Wednesday, Feb 2, 2022

صفحه نخست » پیام روشن مجلس شورای اسلامی به فیفا

fifa_013022.jpgفدراسیون دولتی است، تعلیقش کنید

پیام یونسی‌پور - ایران وایر

یکشنبه دهم بهمن ۱۴۰۰ «صفی‌الله فغان‌پور»، رییس سابق «کمیته حقوقی فدراسیون فوتبال» مدعی شد، «شهاب‌الدین عزیزی خادم» رییس فدراسیون فوتبال ایران در نامه‌ای مستقل به فدراسیون جهانی فوتبال، اطلاعاتی «غیرواقعی» ارائه کرده است.

طبق ادعاهای آقای فغان‌پور، رییس فدراسیون فوتبال ایران در آستانه ضرب‌الاجل فدراسیون جهانی فوتبال، در نامه‌ای خطاب به این نهاد بین‌المللی مدعی شده است که «مطابق حکم دیوان عدالت اداری، فدراسیون یک نهاد غیرانتفاعی غیردولتی» محسوب می‌شود.

نامه‌نگاری شهاب‌الدین عزیزی خادم، در پی پایان مهلت فدراسیون جهانی فوتبال به «جمهوری اسلامی» برای به رسمیت شناختن فدراسیون ایران به عنوان یک نهاد «مستقل و غیردولتی» بود.

طی ماه‌های گذشته، مدیران فدراسیون فوتبال بارها از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخواست کردند، موضوع تصویب اساس‌نامه فدراسیون فوتبال و تغییرات مورد نظر فیفا را در دستور کار قرار دهند، اتفاقی که از سوی مجلس شورای اسلامی رخ نداد و طبق دستورالعمل گذشته فیفا، می‌تواند به «تعلیق قطعی» فدراسیون فوتبال ایران ختم شود.

👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر

چرا فیفا برای اصلاح اساس‌نامه فدراسیون فوتبال ایران ضرب‌الاجل تعیین کرد؟

هجدهم آبان ۱۴۰۰ خبرگزاری ایلنا از احتمال حذف تیم ملی فوتبال ایران از رقابت‌های جام جهانی، در پی تعلیق فدراسیون فوتبال از سوی فیفا خبر داد.

طبق ادعای این رسانه، در صورتی که تا پایان وقت اداری ۱۱اسفند۱۴۰۰ اساس‌نامه فدراسیون فوتبال ایران مورد تایید فیفا قرار نگیرد، فوتبال ایران تعلیق خواهد شد.

در همان روز، رسانه‌های ایران مدعی شدند که کنفدراسیون فوتبال آسیا طی هفته‌های پایانی ماه دسامبر، به فدراسیون فوتبال ایران تذکر داده بود که در صورت حل نشدن مباحثی مانند «اصلاح اساس‌نامه»، «خصوصی‌سازی باشگاه‌ها»، «کوتاه شدن دست دولت از دخالت در فوتبال» و «ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاه‌ها» فدراسیون جهانی فوتبال، ایران را در خطر تعلیق قرار خواهد داد.

حساسیت فیفا به اساس‌نامه سیاست‌زده فدراسیون فوتبال ایران برمی‌گشت. فیفا روز چهارشنبه ۳۰مهر۱۳۹۹ در نامه‌ای خطاب به فدراسیون فوتبال ایران اعلام کرد، اساس‌نامه اصلاح شده این فدراسیون ملی را دریافت و مطالعه کرده است؛ اما هنوز ایرادهای قانونی به آن وارد می‌کند.

بیشتر بخوانید: ادعای بدون سند فدراسیون فوتبال: فیفا از تغییرات در اساسنامه تشکر کرد

خبرگزاری تسنیم ساعاتی پس از اعلام خبر وصول پاسخ مکتوب فیفا، مدعی شد که فیفا ضمن ایراد نقدهایی به اساس‌نامه اصلاح شده، راه را برای برگزاری انتخابات ریاست فدراسیون فوتبال باز گذاشته است.

