Saturday, Apr 16, 2022

صفحه نخست » کیش مرکز توریستی یا دام گروگان‌گیری؟

kish_041322.jpgپیام یونسی‌پور - ایران وایر

«مشروبات الکلی ممنوع است. اتباع بریتانیا مرتبا به اتهامات جعلی جاسوسی دستگیر می‌شوند و همین دو هفته پیش به صورت هواداران زن فوتبال ایران به دلیل تلاش برای حضور در یک ورزشگاه که مسابقه بین‌المللی در آن برگزار می‌شد، اسپری فلفل زدند. اکنون، ایران می‌گوید که آماده میزبانی از هزاران هوادار انگلیس برای جام جهانی امسال است.»

این بخشی از گزارش «تایمز» است که در واکنش به ادعاهای جمهوری اسلامی در مورد اعطای ویزای فرودگاهی به هوادارانی که قصد سفر به قطر را دارند، نوشته شده است.

جمهوری اسلامی تلاش می‌کند تا خود را شریک میزبانی کشور قطر در رقابت‌های جام جهانی ۲۰۲۲ نشان دهد؛ ولو آن‌که مدیران عالی‌رتبه این کشورها بارها به صورت مستقیم یا غیرمستقیم، این همکاری را رد کرده‌اند.

آیا جمهوری اسلامی در حال تلاش برای بهره‌برداری از یک فضای تبلیغاتی معکوس است یا تلاش می‌شود بودجه‌هایی جدید، برای طرح‌های غیرممکن نوشته شود؟

👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر

چرا جمهوری اسلامی، خودش را شریک میزبانی جام جهانی می‌کند؟

آبان سال ۱۴۰۰ «سعید محمد»، مشاور رییس‌جمهور و دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد و «شهاب‌الدین عزیزی خادم»، رئیس وقت فدراسیون فوتبال ایران برای «مشارکت در میزبانی جام جهانی قطر» با هم تفاهم‌نامه امضا کردند؛ تفاهم‌نامه‌ای بدون حضور مدیران کشور قطر.

این نخستین بار نبود که مدیران سیاسی، نظامی، صنعتی یا حتی ورزشی ایران، بدون درنظر گرفتن رای یا تصمیم میزبان رسمی مسابقات جام جهانی ۲۰۲۲ خود را شریک در میزبانی این مسابقات می‌کردند.

آبان سال ۱۳۹۷، «بهرام افشارزاده»، دبیر شورای عالی ورزش کیش، گفته بود: «با اسپانسرهای مورد نظرمان برای ساخت و سازهای لازم در جزیره کیش به توافقات لازم رسیده‌ایم. هفته آینده قراردادهای همکاری در این زمینه منعقد می‌شود تا رسما اقدامات برای همکاری با قطری‌ها را آغاز کنیم.»

روزنامه ایران ورزشی در گزارشی که همان سال منتشر کرد، نوشته بود که بهرام افشارزاده در پاسخ به سوال خبرنگار این روزنامه مبنی بر مخالفت دولت قطر با میزبانی مشترک در کنار ایران گفته بود: «مگر دست آن‌هاست؟»

یک سال بعد «غلامحسین مظفری» که در آن مقطع زمانی رییس هیات‌مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش بود، گفت: «برنامه ما این است که در کیش میزبان تیم‌های جام جهانی باشیم. سرمایه‌گذاران داخلی با مشارکت شرکت‌های بین‌المللی می‌توانند حداقل چهار مجموعه ورزشی خوب در کیش بسازند.»

او آذر سال ۱۳۹۸ ناخواسته، دلیل تمامی تلاش‌های شفاهی مدیران ایران برای ابراز علاقه در مشارکت میزبانی جام جهانی قطر را این‌گونه بیان کرد: «مسلما قرار نیست هیچ مسابقه‌ای از جام‌جهانی قطر در کیش برگزار شود. اما ما موفق شدیم حداقل هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری برای آماده‌سازی جزیره به منظور برپایی تمرین تیم‌ها و حضور طرفداران آن‌ها هزینه کنیم.»

