ایران وایر - تازهترین گزارش «روز جهانی آزادی رسانهها» نشان میدهد که ایران در کنار کره شمالی و اریتره، در قعر جدول آزادی بیان قرار گرفته است.
نروژ، دانمارک و سوئد همچون سالهای گذشته، صدرنشین این ردهبندی قرار دارند و به نقش خود به عنوان الگویی دموکراتیک برای شکوفایی آزادی بیان ادامه میدهند.
به گزارش «سازمان گزارشگران بدون مرز» رتبه کشورهای همسایه ایران، امارات ۱۳۸، ترکیه ۱۴۹، عربستان ۱۶۶ و عراق ۱۷۲ است.
این گزارش که به مناسبت سوم می (۱۳ اردیبهشت)، روز جهانی آزادی رسانهها منتشر شده است، ردهبندی آزادی رسانهها در ۱۸۰ کشور جهان را نشان میدهد.
بر اساس این گزارش، رتبه ایران ۱۷۸ است و دو کشور کره شمالی و اریتره در وضعیتی بسیار بدتر از آن قرار دارند. رتبه کشور همسایه ایران، افغانستان نیز ۱۵۶ عنوان شده است.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
افغانستان بعد از قدرت یافتن «طالبان» بر این کشور، وضعیت بسیار سختی از حیث آزادی مطبوعات و رسانهها را تجربه میکند. روزنامهنگاران بسیاری طی یکسال اخیر در این کشور به دست طالبان کشته و بسیاری هم موفق به ترک کشور شدهاند.
در بیستمین ویرایش ردهبندی جهانی آزادی رسانهها که توسط گزارشگران بدون مرز تهیه شده است، افزایش دو برابری قطبی شدن رسانهها به دلیل شرایط سخت اطلاعرسانی نشان داده شده است. این گزارش نشان میدهد این قطبی شدن رسانهها، گسست در درون کشورها را ژرفتر کرده و در سطح جهانی هم منجر به گسست بیشتر در میان کشورهای جهان شده است.
ویرایش ۲۰۲۲ ردهبندی جهانی آزادی رسانهها که چگونگی روزنامهنگاری را در ۱۸۰ کشور و قلمروهای سرزمینی جهان ارزیابی میکند، تاثیرات فاجعهبار نابسامانی خبری و اطلاعاتی را نشان داده است؛ فضایی که بیقانون در انتشار خبرهای نادرست و پروپاگاندا را تشویق میکند.
گزارشگران بدون مرز در این گزارش آورده است: «در نتیجه گسترش رسانههای عقیدتی که از الگوی فاکس نیوز (Fox News) پیروی میکنند و همچنین گسترش ضداطلاعات که با کارکرد شبکههای اجتماعی تقویت شده است، جوامع دموکراتیک با گسست رو به رشدی مواجه شدهاند. در جهان نیز در نتیجه عدم تقارن میان جوامع باز با رژیمهای خودکامهای که رسانههای خود را در کنترل دارند و جنگهایی اطلاعاتی و پروپاگاندایی علیه دموکراسیها به راه انداختهاند، حکومتهای دموکراتیک در حال تضعیف هستند. قطبی شدن در این دو سطح موجب افزایش تنشها شده است.»
گزارشگران بدون مرز در همکاری با کمیتهای متشکل از هفت کارشناس از بخشهای دانشگاهی و رسانهای، روشی جدید را برای تدوین بیستمین ردهبندی جهانی آزادی رسانهها به کار بسته است. این سازمان روش جدید آزادی رسانهها را این گونه تعریف میکند: ««توانایی کارآمد برای روزنامهنگاران به گونه فردی یا گروهی برای انتخاب، تولید و انتشار خبرها و اطلاعاتی که به نفع همگان است، بدون هرگونه دخالت سیاسی، اقتصادی، حقوقی و اجتماعی و بدون تهدید امنیت جسمی و روانی خبرنگاران.»
برای بازتاب پیچیدگی آزادی رسانهها، پنج شاخص جدید جهت تدوین ردهبندی به کار بسته شده است: «بستر سیاسی»، «چارچوب قانونی»، «بستر اقتصادی»، «بستر اجتماعی و فرهنگی» و «امنیت».
کودکمجرم، در خطر فوری اعدام