ایران وایر - پایگاه خبری دفتر «علی خامنهای» رهبر جمهوری اسلامی و رسانههای رسمی ایران، پس از قریب به یک ماه سخنرانی او در جمع «دستاندرکاران کنگره شهدای ورزشکار» را منتشر کردهاند.
این دیدار روز ۲۰شهریور برگزار شد و امروز (۱۸مهر) صحبتهای علی خامنهای در اختیار رسانهها قرار گرفت. محور صحبتهای او، پیرامون موضوع «ممنوعیت مبارزه با ورزشکاران اسراییلی» و «جانشین شدن فرهنگ غربی، به جای فرهنگ توسل به ائمه اطهار» است.
چرا صحبتهای علی خامنهای پیرامون ورزش ایران، باید در اوج اعتراضات سراسری منتشر شود؟ چرا انتشار آن یک ماه به طول انجامید؟
علی خامنهای به ورزشکاران اسراییل چه لقبی داد؟
۲۱ شهریور، رسانههای ایران برخی از واکنشهای ورزشکارانی که در جلسه با آیتالله خامنهای حضور داشتند را منتشر کردند.
تصویر استوری «نیما نکیسا» دروازهبان سابق تیم ملی ایران و باشگاه پرسپولیس، مورد توجه رسانههای نزدیک به حکومت قرار گرفت: «توفیق زیارت رهبر انقلاب نصیبم شد. رهبر انقلاب حرفهای زیادی برای ما ورزشکاران داشتند. هم از جنس محبت و هم از جنس پاسداشت و مراقبت.»
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
اما جنس حرفهای علی خامنهای، همه یا پیرامون موضوع مبارزه نکردن با اسراییل بوده یا گریز از آنچه او «غربزدگی» مینامید.
مهمترین نقطه کلام او جایی بود که مدعی شد «مدال نگرفتن به دلیل مبارزه نکردن با حریف اسراییلی از مدال گرفتن با ارزشتر است.»
رهبر جمهوری اسلامی به ورزشکاران برگزیده توسط فرماندهی بسیج ورزش کشور گفته بود: «پامال کردن پیروزی اخلاقی به بهای پیروزی فنّی و ظاهری است که به هیچوجه ارزش ندارد.»
به عبارتی علی خامنهای، پرهیز از مبارزه با ورزشکاران اسراییلی را «پیروزی اخلاقی» نامیده بود. اما چرا فدراسیونهای ورزشی در ایران حاضر نیستند منویات رهبر انقلاب اسلامی را در مواجهه با فدراسیونهای بینالمللی اعلام کنند؟
چرا صحبتهای رهبر جمهوری اسلامی یک ماه بایگانی شد؟
قرار بود پس از دیدار علی خامنهای با ورزشکاران بسیجی، رهبر جمهوری اسلامی با اعضای مجلس خبرگان دیدار کند. اما اخباری در صفحات اجتماعی منتشر شد مبنی بر نامساعد بودن وضعیت جسمانی علی خامنهای و احتمال لغو این دیدار.
خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاهپاسداران، ۱۸شهریور ادعا کرد «اساسا جلسهای قرار نبود برگزار شود که حالا لغو شده باشد.» اما «هاشم هاشمزاده هریسی»، نماینده آذربایجان شرقی در مجلس خبرگان رهبری ۲۰شهریور، خبر لغو این دیدار را تایید کرد و مدعی شد که قرار بود در روزهای پایانی شهریور اعضای این مجلس با خامنهای دیدار کنند، اما به دلیل آنچه او «راحت بودن رهبر» نامیده، این جلسه لغو شده است.
۲۳شهریور «ایران اینترنشنال» در گزارشی، شایعات پیرامون وضعیت جسمانی و سلامت او را بررسی کرد. در این گزارش اشاره شده بود که تصاویر مربوط به سخنرانی علی خامنهای برای ورزشکاران، از صداوسیمای حکومتی و رسانههای تحت امر او پخش نشدهاند. این رسانه، همین موضوع را عاملی برای بالا گرفتن گمانهزنیها در مورد سلامت او دانست.
با گذشت قریب به یک ماه، باز هم تصویری از سخنرانی علی خامنهای برای ورزشکاران پخش نشده و رسانههای ایران صرفا به گزارش مکتوب صحبتهای او بسنده کردهاند.