مشخص نیست این به گفته آقای مظفری «حداقل هزار میلیارد تومان» در کدام منطقه از جزیره کیش هزینه شده که طی سال‌های اخیر به چشم نیامده است.

غلامحسین مظفری، ۲۷دی۱۳۹۷ ستادی تشکیل داد به نام «ستاد هماهنگی و پیگیری جام جهانی ۲۰۲۲ قطر» و «ناصر آخوندی»، «داریوش سلیمی»، «خسرو نشان»، «سعید پورعلی»، «علی مقدس‌زاده»، «ابوالفضل طیبی»، «علی عرب»، «عزیزالله فرضی‌پور»، «محسن قریب»، «رحمان سادات نجفی» و «مسیح‌الله صفا» را به عنوان اعضای این ستاد معرفی کرد.

قطر چند بار و چگونه باید به ایران «نه» بگوید؟

آبان سال ۱۳۹۷ «حسن الذوادی»، دبیر کمیته عالی پروژه‌ها و میراث جام جهانی ۲۰۲۲ قطر در گفت‌وگویی با خبرگزاری «ریانووستی» روسیه هرگونه احتمال میزبانی مشترک یا همکاری با کشورهای همسایه برای اسکان تیم‌ها یا میهمانان حاضر در این رقابت‌ها را رد کرد.

او گفته بود، کشورش قادر به تامین امنیت کامل برای این مسابقات است و نه دولت این کشور و نه فدراسیون جهانی فوتبال، میلی به تقسیم این میزبانی ندارند.

با این وجود «حمید سجادی»، وزیر ورزش و جوانان بیستم فروردین در مصاحبه‌ای مدعی شد که جزیره کیش، قطعا در رقابت‌های جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، میزبان هواداران فوتبال از سراسر جهان خواهد بود.

موضوع با ورود «رستم قاسمی»، وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی به مساله میزبانی کیش از این رقابت‌ها، وارد فازی تازه شد.

رستم قاسمی ادعا کرد که پس از «دستور ویژه رئیس‌جمهور» برای بهره‌گیری از ظرفیت گردشگری جام جهانی ۲۰۲۲، با «جاسم بن سیف السلیطی» وزیر حمل و نقل و ارتباطات دولت قطر دیدار خواهد کرد.

«ابراهیم رئیسی» پانزدهم فروردین‌ ۱۴۰۱ در پیامی خطاب به امیر قطر، از آمادگی ایران برای «کمک به کشور قطر» برای میزبانی از این مسابقات خبر داده بود.

رستم قاسمی و «جاسم بن سیف السلیطی» در جزیره کیش دیدار کردند. «مجید کوهستانی»، سردبیر ورزشی خبرگزاری تابناک در حساب توییتری خود، ماحصل این دیدار را این‌گونه شرح داد: «دستاورد سفر وزیر حمل‌ونقل قطر به کشور ما بابت امضای تفاهم‌نامه مشترک جام جهانی این بوده که تماشاگران ایرانی در کیش مستقر شوند و با فن‌آیدی برای دیدن هر بازی تیم ملی به قطر پرواز کنند و دوباره به کیش برگردند.»

ابراهیم رئیسی در حالی از آمادگی ایران برای کمک به قطر صحبت کرده است که خبرگزاری «تاس» روسیه در گزارشی که مهرماه سال ۱۴۰۰ منتشر کرد، مدعی شد که دولت قطر تا آن روز بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار برای برگزاری جام جهانی فوتبال هزینه کرده بود.

قطر برای میزبانی از رقابت‌های جام جهانی، یک شهر جدید به نام «لوسیل» خلق کرد که هزینه ساخت آن بیش از ۴۵ میلیارد دلار برآورد می‌شود.

