رادیو زمانه - دادستانی که امروز کیفرخواست را توضیح داد، گفت حمید نوری باید حتی پس از پایان جلسات دادگاه هم در بازداشت بماند چون آزاد شدن او تولید مشکل میکند و خطرناک است.
دادستانهای پرونده حمید نوری، متهم به دست داشتن در کشتار و اعدام زندانیان سیاسی در زندان گوهردشت در سال ۶۷، در ارائه نهایی کیفرخواست خود از دادگاه تقاضای صدور حکم حبس ابد برای متهم کردند.
دادستانی که امروز کیفرخواست را توضیح داد، گفت حمید نوری باید حتی پس از پایان جلسات دادگاه هم در بازداشت بماند چون آزاد شدن او تولید مشکل میکند و خطرناک است. او جنایت علیه بشریت از نوع شدید (با توجه به تعداد قربانیان)، کشتار، شکنجه و زجر دادن روانی زندانیان را از جمله جرایم نوری دانست.
در جلسه دوم ارائه کیفرخواست نهایی حمید نوری که روز پنجشنبه ۲۸ آوریل/ هشتم اردیبهشت برگزار شد، دادستانها ابتدا به بیان موارد دیگر مورد نظرشان بر اساس شهادت شاهدان پرداختند و دادستانی که رشته کلام را به دست داشت، توضیح داد که دادستانی تصویر خوبی از آنچه در محدوده زمانی مورد نظر در زندان گوهردشت اتفاق افتاده، به دست آورده است.
او از ترکیب «کارخانه کشتار» برای زندان گوهردشت استفاده کرد و گفت که اعدامهای انجام شده در سال ۶۷ به یک سازماندهی مناسب نیاز داشته است.
دادستان در بخش دیگری از اظهارات خود به توضیح قوانین سوئد پرداخت و گفت که چطور بر اساس این قوانین، امکان محاکمه حمید نوری فراهم شده است.
دادستان در ادامه توضیحاتی در مورد نظریه اوه برینگ، یکی از کارشناسهایی که در دادگاه حاضر شده بود ارائه داد. نظریه او درباره نحوه بهکارگیری و اعمال قانون عرف بود.
به گفته اوه برینگ، دادگاههای سوئد با وجود عدم اعمال این قانون چندین نفر را محکوم کردهاند.
دادستان همچنین موارد متعدد دیگری را در مورد قانون عرف از نظریه کارشناسهایی که در دادگاه حاضر شده بودند توضیح داد و به اختلاف نظر دو نفر از کارشناسهای دادگاه پرداخت. او در نهایت گفت که قانون ۲۲۶ صدق میکند حتی اگر درگیری غیربینالمللی بوده و حمید نوری باید محکوم شود برای جنایت علیه بشریت در سال ۱۹۸۸ از نوع درجه یک:
«ما در مورد جرمهایی مانند شکنجه صحبت میکنیم. شکنجه فقط جسمی نیست، روحی هم هست که باعث زجر میشود. لازم هم نیست اثبات کنیم چون مسئولیت مجازات مشخص است و باعث زجر روحی شده. مثلا وقتی کسی را به جایی میبرند و نشان میدهند او و همبندیهایش قرار است اعدام شوند، همین باعث ترس شدید میشود و باید آن را شکنجه دانست. این جزو رفتارهای غیرانسانی است و بنابراین حمید نوری باید بابت جنایت علیه بشریت از نوع سنگین محکوم شود و همچنین بر طبق بند دو اتهامی هم باید محکوم شود و با توجه به بزرگی جرمهای صورت گرفته، فقط حبس ابد باید برای او صادر شود.»
حمید نوری، ۶۰ ساله که از او با عنوان دادیار سابق قوه قضاییه یاد میشود، زمانی که برای دیدار با اقوامش به کشور سوئد سفر کرده بود، شنبه ۹ نوامبر ۲۰۱۹ / ۱۸ آبان ۱۳۹۸ در فرودگاه بینالمللی آرلاندای استکهلم با حکم دادسرای این شهر به صورت موقت بازداشت شد و یک سال و ۹ماه در بازداشت موقت ماند.
دادستانی سوئد ۲۷ ژوئیه ۲۰۲۱ (۵ مرداد ۱۴۰۰) در اطلاعیهای تحت عنوان «پیگرد جنایات جنگی در ایران» خبر از تحویل رسمی کیفرخواست حمید نوری به دادگاه داد. بر اساس این کیفرخواست حمید نوری با دو اتهام اصلی روبهروست: جنایت جنگی (نقض حقوق عمومی بینالملل، از نوع سنگین) و قتل. هر دوی این اتهامها به دلیل نقش مستقیم در کشتار بیش از ۱۰۰ تن از مخالفان و زندانیان سیاسی در سالهای پایانی جنگ ایران و عراق (در دهه ۶۰ و مشخصاً سال ۱۳۶۷) علیه نوری مطرح شده است.
تیراندازی نیروی انتظامی در تجمع معترضان در گیلان
اسناد خرید آپارتمان خانواده قالیباف در ترکیه