یکی از سرنشینان هلیکوپتر سقوط کرده رییسجمهور ایران، «مالک رحمتی»، استاندار آذربایجان شرقی است. فردی که به گفته بسیاری، بهواسطه پدر همسر خود «مصطفی سیدهاشمی»، نماینده سابق مجلس، به این حد از نفوذ دولتی و اجرایی رسید. گفته میشود رحمتی با «حسینیون»، گروه شبهنظامی شیعه، نزدیک به محور مقاومت در جمهوری آذربایجان که منتقد دولت «الهام علیاف» است، ارتباط نزدیکی داشته است.
ثمانه قدرخان- ایران وایر
درباره مالک رحمتی، استاندار جوان آذربایجان شرقی که باوجود سن کم سمتهای متعددی داشته، چه میدانیم؟
مالک رحمتی تنها چهار ماه پس از اینکه استاندار آذربایجان شرقی شده بود، در سقوط همراه ابراهیم رئیسی کشته شد. او متولد ۱۳۶۱ با ۴۲ سال سن، جوانترین استاندار دولت ابراهیم رئیسی بود.
مالک رحمتی زاده مراغه، از فارغالتحصیلان دانشگاه امام صادق بود. پس از مرگ «زینالعابدین رضوی خرم»، استاندار وقت آذربایجان شرقی، در ۳۰دی۱۴۰۲، با تایید اعضای هیات دولت سیزدهم، در روز ۱بهمن۱۴۰۲، به سمت استاندار این استان منصوب شد. او دومین استاندار آذربایجانشرقی در دولت سیزدهم بود.
پدر همسر او، مصطفی سید هاشمی، معاون هماهنگی ستاد اجرایی فرمان امام و نماینده پیشین مجلس است، یکی از چهرههای سیاسی استان آذربایجان شرقی پس از انقلاب.
مالک رحمتی باوجود سن کم، از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ سمت قائممقامی تولیت آستان قدس رضوی را بر عهده داشت. همانجا که ابراهیم رئیسی زمانی بر مسند آن تکیه زده بود.
حامی حسینیون، خار چشم رییسجمهور آذربایجان
مالک رحمتی کارشناسی ارشد حقوق خصوصی از دانشگاه امام صادق، دکترای حقوق خصوصی از دانشگاه خوارزمی تهران، فوق لیسانس حقوق خصوصی از دانشگاه امام صادق و دکتری حقوق خصوصی از دانشگاه تربیت معلم تهران (خوارزمی) را دارا بود.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
یکی از وکلای قدیمی استان آذربایجان شرقی که نام او برای حفظ امنیت در این گزارش درج نمیشود، به «ایرانوایر» میگوید: «رحمتی یکی از اعضای فعال و معتمد باند اقتصادی، یا بهتر است بگوییم مافیای اقتصادی علی خامنهای در تمام این سالها بوده است.»
به گفته این منبع آگاه، استاندار کشته شده آذربایجان شرقی ارتباط بسیار نزدیکی به نهادهای امنیتی، ازجمله سپاه و اطلاعات سپاه داشت و از لحاظ کاری هم به آنها وابسته بود.
«یاشار حکاک پور»، فعال و زندانی سابق سیاسی نیز ضمن تایید این مطلب به ایرانوایر میگوید: «مالک رحمتی خیلی در سوشال مدیا فعال بود. ظاهرا با قرارگاه حسینیون ارتباط بسیار خوب و نزدیکی داشت، چون در استوریهای حساب شخصی خود در اینستاگرام بهدفعات به تبلیغ آنها میپرداخت.»
«جنبش مقاومت اسلامی آذربایجان»، شناخته شده با نام حسینیون یا حسینچیلَر (به ترکی آذربایجانی: Hüseyniyyun, Hüseynçilər) گروه شبهنظامی شیعه و جنبشی اجتماعی-سیاسی در جمهوری آذربایجان است که همچون فاطمیون، زینبیون و حیدریون، نزدیک به محور مقاومت اسلامی و مورد حمایت نظام جمهوری اسلامی ایران است.
«توحید ابراهیمی بیگلی»، بهعنوان رهبر فعلی و موسس این جنبش شناخته میشود. او منتقد رژیم الهام علیاف است و هدف جنبش را گفتمانسازی و ایجاد قدرت در بین شیعیان جمهوری آذربایجان و همچنین تقویت بنیان و توانمندسازی آنها بر مبنای الگوی مقاومت ذکر کرده است.
توحید ابراهیمی که هماکنون با عنوان حجتالاسلام ابراهیمی شناخته میشود، از سال ۱۳۸۱ وارد حوزه علمیه مشهد شد و اکنون ساکن ایران است.