قطر این شهر را با ظرفیت پذیرش ۲۵۰ هزار مهمان، با بالاترین امکانات روز جهان و حتی فراتر از شهرهای مدرن ساخته است. نمونه‌ آن هم این‌که زباله‌های شهری و ساختمانی، بدون دخالت انسان و به صورت مکانیزه به مرکز بازیافت زباله‌های شهر دوحه منتقل می‌شوند. لوسیل را مناطق مسکونی، استراحتگاه‌های جزیره‌ای، مناطق تجاری، فروشگاه‌های لوکس و امکانات تفریحی تشکیل خواهند داد.

آیا ایران برای مسافران جام جهانی امن است؟

در گزارشی که «تایمز» منتشر کرده است، نشانه‌هایی از نگرانی برای سلامت شهروندان و توریست‌هایی که وارد ایران می‌شوند، به چشم می‌خورد. از گاز فلفل در صورت زنانی که قصد ورود به ورزشگه‌ها را دارند تا گروگان‌گیری و باج‌گیری سیستماتیک از شهروندان و دولت‌های غربی.

دولت‌های اروپایی بارها به دلایلی مختلف، از شهروندان خود خواسته‌اند که در زمینه سفر به ایران محتاط باشند. دولت‌های فرانسه و آلمان به صورت صریح به شهروندان خود و به‌خصوص شهروندان دو تابعیتی اخطار داده‌اند که «احتمال دستگیری و بازداشت» در هر سفرشان به ایران وجود دارد.

دولت بریتانیا نیز پس از چند مورد گروگان‌گیری اتباعش در ایران، از شهروندان خود خواست نام ایران را از فهرست مقاصد گردشگری خود حذف کنند.

خبرگزاری ایرنا روز شنبه ۲۰ فروردین نوشت که به موجب این طرح پیشنهادی، اتباع کشورهایی که تیم‌های فوتبال آنان موفق به صعود به جام جهانی ۲۰۲۲ قطر شده است، می‌توانند درخواست روادید رایگان برای یک‌ یا دو بار ورود و بیش از آن با مدت اعتبار دو ماهه و اقامت ۲۰ روزه از طریق ثبت درخواست ارائه کنند.

با این حال نمی‌توان اظهارات برخی از مقامات رسمی یا افراد نزدیک به حکومت جمهوری اسلامی در زمینه درآمدزایی از گروگان‌گیری‌ها را نادیده گرفت.

خرداد ماه سال ۱۴۰۰ «محسن رضایی» که برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری تلاش می‌کرد، در مناظره تلویزیونی خود گفت: «من یک سربازم و اگر آمریکا تهدید کند، من هم رجز می‌خوانم که اگر حمله کنند، گروگان می‌گیریم. شما توقع دارید ما سربازهای آن ها را بکشیم؟ من برای اقتصاد برنامه کاملی دارم.»

این نخستین بار نبود که او چنین ادعایی به زبان می‌آورد. سال ۹۴ وقتی محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام بود، در یک گفت‌وگوی تلویزیونی گفت: «اگر آمریکایی‌ها بخواهند به ایران چشم بد داشته باشند و به فکر حمله نظامی باشند، مطمئن باشند ما در هفته اول حداقل ۱۰۰۰ آمریکایی را اسیر می‌گیریم و آن موقع برای آزاد کردن هر یک از آنها باید چند میلیارد دلار بدهند. آن موقع مشکل اقتصادی ما نیز ممکن است حل شود.»

محسن رضایی حالا معاون اقتصادی رئیس‌جمهور ایران است.

هم‌چنین «حسن عباسی» از سخنران‌های سپاه که خود را «تئوریسین» می‌نامد نیز اعتراف کرد که پیش از این به سپاه پیشنهاد داده بود، با گروگان گرفتن سربازان یا شهروندان آمریکایی، برای دولت محل درآمد ایجاد کنند.

با این حال جمهوری اسلامی تلاش می‌کند، خود را شریک قطر در میزبانی جام جهانی و محلی برای حضور مهمانان این رقابت‌ها نشان دهد.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy