- تقریبا یکسال است که مسئولان نظام موضوع میزبانی از گردشگران جامجهانی قطر ۲۰۲۲ را در رسانهها مطرح کرده و به شدت پیگیر این موضوع هستند. در همین راستا و در نتیجه اصرار و تقلای دولتمردان و سفر ابراهیم رئیسی به قطر، بالاخره وزیر حمل و نقل این کشور برای قبول همکاری به ایران آمد.
- گویا مقامات مسئول صرفا مسئله حمل و نقل و جای خواب را در نظر گرفته و به روی خود نمیآورند که بیشتر قوانین حاکم برای جذب توریستهای خارجی که با هدف خوشی و تفریح و تماشای بزرگترین سرگرمی ورزشی جهان راهی قطر میشوند، نه تنها اصلا جذاب و وسوسهانگیز نیست بلکه شکنجه و عذاب است! قوانینی که مردم ایران با سرکوب و انواع گشتها مجبور به رعایت آنها میشوند ولی هیچ توریستی حاضر نیست برای تحمل آنها پول هم خرج بکند!
- اخیرا ویدیویی از رقص و شادی برخی شهروندان در قشم و هرمز طی تعطیلات نوروز، در فضای مجازی منتشر شد که محل آن دو اقامتگاه بومگردی بود. با وجود آنکه این شادی و پایکوبی در یک جمع محدود بوده اما دادستانی هرمزگان علیه مالکان این دو اقامتگاه «اعلام جرم» کرده است!
کیهان لندن - اصرار و پیگیری مقامات نظام برای میزبانی از توریستهای خارجی جام جهانی قطر ۲۰۲۲ در حالیست که اخیرا دو اقامتگاه بومگردی جنوب کشور، به دلیل رقص و شادی گردشگران ایرانی، کارشان به دادستانی کشید و کمی قبلتر هم انتشار عکس «بیحجاب» دختران، واکنش پلیس فتا و مراجع تقلید را در پی داشت.
تقریبا یکسال است که مسئولان نظام موضوع میزبانی از گردشگران جامجهانی قطر ۲۰۲۲ را در رسانهها مطرح کرده و به شدت پیگیر این موضوع هستند. در همین راستا و در نتیجه اصرار و تقلای دولتمردان و سفر ابراهیم رئیسی به قطر، بالاخره وزیر حمل و نقل این کشور برای قبول همکاری به ایران آمد.
رستم قاسمی وزیر راه که به تازگی میزبانی جاسم بن سیف السلیطی وزیر حمل و نقل و ارتباطات قطر را در کیش به عهده داشته، گفته است: «در دیدار اخیر رئیس جمهور کشورمان از قطر، رؤسای دو کشور ابعاد مختلف مشارکت ایران در حوزههای سفرهای دریایی، هوایی و اسکان مسافران را مورد ارزیابی قرار دادند.»
او مسافت ۴۰ دقیقهای پرواز از کیش به قطر و زیرساختهای مناسب هتل و اقامت را عواملی دانسته که میتواند کیش را به یکی از مهمترین میزبانان مسافران جامجهانی تبدیل کند.
قاسمی همچنین اشاره کرد، علاوه بر کیش، استانهای ساحلی و غیرساحلی ایران هم در میزبانی از مسافران و پشتیبانی از حوزههای حمل و نقل و گردشگری مشارکت خواهند داشت.
مقامات مسئول جمهوری اسلامی در حالی برای جذب مسافران و تماشاگران جام جهانی قطر رویابافی میکنند که وزیر راه خود قبلا پیشبینی کرده بود، حدود ۵۰۰ هزار تماشاگر ایرانی تمایل به حضور در قطر داشته باشند.
حمید سجادی وزیر ورزش و جوانان هم بارها نسبت به این میزبانی اظهار علاقه کرده و گفته، «این میزبانی موجب قویتر کردن ارتباطات دو کشور در حوزه ورزش شده و با توجه به حضور هواداران جام جهانی در مناطق آزاد میتوان ظرفیت حمل و نقل عمومی به ویژه دریایی برای این فرصت پیشآمده را رونق داد.»
او بر نقش میزبانی هواداران جام جهانی در کیش و قشم در تحکیم روابط با قطر تأکید کرده و گفته است: «شهرهای جنوبی کشور به ویژه جزیره کیش در بحث هتلینگ و خدماتی که به گردشگرها باید بدهیم، مجهزتر است و جلسات هماهنگی در قالب دیدار و گفتگو شروع شده است.»
برخلاف شرایط معمول، این تقلا و اصرارهای مقامات ایران که شاید این موضوع بتواند در زمینههای مختلف به نفع مردم باشد، نه تنها موجب شادی برخی ایرانیان نشده بلکه خشم بسیاری از شهروندان را که همیشه به دلایل غیرمنطقی و واهی گرفتار گشت ارشاد اسلامی و توبیخهای عجیب و غریب نهادهای حکومت میشوند، برانگیخته است.
