ایندیپندنت فارسی - لارا روزن، روزنامهنگار آمریکایی در توییتی به اظهارات یک مقام ارشد آمریکایی که نامش را ذکر نکرده پرداخته و نوشته است که این مقام آمریکایی در پاسخ به این سوال که مذاکرات چطور پیش رفت، گفت: «متاسفانه همانطور که انتظار میرفت.» او درباره طرف ایرانی گفت: «با توجه به مواضعی که داشتند، معلوم نیست اصلا چرا در مذاکرات حاضر شدند.»
از جمله خواستهای جمهوری اسلامی در مذاکره با غرب، لغو تحریمها و تضمین خارج نشدن دوباره آمریکا از برجام با تغییر دولت در واشنگتن است. هرچند گفته میشود مقامات تهران در پافشاری بر حذف نام سپاه از فهرست سازمانهای تروریستی خارجی آمریکا تجدیدنظر کردهاند، تضمین خارج نشدن از توافق در دولتهایی بعدی آمریکا خارج از اختیارات دولت بایدن است.
مقام آمریکایی: ایران در مذاکرات دوحه به ابتکار اروپا پاسخ مثبت نداد
رادیو فردا - یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه هشتم تیرماه از این که ایران بار دیگر به ابتکار اتحادیه اروپا برای احیای توافق هستهای موسوم به برجام پاسخ مثبت نداده، ابراز تاسف کرد.
دور جدید مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا با هدف احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ موسوم به برجام، روز چهارشنبه هشتم تیر بدون هیچ پیشرفتی در دوحه، پایتخت قطر، پایان یافت.
در واکنش به «بینتیجه ماندن» مذاکرات در دوحه، یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا که نامش را بیان نکرده «از تلاشهای اتحادیه اروپا» برای حل مناقشه هستهای ایران تشکر کرد.
وی اضافه کرده است: «ما از اینکه ایران بار دیگر نتوانست به ابتکار اتحادیه اروپا پاسخ مثبت دهد و در نتیجه هیچ پیشرفتی حاصل نشد، مایوس شدیم.»
این مقام وزارت امور خارجه آمریکا در ادامه تصریح کرد که واشینگتن به صراحت اعلام کرده که آماده است «به سرعت به توافق» با ایران بازگردد.
او افزوده است: «با این حال، ایران مانند گذشته در دوحه موضوعاتی را مطرح کرد که کاملاً با برجام نامرتبط بود و ظاهراً ایران آماده تصمیمگیری اساسی در مورد اینکه آیا میخواهد برجام را احیا یا دفن کند، نیست.»
انریکه مورا، معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا و نماینده هیئت اروپایی در گفتوگوهای احیای برجام، نیز ساعاتی پیش از این، با ابراز تاسف از «بینتیجه ماندن» مذاکرات در دوحه تاکید کرد که تیم اتحادیه اروپا با «فوریت بیشتری» به تلاشها برای بازگرداندن یک توافق کلیدی در راستای عدم اشاعه [تسلیحات اتمی] و ثبات منطقهای ادامه خواهد داد.
انریکه مورا در توییتی گفته است: «دو روز مذاکرات فشرده درباره برجام در دوحه داشتیم. متاسفانه، هنوز پیشرفتی که اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده (این مذاکرات) به آن امید داشت، حاصل نشده است.»
ایران از زمان آغاز مذاکرات احیای برجام از سال گذشته حاضر نشده است به صورت مستقیم با آمریکا بر سر این توافق هستهای مذاکره کند.
👈مطالب بیشتر در سایت رادیو فردا
با این حال، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران پس از پایان مذاکرات دوحه در توئیتی اعلام کرد که علی باقری کنی و انریکه مورا در مرحله بعدی گفتوگوها در تماس خواهند بود.
در همین زمینه، لورنس نورمن، خبرنگار وال استریت جورنال هم در حساب کاربری خود در توییتر نوشته است که ایران در مذاکرات دوحه خواستههای غیر برجامی مطرح کرده است.
لورنس نورمن به نقل از دو دیپلمات غربی نوشت، ایران در این مذاکرات خوستار آن شده است در صورت بازگشت به برجام، تحقیقات پادمانهای آژانس بین المللی انرژی اتمی متوقف شود.
این خواسته ایران سه هفته پس از تصویب قطعنامه شورای حکام است که در آن از پاسخگو نبودن تهران به پرسشهای آژانس در مورد ذرات اورانیوم یافت شده در سه مکان هستهای اعلام نشده خود انتقاد کرد.
درهمین زمینه خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران به نقل از «منابع آگاه» «پافشاری آمریکا بر طرح پیشنهادی در دور هفتم مذاکرات وین است» را عامل بدون نتیجه ماندن مذاکرات دوحه اعلام کرد.
به دنبال سفر جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران در شامگاه جمعه اعلام شد که مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا برای احیای برجام در قطر برگزار میشود.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز دوشنبه گفته بود، توافق برای احیای برجام روی میز و قابل دسترسی است و این بستگی به تصمیم ایران دارد که آن را قبول یا رد کند.
مذاکرات برای احیای توافق هستهای موسوم به برجام بین ایران و کشورهای باقیمانده در برجام همراه با آمریکا در وین به دنبال روی کار آمدن دولت جو بایدن آغاز شد، اما این مذاکرات از سه ماه پیش متوقف شده بود.
از زمان توقف مذاکرات احیای برجام تنشها بر سر پرونده هستهای ایران افزایش یافته که نشانههای آن از جمله صدور قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه تهران به دلیل عدم همکاری با آژانس و واکنش ایران در غیرفعال کردن دوربینهای نظارتی آژانس است.
توافق در دسترس است اما نمیشود به آن دست زد