صدای آمریکا - ایلان ماسک مردی که خلاقیت و بلندپروازیهایش تحت تاثیر ثروتش قرار گرفته بعد از تلاش برای تسخیر فضا و ایجاد تحول در سرویسهای خدمات مالی حالا با کمپانی «استارلینک» به کابوسی برای دیکتاتورها تبدیل شده است.
با آغاز اعتراضات خیابانی در ایران از اواخر شهریور ماه و قطع اینترنت به روی مردم به دستور حاکمان جمهوری اسلامی، ایلان ماسک در توییتر نوشت که حاضر است اینترنت ماهوارهای استارلینک را برای ایران فعال کند، به شرط آن که دولت آمریکا تحریمهای فناورانه را از فهرست تحریمهای ایران حذف کند.
این پیشنهاد بلافاصله با موافقت دولت ایالات متحده روبرو شد و وزارت خزانهداری اعلام کرد که بخش عمدهای از تحریمهای ایران در این زمینه را حذف کرده است.
این اقدام ایالات متحده با اعتراض رسمی جمهوری اسلامی در ایران روبرو شد و مقامات نظام از حذف تحریمهای آمریکا ابراز ناخرسندی کردند و آنرا مصداق دخالت در امور کشور دانستند. این در حالی است که مقامات جمهوری اسلامی، همواره تحریمهای آمریکا را بر ضد مردم دانسته و بسیاری از ضعفها و کمبودها را ناشی از تحریمها عنوان میکردند.
با گذشت سه هفته از آغاز اعتراضات مردمی در ایران و گسترش روز افزون آن، حکومت با فشار بیشتری به تداوم قطع اینترنت پرداخته و همین امر مشکلات بسیاری را حتی برای مردم غیر درگیر در اعتراضها ایجاد کرده است.
روز چهارشنبه وندی شرمن، قائم مقام وزیر امور خارجه آمریکا در حساب کاربری خود در توییتر از جلساتش با شرکت های بزرگ فناوری ایالات متحده خبر داد و نوشت:« ادامه سرکوب خشونت آمیز ایران علیه معترضان مسالمت آمیز، توهین به حقوق بشر است. من با شرکتهای بزرگ فناوری ایالات متحده صحبت کردم و از آنها خواستم از مجوز عمومی موسوم به «دی -دو» برای ارائه خدمات و ابزارهای ارتباطی اضافی به مردم ایران استفاده کنند.»
رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران هم در تایید توییت قائم مقام وزیر امور خارجه نوشت: «ما متعهد هستیم که ابزارهای ارتباطی حیاتی را در دسترس مردم ایران قرار دهیم، زیرا آنها به طور مسالمتآمیز به خشونت علیه زنان و انکار آزادیهای اساسی خود اعتراض میکنند.»
روز پنجشنبه نیز ایلان ماسک مدیرعامل اسپیساکس، در توییتی در پاسخ به یک کاربر درباره آخرین وضعیت اینترنت ماهوارهای استارلینک در ایران نوشت که در حال حاضر چند ترمینال فعال در ایران وجود دارد.
آقای ماسک، پیشتر هم گفته بود در صورت همکاری دولت آمریکا برای ارسال تجهیزات دریافت زمینی اینترنت استارلینک به داخل ایران، ارتباط مردم ایران با جهان خارج زودتر برقرار خواهد شد. در پاسخ به این درخواست نیز مقامات آمریکایی اعلام کردند از همه راههای ممکن برای این انتقال استفاده خواهند کرد.
ایلان ماسک در ابتدای تهاجم نظامی روسیه به اوکراین هم ۸۰ میلیون دلار برای تامین اینترنت مردم عادی، بخشهای خدماتی و ارتش اوکراین هزینه کرده بود.
بهگفته ماسک، در حال حاضر حدود ۲۵۰۰ ست استارلینک در اوکراین حضور دارند که این شبکه عملکردهای حیاتی، مدنی و بشردوستانه را برای این کشور حفظ کرده است.
اما همانقدر که استارلینک ایلان ماسک محبوب مردم تحت ستم ، مغضوب دیکتاتورها و مخالفان آزادی است.
دولت کمونیستی چین به تازگی اعلام کرده که آماده مقابله با استارلینک است.
استفاده موفقیتآمیز نظامیان اوکراین از استارلینک برای مقابله با تهاجم روسیه، نظامیان چینی را به فکر واداشته که چه طور میتوانند در شرایط حساس نظامی و امنیتی با آن مقابله کنند.
ماسک در مصاحبه اخیر خود به فایننشال تایمز گفت که پکن از او خواسته که قول دهد استارلینک را در چین نفروشد.
گروه تحقیقاتی، موسسه ردیابی و مخابرات پکن گفته:« برنامهریزان دفاعی در پکن باید روشهای نرمافزاری و سختافزاری را برای از بین بردن ماهوارههای استارلینک و از بین بردن سیستم عامل آن آماده کنند.»
این در حالی است که برآوردهای یک موسسه تحقیقات ارتباطاتی نشان میدهد که جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین، بزرگترین دشمنان اینترنت و فضای مجازی در جهان هستند که با فیلترینگ گسترده و قطع اینترنت تلاش میکنند ارتباط شهروندان خود را با جهان آزاد قطع کنند.