اخیرا ویدئویی از رقص و شادی برخی شهروندان در قشم و هرمز طی تعطیلات نوروز، در فضای مجازی منتشر شد که محل آن در اقامتگاه بومگردی است. با وجود آنکه این شادی و پایکوبی در یک جمع محدود بوده اما مجتبی قهرمانی رئیس کل دادگستری هرمزگان میگوید که دادستانی علیه مالکان این دو اقامتگاه «اعلام جرم» کرده است! آنهم به این دلیل که دادستانی رقص شهروندان را «هنجارشکنی و خلاف عفت عمومی» و موجب «اعتراض مردم مومن» میداند!
وی با بیان اینکه جزییات موضوع به دقت و به صورت ویژه در دست بررسی است، تأکید کرده است: «با هدف صیانت از کرامت مردم، اقدامات هنجارشکنانهای از این دست که اخلاق و عفت عمومی و امنیت روانی جامعه را تهدید میکند، با برخورد قاطع و بدون اغماض دستگاه قضایی مواجه خواهد شد.»
بدین ترتیب، ابتداییترین نوع شادی و تفریح که جزو کوچکی از تفریحات یک گردشگر است، در ایران امروز جرم محسوب میشود. آنهم به بهانه اینکه موجب ناراحتی «مردم مومن» میشود در حالی که تا کنون هیچیک از این دستگیریها شاکی خصوصی نداشته است.
این اتفاقات و مزاحمتها برای تفریح و کسب و کار مردم نه فقط در جنوب ایران که در بسیاری از استانها بارها رخ داده است. چند ماه پیش گردشگران یک کمپ گردشگردی در شهرستان بُشرویه در خراسان جنوبی به دلیل «مسائل خلاف عفت و اخلاق عمومی» با مصادیق «کشف حجاب»، «رقص مختلط»، «انجام حرکات نامتعارف» و استفاده از «آلات لهو و لعب» مجرم شناخته شدند. پس از آنهم یک کاروانسرا در استان مرکزی به دلیل «آببازی چند مسافر زن و مرد» پلمب شد.
چنین محدودیتهایی قطعا با خواسته توریستها به ویژه زنان گردشگر سازگار نیست. چرا که برخی از آنها علاوه بر تحمل پوشش اجباری، در پذیرش هتلها و اقامتگاهها هم به دلیل آنچه توسط حکومت ایران «روابط نامشروع» خوانده میشود، به مشکل بر میخورند. صرف نوشیدنی و خوراکیهایی هم که عنوان «غیرمجاز» و «حرام» دارند نیز یکی دیگر از مشکلات جهانگردان و توریستها در جمهوری اسلامی است.
گویا مقامات مسئول صرفا مسئله حمل و نقل و جای خواب را در نظر گرفته و به روی خود نمیآورند که بیشتر قوانین حاکم برای جذب توریستهای خارجی که با هدف خوشی و تفریح و تماشای بزرگترین سرگرمی ورزشی جهان راهی قطر میشوند، نه تنها اصلا جذاب و وسوسهانگیز نیست بلکه شکنجه و عذاب است! قوانینی که مردم ایران با سرکوب و انواع گشتها مجبور به رعایت آنها میشوند ولی هیچ توریستی حاضر نیست برای تحمل آنها پول هم خرج بکند!
مسیحالله صفا رئیس جامعه هتلداران کیش سال گذشته با اشاره به اینکه هر شب اقامت در هتلهای قطر بالای ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان (با احتساب دلار در سال ۱۴۰۰) میشود، گفته بود که کشورهای حاشیه خلیج فارس ظرفیت کافی برای این رویداد را ندارند.
این ادعا در حالی مطرح شده که ظرفیت و زیرساختهای گردشگری در امارات زبانزد همه است و گزارشهای بسیاری درباره شرایط گردشگران در اکسپو دبی نیز به مدت ۶ ماه که اخیرا به پایان رسید، منتشر شده است. ضمن اینکه کویت، عمان و عربستان نیز در همین زمینه پیشنهادات بسیار جذابی دارند و زیرساختهای گردشگری آنها اساسا با جمهوری اسلامی قابل مقایسه نیست و شانسی برای مقامات جمهوری اسلامی و خیالبافیهایشان باقی نمیگذارد.
به استناد آنچه تا کنون منتشر شده در سال ۲۰۱۹ ایران در شاخص رقابتپذیری سفر از بین ۱۴۰ کشور در جایگاه ۸۹ قرار داشته و پس از آن به دلیل شرایط کووید۱۹ و پیامدهای مرگبار آن تلاشی برای بازآفرینی زیرساختهای گردشگری نشده است. امری که در تعطیلات نوروز ۱۴۰۱ نیز کاملا مشهود بوده است.
از طرفی تحریمهای گسترده ناشی از سیاستهای جمهوری اسلامی و عدم سهولت در تبادلات مالی و ارزی که امری مهم در توریسم و گردشگریست، بزرگترین نقطه ضعف برای ایران کنونی محسوب میشود. معضلی که نه تنها موجب انزوای ایران در خاورمیانه شده بلکه شرایط را برای اندک توریستهایی که در این سالها به ایران سفر کرده اند، بسیار دشوارتر کرده است.