ایران اینترنشنال - یک دیپلمات غربی در گفتوگوی اختصاصی با ایراناینترنشنال درباره وضعیت کنونی مذاکرات وین برای احیای برجام، گفت سه تضمین درخواستی از سوی مذاکرهکنندگان جمهوری اسلامی، به سه چالش فعلی گفتوگوها تبدیل شده است.
این دیپلمات غربی که نخواست نامش فاش شود، روز چهارشنبه هشتم دی گفت اولین تضمین درخواستی ایران، تضمین برای عدم خروج آمریکا از برجام در آینده است.
او تاکید کرد: «تضمین قانونی در این زمینه امکان ندارد و فقط تعهد شفاهی جو بایدن ممکن است، ولی چون این تعهد نهایتا برای دو سال است، ایران هنوز راضی به پذیرش آن نیست.»
به گفته این دیپلمات، دومین تضمین درخواستی ایران، خارج نشدن شرکتهای خارجی از این کشور است.
او افزود: «عملی کردن این درخواست هرچند پیچیده است، اما راهحلهایی برای آن وجود دارد به شرطی که آمریکا اراده کافی داشته باشد.»
سومین تضمین مورد درخواست جمهوری اسلامی در مذاکرات وین نیز به گفته این دیپلمات غربی، تضمین برای صادر نشدن تحریم جدیدی علیه ایران است.
او تاکید کرد: «دادن چنین تضمینی غیرممکن است.»
با این حال، این دیپلمات غربی روند فعلی گفتوگوها در وین را در مقایسه با دور قبل «روانتر» توصیف کرد و گفت: «گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا شدت و سرعت بیشتری گرفته است.»
او ادامه داد که بحث مربوط به افزودن بندی در توافق نهایی، مبنی بر تعهد ایران برای شرکت در مذاکرات درباره فعالیتهای موشکیاش، در این دور هنوز روز میز قرار نگرفته است.
مطالب بیشتر در سایت ایران اینترنشنال
به گفته این دیپلمات غربی، این موضوعی است که برخی کشورهای غربی به افکار عمومی و نمایندگانشان در پارلمانها یا کنگره قول آن را دادهاند، اما «ربطی به برجام ندارد».
او با اشاره به مخالفت ایران برای گنجاندن این بند تاکید کرد: «تیم مذاکرهکننده قبلی در این زمینه خیلی قاطعانه برخورد کرده و انتظار برخوردی مشابه [در صورت طرح دوباره آن] از سوی تیم علی باقری کنی وجود دارد.»
در پایان دور ششم مذاکرات هستهای ایران در وین، منابع مختلفی به ایراناینترنشنال گفته بودند آمریکا به دنبال افزودن چنین بندی به توافق احیای برجام است.
به گفته این دیپلمات غربی، مذاکرات وین در سال جدید میلادی، تا رسیدن به نتیجه، بدون وقفه طولانی ادامه پیدا میکند و تنها ممکن است مذاکرهکنندگان چند روز در این میان استراحت کنند.
پیشتر فارن پالسی نوشت که آمریکا دور کنونی مذاکرات وین را که ممکن است تا ژانویه و حتی فوریه سال آینده میلادی به طول بیانجامد، آخرین فرصت برای دستیابی به حل و فصل دیپلماتیک مناقشه هستهای خود با ایران قرار داده است.
همچنین بلومبرگ نیز نوشت مذاکرات وین «به سمت وضعیت بلاتکلیفی» پیش میرود و دیپلماتهای اروپایی و آمریکایی بهشکل فزایندهای درباره اینکه بتوانند کاهش تحریمها را بهشکلی که ایران میخواهد ارائه کنند، بدبین هستند.