برخی این جنبش را نیروی نیابتی جدید ایران، این بار در جمهوری آذربایجان عنوان کردهاند که شباهت زیادی با دیگر نیروهای نیابتی محور مقاومت، همچون حزبالله لبنان دارد. جمهوری آذربایجان، این گروه را به داشتن ارتباطات گسترده با دستگاههای ایران متهم کرده است.
موسس تیپ حسینیون، مهر۱۴۰۰ در گفتوگو با روزنامه «جوان»، منتسب به سپاه پاسداران ایران، با بیان اینکه سال ۲۰۱۷ در دیداری که با «قاسم سلیمانی» داشته به تشکیل این گروه رسمیت داده شده، گفته است: «ریشه بسیاری از مسائل امروز در جمهوری آذربایجان، شیطنتهای صهیونیستهاست.»
تلاش استاندار جوان برای حذف اصولگرایان قدیمی استان
یاشار حکاکپور میگوید: «از زمانی که مالک رحمتی وارد شهر تبریز شده بود، علیرغم اینکه خودش سعی داشت با رفتارهای پوپولیستی ظاهرسازی کند، همراهان او نیز تلاش داشتند او را فردی پیگیر در امور کشور و استان معرفی کنند.»
او در توضیح این موضوع میگوید: «رحمتی بسیار اهل تظاهر کردن به انقلابیگری بود، برای مثال در برخی بازدیدها مدل محمد علی رجایی لباس میپوشید یا بیهوا سر کارفرما جلوی کارگران داد و بیداد میکرد که تظاهر کند هوای کارگران را دارد، ولی در عمل چنین نبود.»
او ادامه میدهد: «چهرههای شناخته شده اصولگرا در استان که از نسل قبل بودند هم از رحمتی گله و شکایت داشتند، چون زمینه حذف آنها را از سیاست و امور اقتصادی استان تدارک دیده بود و همه را حذف میکرد تا همراهان خود را جایگزین کند.»
بیشتر او را فردی تاجر و اهل معامله معرفی میکنند. افرادی که در این گزارش با آنها صحبت شده است میگویند «مالک رحمتی در طول فعالیتهای سیاسی خود هم بیشتر از این رانتهابرای پیش بردن معاملات تجاری خود سود برده است.»
پدر استاندار تبریز در میدان گرگ مراغه (قوت میدانی) صاحب غذاخوری بود؛ فرزندش اما سودای قدرت داشت. در دانشگاه امام صادق با دختر سید هاشمی، نماینده ادوار مجلس آشنا شد و توسط پدر همسر خود، پلههای قدرت را با سرعتی دور از انتظار طی کرد، روی بام قدرت بود که با رییسجمهور سقوط کرد.
پدر زن استاندار جوانمرگ شده چه کسی است؟
پدر همسر استاندار جوان، سابقه چهار دوره نمایندگی در مجلس شورای اسلامی را دارد. گفته میشود رحمتی اگر داماد این خانواده نبود، احتمال چنین جهشی در دنیای قدرت برای او دور از انتظار بود.
مصطفی سیدهاشمی، نماینده مراغه و عجبشیر در مجلس چهارم، پنجم، ششم و هفتم و عضو کمیسیون صنایع و کمیسیون ویژه اصل ۴۴ مجلس هفتم بود.
در این فرصت که نماینده بود، کارخانه «کاوه سودا» را در مراغه ایجاد کرد.
کاوه سودا، بزرگترین تولیدکننده شیشه و کربنات سدیم در ایران بهشمار میرود. یکی از کارخانجات هولدینگ کاوه سودا در مراغه تاسیس شده است و در حوزه تولید شیشه و کربنات سدیم فعالیت میکند. این بنگاه اقتصادی در سال ۱۳۷۷ مجوز احداث دریافت کرد و در سال ۱۳۸۳ به بهرهبرداری رسید. کارگران این کارخانه، مردم محلی و فعلان محیطزیست آذربایجان شرقی، بارها تضییع حقوق کارگران و صدماتی که این کارخانه به محیطزیست زده، اعتراض کردهاند. تجمعاتی که گاه با دخالت نهادهای امنیتی به خشونت کشیده شده است.
یاشار حکاک پور میگوید: «این کارخانه یکی از مافیاهای ایران است. این کارخانه محیط زیست جنوب آذربایجان شرقی را به هم ریخته است. حیات آن هم بر اساس خشک کردن دریاچه ارومیه شکل گرفت. نمکی که از آنجا استحصال میکردند و هنوز هم در حال استحصال کردن آن هستند، کاملا غیراصولی انجام میشود. بارها جواب مردم معترض را با گلوله دادهاند.»
به گفته افراد محلی استان به ایرانوایر، مدیران کارخانه کاوه سودا بههیچعنوان حقوق کارگران را رعایت نمیکردند و مقررات ایمنی برای حفظ جان کارگران وجود نداشت.
گفته میشود بیماری سرطان و مرگ بین کارگران این کارخانه بسیار شایع بود. در بخشی از این کارخانه، کارگرانی مشغولبهکار بودند که بهدلیل استفاده نکردن از دستکشهای مخصوص و بهدلیل تماس مستقیم پوست با مواد شیمیایی، اثر انگشت آنها از بین رفته بود.
یاشار حکاک پور، زندانی سابق سیاسی اضافه میکند: «حتی با پزشکیقانونی و شبکه بهداشت مراغه هماهنگ کرده بودند که به هیچ یک از کارگران برگه یا سندی مبنیبر دلیل ابتلا به سرطان بهخاطر کار با مواد شیمیایی ندهند. این اعتراف برخی پزشکان به کارگران بود. سیدهاشمی مثل خان مراغه بود، هرکسی را میخواست بازداشت میکرد، قوانین کار را زیر پا میگذاشت، محیطزیست را از بین ببرد. با استاندار شدن داماد او، شرایط برایش بهتر هم شد.»
دی۱۴۰۲ سندی به ایرانوایر رسید که نشان میداد آزمایشگاه سازمان محیطزیست استان آذربایجان شرقی با انجام آزمایش بر روی پساب کارخانه کاوه سودا، آلایندگی پساب این شرکت را تایید کرده است.
بر پایه این سند، هشت شاخص پساب کارخانه بیش از حدِ مجاز و در شماری از این شاخصها، خطرناک ارزیابی شده است.
باوجود اعتراض فعالین محیطزیست و مردم روستای «قره قشلاق» اما، این کارخانه همچنان به کار خود ادامه میدهد و تجمعات مسالمتآمیز مردم با شلیک گلوله ساچمهای پاسخ داده شده است. کارخانه «کربنات سدیم»، زیرمجموعه کاوه سودا در اراضی این روستا برپا شده است.
یاشار حکاک پور میگوید: «مردم مراغه از سیدهاشمی نفرت داشتند. بعد از اینکه سیدهاشمی از نمایندگی کنار رفت، به سمت قائم مقامی ستاد اجرایی فرمان امام رسید. نماینده حکومت بود، نه نماینده مردم. در هیات مدیره چند شرکت بود. با سازمانهای تحتنظر رهبری ارتباط داشتند. از این طریق، شش ماه پیش از اینکه مالک رحمتی استاندار شود، او را به ریاست سازمان خصوصیسازی منصوب کرده بودند.»
سوابق کاری مالک رحمتی استاندار جوانمرگ شده در یک نگاه
استاندار ۴۱ ساله استان آذربایجان شرقی، قائممقام تولیت آستان قدس رضوی بود. او همچنین رییس بنیاد بهرهوری موقوفات آستان قدس رضوی،
عضو هیاتامنای بنیاد بهره وری موقوفات، عضو هیاتامنای دانشگاه علوم اسلامی رضوی، عضو هیاتامنای دانشگاه امام رضا، قائممقام مدیرعامل و عضو هیاتمدیره سازمان اقتصادی کوثر بوده است. او تا زمان مرگ، معاون مالی اداری و توسعه منابع سازمان اقتصادی کوثر به مدت سه سال بود.
رحمتی همچنین مدیرعامل سابق و ناظر هیات مدیره گروه سرمایهگذاری سبحان (سهامی عام) برای سه سال، مدیرعامل و رییس هیاتمدیره سابق گروه سرمایهگذاری توسعه صنایع و معادن کوثر (سهامی عام) چهار سال، سرپرست اسبق اداره سوم اداره کل سیاسی وزارت کشور برای سه سال، رییس دبیرخانه کمیسیون احزاب و تشکلهای صنفی و تخصصی و اقلیتهای دینی وزارت کشور برای سه سال، عضو هیاتعلمی و مدیرگروه حقوق دانشگاه آلطه، مدیرگروه حقوق خصوصی پژوهشکده مطالعات حقوقی ایران و جهان، عضو کمیته علمی انجمن مدیریت راهبردی (استراتژیک) ایران، عضو هیاتمدیره شرکت سرمایهگذاری بوعلی (سهامی عام)، رییس هیاتمدیره شرکت معدن فراور امداد (امکر) متعلق به مجتمع اقتصادی کمیته امداد خمینی، عضو کمیته مدیران انجمن ملی مدیریت مالی ایران، مشاور کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، عضو دوره هشتم و نهم هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، عضو کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران و نایبرییس انجمن سنگ ایران، برای سه دوره بود.
رئیسی در آخرین حضورش در جلسه هیئت دولت چه گفت؟