موضوع مورد مناقشه فیفا در اساس‌نامه فدراسیون چیست؟

مهم‌ترین بخش مورد مناقشه در اساس‌نامه فدراسیون فوتبال ایران، جایی بود که این سازمان را نهادی «عمومی» و «غیردولتی» معرفی می‌کردند. فیفا بلافاصله با استناد به قانون «شرکت‌ها» در جمهوری اسلامی که به تصویب هیات دولت ایران رسیده، مدعی شد که واژه عمومی در قوانین اداری ایران به معنی دولتی بودن آن نهاد است و باید این عنوان حذف شود.

فیفا آذر ۱۳۹۹ می‌پذیرد که با تعهد فدراسیون فوتبال به «اصلاح کامل موارد مورد بحث»، انتخابات ریاست فدراسیون را در اسفندماه برگزار و تا یک سال بعد، اساس‌نامه‌ آن را به صورت قانونی و با تصویب دولت، برای فدراسیون جهانی فوتبال ارسال کند.

به زبان ساده‌تر، فدراسیون جهانی فوتبال به فدراسیون و پارلمان (مجلس شورای اسلامی) ایران تا پایان وقت اداری یازدهم اسفند ۱۴۰۰ فرصت می‌دهد که اساس‌نامه این فدراسیون را اصلاح و عبارت «عمومی» را به صورت کامل حذف کنند.

طی ماه‌های گذشته، مدیران فدراسیون فوتبال بارها از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخواست کردند، موضوع تصویب اساس‌نامه فدراسیون فوتبال و تغییرات مورد نظر فیفا را در دستور کار قرار دهند. شهاب‌الدین عزیزی خادم حتی مدعی شده بود که «حمید سجادی»، وزیر ورزش و جوانان در نامه‌ای خطاب به «محمدباقر قالیباف»، رییس مجلس شورای اسلامی، خواهان ورود فوری به این موضوع شده بود. اما پاسخی از سوی رییس مجلس دریافت نکرد.

دولت، مجلس و سپاه چرا خواهان تعلیق فدراسیون فوتبال ایران هستند؟

هشتم آذر ۱۴۰۰ روزنامه «جوان» وابسته به سپاه پاسداران، با تیتر «چماق خیالی تعلیق فوتبال بر سر بهارستان» از آن‌چه «فشار عجیب فدراسیون فوتبال به نمایندگان مجلس برای تصویب اساس‌نامه» خوانده بود، انتقاد کرد.

در گزارش این روزنامه می‌خواندیم که فدراسیون فوتبال برای «تحقق خواسته‌های غیرقانونی»، در حال فشار آوردن به نمایندگان مجلس با اهرم دروغین تعلیق فوتبال ایران است.

نوزدهم دی‌ ۱۴۰۰ روزنامه دولتی «ایران ورزشی» در گزارشی، با دروغین خواندن ادعای مدیران و وکلای حقوقی فدراسیون فوتبال مبنی بر تعلیق فدراسیون در صورت تصویب نشدن اساس‌نامه جدید نوشت: «اگر اساس‌نامه تا تاریخ دهم اسفند به دست فیفا نرسد، خبری از حذف تیم ملی از جام جهانی و تعلیق فدراسیون فوتبال نیست. چون قرار نیست بازیکنان و مربیان ایرانی، چوب عملکرد ضعیف و پر از معمای مدیران فدراسیون را بخورند.»

یکشنبه دهم بهمن، در آستانه پایان یافتن موعد فیفا برای ارسال اساس‌نامه فدراسیون فوتبال، رسانه طرفداری خبر داد که در صورت تصویب نشدن اساس‌نامه مورد نظر فیفا در مجلس شورای اسلامی، فدراسیون فوتبال ایران تعلیق و در بهترین حالت، رییس و نایب‌رییس فدراسیون برکنار خواهند شد. همچنین اعضای کمیته انتقالی که از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا معرفی می‌شوند، جای رییس و نایب‌رییس را خواهند گرفت.

عزیزی خادم در نامه مستقل خود به فیفا چه گفته است؟

شهاب‌الدین عزیزی خادم، رییس فدراسیون فوتبال ایران با اطلاع از این موضوع که مجلس شورای اسلامی، عامدانه حاضر به تصویب اساس‌نامه جدید نیست، اقدام به ارسال حکم دیوان عدالت اداری درباره منع به‌کارگیری بازنشسته‌ها به فیفا کرده است.

