران نیز از کسانی بود که در رابطه با کشتار آبان ۹۸ اظهار نظر کرده است. او فروردین ۱۴۰۰ گفت: «یک گروههایی هم درست کردهاند، در این مواقع میریزند شیشه میشکنند و شلوغکاری میکنند، شعارهای الکی میدهند، خیلی هنر و غیرت دارید بروید جلوی بیگانه را بگیرید نیایند در نطنز هستهای را بدهند بالا.» او در ادامه به طرح یک سوال پرداخت و افزود: «بنزین را یکشبه سه برابر کردید، عدهای اعتراض به تصمیم غلط شما کردند که غالبا از طبقه مستضعف و جنوب شهر بودند، خودتان میگویید ۲۳۱ نفر را کشتیم، نباید مجازات شوید؟ نباید محاکمه شوید؟»
او همچنین ۶آذر۱۴۰۰ با اشاره به اینکه مردم را علنی کشتند، گفت: «الان دو سال گذشته است؛ شما شنیدید که بگویند یک پرونده تشکیل شده، عوامل تیراندازی به مردم هم تحت تعقیب قرار گرفتهاند؟ برای آن کسانی که مردم را شهید کردند، پرونده تشکیل دادیم و قرار است که محاکمه شوند؟ شما چنین چیزی را شنیدید؟ ما که نشنیدیم! اگر سری باشد، دیگر من خبر ندارم! مردم را علنی در خیابان کشتند.»
شورایعالی امنیت ملی: درباره آبان حرف نزنید
یک نماینده سابق مجلس ایران که سابقه دو دوره نمایندگی و حضور در هیاترییسه مجلس را هم دارد، به «ایرانوایر» گفته است پس از مصاحبه جنجالی حسن نوروزی، نماینده فعلی مجلس ایران در رابطه با کشتن معترضان در آبان ۹۸، شورایعالی امنیت ملی ایران ضمن صدور یک دستورالعمل محرمانه، از «نمایندگان مجلس، ائمه جمعه و جماعات سراسر کشور، مقامات استانی و شهرستانی، مقامات نظامی پایینتر از رده فرماندهی به خصوص در نیروی انتظامی و همچنین مدیران دولتی خواسته بدون هماهنگی با این شورا در رابطه با وقایع آبان ۹۸ به اظهار نظر نپردازند و با هیچ رسانهای گفتوگو نکنند.» این نماینده مجلس همچنین گفته که بر اساس بررسی شورایعالی امنیت ملی، سخنان نوروزی باعث شعلهور شدن خشم مردم نسبت به وقایع آبان ۹۸ شده و بنابراین باید فضا را به گونهای مدیریت کرد که کمترین صحبتی از این وقایع بین مردم و رسانهها مطرح نشود.
پایان مهدویکیا!/ مهدی مهدوی کیا استعفا داد؟