گمانهزنیها در مورد چرایی پخش نشدن صحبتهای علی خامنهای به واکنشهایی برمیگردد که پس از سخنرانی او در حضور هیات دولت، در ۸شهریور ۱۴۰۱ منتشر شد.
صحبتهای رهبر جمهوری اسلامی، گنگ، نامفهوم و بریده بریده بود. بخشهای خبری صداوسیمای جمهوری اسلامی گوشههایی کوتاه از صحبتهای علی خامنهای را منتشر کردند و همان بخشها، نشان میداد او قدرت کاملی روی تکلم خود ندارد.
آیا پیش کشیدن بحث اسراییل عامدانه است؟
مرور عبارتهایی که از زبان علی خامنهای خارج شده نشان میدهد که رهبر جمهوری اسلامی تلاش کرده است، تمامی ابزارهای لازم برای به تعلیق کشیدن ورزش ایران را به نهادهای بینالمللی ورزش هدیه دهد.
او در بخشی از صحبتهایش که خبرگزاری «تسنیم» منتشر کرده گفته بود: «اینکه ورزشکار ما به علت مسابقه ندادن با فرستادگان رژیم صهیونیستی از مدال محروم میشود، در واقع یک پیروزی است، چرا که مسابقه دادن به معنی به رسمیت شناختن رژیمی غاصب، جلاد و کودککش و پامال کردن پیروزی اخلاقی به بهای پیروزی فنّی و ظاهری است، که به هیچوجه ارزش ندارد.»
در تمامی یک دهه گذشته، ورزشکاران ایرانی با فشار و تهدیدهای امنیتی، از مبارزه مقابل حریفان اسراییلی منع شدهاند.
«سعید مولایی» قهرمان سابق جودو ایران که به آلمان پناهنده شد، در دادگاه حکمیت ورزش شهادت داده بود که در رقابتهای جهانی جودو و پیش از هر مسابقهای که قرار بود مقابل حریف اسراییلی برگزار کند، خودش و خانوادهاش زیر فشار و تهدید قرار داشتند.
فدراسیون جودو ایران، با همین اتهامات از سوی فدراسیون بینالمللی جودو به حالت تعلیق درآمده است.
فدراسیونهای ورزشی ایران، در سالهای اخیر، از ترس محرومیت یا تعلیق، هرگز به صورت مستقیم از «ایدئولوژیهای نظام» به عنوان دلیل مبارزه نکردن ورزشکاران ایرانی و اسراییلی نام نبرده و مدعی شدهاند ورزشکاران رشتههای مختلف ورزشی در روز مبارزه با حریفان خود یا به وزن مورد نظر نرسیدهاند و یا مصدوم شدهاند.
علی خامنهای اما با الفاظی قابل تامل و قابل بررسی برای نهادها و فدراسیونهای بینالمللی ورزشی، مبارزه نکردن ورزشکاران ایرانی و اسراییلی را محصول نگاه خود و برنامه نظام معرفی میکند، نه مصدومیت احتمالی ورزشکاران.
او در بخشی دیگر، روی یکی از مهمترین تصمیمات سالهای اخیر نهادهای ورزشی جهان دست گذاشته بود؛ محرومیت ورزش روسیه به دلیل حمله نظامی به اوکراین.
علی خامنهای از معدود رهبران جهان بود که در دیدار با رییس جمهور روسیه، از حمله نظامی به اوکراین حمایت کرد. او ۲۸تیر در دیدار با «ولادیمیر پوتین»، رییس جمهور روسیه در تهران، ناتو را «موجودی خطرناک» خواند و به پوتین بابت «پیش دستی» و حمله نظامی به اوکراین تبریک گفت.
رهبر جمهوری اسلامی گویا به ورزشکاران بسیجی نیز گفته است: «تحریمهای ورزشی بعد از جنگ اوکراین، موجب رنگ باختن ادعاهای مستکبران و دنبالهروهای آنها درباره دخالت ندادن سیاست در ورزش شد. این قضیه نشان داد هر جا منافع غربیها اقتضا کند، بهراحتی از خطوط قرمز خود عبور میکنند.»
به نظر میرسد رهبر جمهوری اسلامی، در اوج اعتراضات مردمی، بیشتر مایل است ورزش ایران را به سوی تعلیق یا تحریم پیش ببرد. حضور تیمهای ورزشی ایران در سایر کشورها، فرصتی برای ابراز نارضایتیهای ایرانیان خارج از کشور از شرایط موجود شده است.
سخنرانی سیما ثابت در کمیته حقوق بشر پارلمان اروپا