ابراهیم رئیسی: دختران من به روش مجازی خرید می کنند / فضای مجازی ابزار کسب و کار مردم است مسدودش نمیکنیم
رئیس جمهور منتخب در ایام تبلیغات انتخاباتی با بستن و محدودسازی فضای مجازی مخالفت کرده بود
***
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در فضایی که انتقادات زیادی به طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی وارد می شود و برخی این طرح را دامی برای دولت رئیسی می دانند و برخی دیگر مدعی موافق بودن رئیس جمهور منتخب با این طرح هستند، فیلمی از ابراهیم رئیسی در فضای مجازی دست به دست می شود که نظر او درباره فیلترینگ مطرح شده است.
رئیسی در این فیلم می گوید؛ اتهامی است که برخی آقایان بخاطر منافع شان می زنند. فضای مجازی زمینه کسب و کار مردم است. فضای مجازی امروز ابزار کار مردم شده و از این طرق کسب درآمد می کنند. آیا کسی می آید محل درآمد مردم را تعطیل کند.
او در ادامه می گوید؛ دختران من خیلی وقت ها از طریق این فضا خرید می کند، می گویند هم ارزان تر است هم راحت تر است، هم می توانیم به کالای مناسب دست پیدا کنم.
طرح حکومت برای سانسور اینترنت و افزایش کنترل نظامیان
رادیو فردا - کمیسیون مشترک مجلس که تحت عنوان «حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی» فعالیت میکند، با ۱۸ رای مثبت و یک رای منفی کلیات طرحی را که در راستای محدودسازی حداکثری اینترنت و افزایش کنترل نظامیان بر اینترنت تهیه شده است، تصویب کرد.
جلسه بررسی این طرح که عنوان آن « «طرح نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی» اعلام شده و به طرح «صیانت» نیز مشهور است، روز سهشنبه سوم اسفند در حالی تشکیل شد که مجلس ایران درگیر بررسی بودجه سال آینده است و برخی نمایندگان اصرار داشتند که جلسه کمیسیون پس از پایان رسیدگی به بودجه تشکیل شود، ولی این درخواست مورد قبول نمایندگان حامی محدودیت اینترنت قرار نگرفت.
«طرح صیانت» پس از آن در دستور کار مجلس قرار گرفت که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در سخنرانیهای متعدد، فضای مجازی در ایران را «ول و رها» خواند و از محدود نکردن آن توسط نهادهای مسئول انتقاد کرد.
خبرگزاری ایسنا در گزارشی نوشته که در جلسه کمیسیون مشترک، جلال رشیدی کوچی، نماینده مجلس، گفته است: «عدهای برای موافقت با این طرح با من تماس میگیرند و من را تهدید میکنند. این در حالی است که بعد از گذشت مدتی از آغاز به کار کمیسیون مشترک مردم هنوز نگران تصویب این طرح هستند.»
👈مطالب بیشتر در سایت رادیو فردا
مخالفان «طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی» هشدار دادهاند که موضوع محدود به تحدید پیامرسانهای خارجی مهم مانند اینستاگرام نیست و در صورت تصویب این طرح، تغییرات بنیادینی در نحوه فعالیت کاربران، نظارت بر اینترنت و پهنای باند ایجاد خواهد شد و هدف از آن اعمال محدودیت شدید در زمینه دسترسی به اینترنت است.
در صورت تصویب این طرح بهعنوان قانون، چنانکه در متن آن آمده است، از آن پس «همه دادهها نیز ضبط و نگهداری خواهند شد» و طبق این طرح، «ذخیرهسازی و پردازش دادههای کاربران ایرانی مطابق مصوبات شورا و ضوابط و مقررات مربوط» یک روال عادی خواهد بود.
بنابر این متن، همچنین مقرر شده که ایجاد و نگهداری و بهرهبرداری از گذرگاههای مرزی اینترنتی از سوی بخش خصوصی و غیردولتی بعد از لازمالاجراشدن این قانون ممنوع شود و این امر بهدست نظامیان سپرده خواهد شد.
منتقدان همچنین میگویند حامیان این طرح به دنبال اعمال فیلترینگ گستردهتر و پس از آن جایگزینی برخی اپلیکیشنها هستند. یکی از اپلیکیشنهای پیشنهادی اپلیکیشن روبینو است که قرار است جایگزین اینستاگرام شود.
این اپلیکیشن را یک شرکت وابسته به ستاد اجرایی فرمان امام اداره میکند. ستاد اجرایی فرمان امام، بزرگترین هلدینگ اقتصادی وابسته به دفتر رهبر جمهوری اسلامی است.
برنامهریزی و سرمایهگذاری دولت ایران برای محدودیت بیشتر اینترنت در حالی صورت میگیرد که «خانه آزادی» (فریدم هاوس) در گزارش تازه خود مربوط به سال ۲۰۲۱، شاخص آزادی اینترنت کشورهای جهان را اعلام کرد و در این جدول ایران یکی از بدترین کشورها با کمترین آزادی اینترنت -حتی پایینتر از کشورهایی همچون بلاروس، ازبکستان و پاکستان- ردهبندی شده است.
حکومت ایران، بهموازات پیگیری برای تصویب این طرح، سالها است که به دلایل امنیتی و برای کنترل اعتراضها و سرکوبها یا سانسور وقایع سرکوبها، تحت عنوان راهاندازی «شبکه ملی» درصدد جدا کردن اینترنت داخلی (اینترانت) از اینترنت جهانی است. این طرح که از آن بهعنوان «کلید قطع ارتباط با اینترنت جهانی» نام میبرند، قرار است تا پایان سال ۱۴۰۲ نهایی شود.
برخی مقامهای حکومت ایران پیشنهاد دادهاند که در مسیر ایجاد شبکه ملی اطلاعات از تجربه کشورهایی چون روسیه و چین استفاده شود.
از سوی دیگر، در روزهای اخیر گزارشهای متعددی درباره کاهش عامدانه سرعت اینترنت برای اختلال در دسترسی به شبکههای اجتماعی پرطرفدار مانند اینستاگرام منتشر شده است.
در همین زمینه، روز گذشته وبسایت زومیت که اخبار حوزه فناوری را پوشش میدهد، در گزارشی نوشت که برخی شرکتهای اینترنتی گفتهاند پهنای شبکههای خارجی مانند اینستاگرام، واتساپ، تلگرام و کلابهاوس «بهعمد کم شده است».
روزنامه «اعتماد»، چاپ تهران، نیز روز دوم اسفند در گزارشی نوشت که یکی از اهداف کاهش سرعت در اینترنت محدود کردن دسترسی به شبکههای اجتماعی پرطرفدار است و «به نظر میرسد اتفاقی كه برای پيامرسان وایبر در سال ۹۴ افتاد، قرار است برای اینستاگرام نيز رخ دهد و پهنای باند آن به قدری كاهش يابد كه عملاً كاربران فراموش كنند كه شبكه اجتماعیای به نام اينستاگرام وجود داشته است».