در حکم دیوان عدالت اداری قید شده بود که فدراسیون فوتبال یک شرکت خصوصی مستقل است و به این دلیل که در مجلس ردیف بودجه ندارد، ملزم به اجرای مصوبه مجلس درباره بازنشسته‌ها نیست.

پس از اعلام این خبر، «محمدمهدی فروردین»، عضو سابق تربیت بدنی سپاه استان فارس و رییس کنونی فراکسیون ورزش مجلس شورای اسلامی به خبرگزاری حکومتی فارس گفت: «اساس‌نامه فدراسیون باید مورد تصویب مجلس شورای اسلامی قرار بگیرد؛ اما چنین مصوبه‌ای وجود ندارد که مسئولان فدراسیون بخواهند به فیفا بگویند، فدراسیون نهاد غیردولتی غیرانتفاعی است. ما هنوز این اساس‌نامه را تصویب نکرده‌ایم و امیدواریم فیفا با رییس فدراسیون فوتبال ایران برخورد کند.»

رییس فراکسیون ورزش مجلس، به صورت مستقیم به فدراسیون جهانی فوتبال پیام داد که مجلس، اساس‌نامه مورد نظر این نهاد بین‌المللی را نه تنها تصویب نکرده بلکه نامه‌نگاری مستقل فدراسیون فوتبال را هم قبول ندارد؛ با زبان ساده‌تر او گفته است که فوتبال ایران را تعلیق کنید.

سناریوی مهدی تاج، برای تعلیق فوتبال ایران چیست؟

پانزدهم فروردین ۱۳۹۹ خبرگزاری مهر در گزارشی با عنوان «پروژه بازگشت تاج شکست خورد» از تلاش‌های مخفی ریاست سابق برای بازگشت به قدرت خبر داد. مهر در این گزارش تلاش کرده بود با در سایه قراردادن فکت‌های خود، به صورت غیرمستقیم به تلاش «مهدی تاج» برای «تعلیق فوتبال ایران» اشاره کند.

طی تمام ماه‌های گذشته نیز مهدی تاج، رییس پیشین فدراسیون فوتبال ایران تلاش کرده بود شرایط را برای رسیدن به نقطه تعلیق فدراسیون فوتبال فراهم کند. دلیلش مشخصا تکرار یک سناریو بود.

سال ۱۳۸۵ فدراسیون جهانی فوتبال به دلیل آن‌چه دخالت مستقیم دولت در امور فدراسیون فوتبال می‌دانست، ایران را تعلیق کرد. اما در فاصله کمتر از ۴۸ ساعت بعد، «سپ بلاتر»، رییس وقت فیفا پذیرفت یک رییس سابق و مورد اعتماد این فدراسیون جهانی، به عنوان سرپرست کمیته انتقالی فدراسیون فوتبال، مراحل عبور از تعلیق را برعهده بگیرند. در فاصله زمانی کوتاه «محسن صفایی فراهانی» در حالی سرپرستی «کمیته انتقالی» را قبول کرد که همزمان در کنفدراسیون فوتبال آسیا، کرسی مدیریتی داشت.

تفاوت محسن صفایی فراهانی با مهدی تاج در این بود که محسن صفایی فراهانی به سپ بلاتر پیغام می‌دهد که روزی به دلیل پذیرش این سمت به او در کشورش انگ «جاسوس» خواهند زد، اما مهدی تاج براساس گمانه‌زنی رسانه‌ها، فقط در صورتی قدرت در فدراسیون فوتبال برمی‌گردد که فوتبال ایران تعلیق شود؛ مهدی تاج نایب‌رییس کنفدراسیون فوتبال آسیا است.

صحبت‌های محمدمهدی فروردین، رییس فراکسیون ورزش مجلس نشان می‌دهد که پارلمان ایران، عامدانه اقدام به تصویب اساس‌نامه مورد نظر فیفا نکرده بود. در صورت تعلیق فدراسیون فوتبال، فقط یک اتفاق فوتبال ایران را از بن‌بست خارج می‌کند؛ برداشته شدن بند «عمومی» از اساس‌نامه فدراسیون فوتبال توسط مجلس.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy