کیهان لندن - وزارت کشور بریتانیا اعلام کرده انتقال نخستین گروه پناهندگانى که از راه دریاى مانش وارد خاک آن کشور شده اند، در چند روز آینده آغاز خواهد شد. به همین دلیل از این پناهندگان که بیشترین آنها از ایران و افغانستان هستند، سوال شده که موافق هستند در «رواندا» به زندگى ادامه دهند یا به کشور خود باز گردند؟ در هر دو صورت ترتیب سفرشان توسط دولت بریتانیا داده خواهد شد.
روزنامه «گاردین» با توجه به اسنادى که وزارت کشور بریتانیا براى نخستین گروه از پناهجویان که بعد از درخواست پناهندگى در آستانه اعزام به رواندا در شرق آفریقا قرار دارند، نوشته است که دولت در صورت علاقه پناهجویان به بازگشت به کشور خود، وسیله سفر آنها را فراهم خواهد کرد.
کلیه کسانى که چمدان خود را براى پرواز به رواندا بستهاند، افرادى هستند که تقاضاى پناهندگى آنها از سوى وزارت کشور انگلیس غیرقابل قبول تشخیص داده شده و رد شده است. زیرا برای رسیدن به بریتانیا از راه غیرقانونی از کانال مانش و با استفاده از قایقهای کوچک وارد خاک این کشور شدهاند.
«گاردین» تایید کرده که در نامه ارسالی به ایندسته از پناهجویان تاکید شده که از حق تجدید نظر در مقابل رای صادر شده از سوی وزارت کشور بریتانیا برخوردار نیستند و ملزم به ترک خاک این کشور هستند.
بر اساس گزارش این رسانه بریتانیایی، تعداد قابل توجهی از پناهجویانی که در گروه ۱۰۰ نفری نخست قرار گرفتهاند، سودانی هستند. اما سودانیها بزرگترین گروهی نیستند که در سه ماهه نخست سال جاری با قایقهای کوچک وارد بریتانیا شدهاند، بلکه افغانستانیها با ۱۰۹۴ نفر و ایرانیها با ۷۲۲ نفر در رتبه اول و دوم قرار دارند.
تعدادی از پناهجویانی که با صدور حکم اخراج از بریتانیا مواجه شدهاند، دست به اعتصاب غذا زده و دهها تن از آنها نیز در محوطه بازداشتگاه «بروکهاوس» تظاهرات کردند.
وزارت کشور بریتانیا اعلام کرده، همکاری این کشور و رواندا بخش مهمی از استراتژی جدید بریتانیا، اصلاح مشکلات نظام پناهندگی و از میان بردن کسب و کار افراد شرور و قاچاقچی است.
گفتنى است، بر پایه گزارش رصدخانه مهاجرت ایران و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری که در سال ١۴٠٠ منتشر شده، دادههای کمیساریای پناهندگان سازمان ملل متحد در پایان سال ۲۰۲۰ نشان میدهد که در مجموع ۱۳۴ هزار و ۷۶۷ ایرانی در این سال تقاضاى پناهندگی دادهاند که بیشترین تعداد آنها یعنی ۴۴ هزار و ۹۶۵ نفر از سوی آلمان پذیرفته شدهاند.
این گزارش حاکیست که در طول سال ۲۰۲۰ در کل ۷۷ هزار و ۲۱۷ ایرانی در سراسر جهان در وضعیت پناهجویی قرار گرفتهاند که بیشترین تعداد آنها یعنی ۲۴ هزار و ۳۰۰ نفر در ترکیه بسر میبرند.
پس از ترکیه به ترتیب آلمان، بریتانیا، عراق و استرالیا میزبان بیشترین تعداد ایرانیان پناهجو در سال ۲۰۲۰ بودهاند. ترکیه و آلمان همواره طی دهههای اخیر در زمره پنج مقصد اصلی پناهجویان ایرانی قرار داشتهاند.
بریتانیا به عنوان دومین کشوری که بیشترین پناهندگی را به ایرانیها اعطا کرده، در کل، ۲۰ هزار و ۴۳۳ تن بوده که کمتر از نیمی از جمعیت ایرانیان پناهنده به آلمان است.
پس از این دو کشور، به ترتیب استرالیا (۱۲ هزار و ۶۰۶ نفر)، سوئد (۷ هزار و ۵۰۷ نفر) و اتریش (۶ هزار و ۸۷۸ نفر) قرار دارند.
ایالات متحده که طی دهههای اخیر همواره جزو پنج کشور میزبان پناهندگان ایرانی بوده، در سـال ۲۰۲۰ از رتبه پنجم به ششم تنزل کرده است. آمریکا در مجموع، طی سال ۲۰۲۰ میزبانی پنـج هـزار و ۵۸۲ پناهنـده ایرانـی را پذیرفته است.