ایران وایر - پس از اعلام برگزاری انتخابات پیش از موعد در تیر ماه به دلیل مرگ ابراهیم رئیسی، «جبهه اصلاحات ايران»، در جلسه مجمع اصلاحطلبان، سند راهبرد جبهه اصلاحات براى انتخابات ١٤٠٣ رياست جمهورى را تصویب کرد. در این سند بر «مشارکت مشروط» در انتخابات آتی تاکید شده است.
سند راهبرد انتخاباتى جبهه اصلاحات براى انتخابات ١٤٠٣ رياست جمهورى در جلسه شب گذشته مجمع عمومى اين جبهه سياسى، پس از پنج ساعت گفتگو و تبادل نظر به تصويب رسيد. به موجب اين سند، مشارکت جبهه اصلاحات ايران در اين انتخابات منوط به تأیید صلاحیت حداقل یکی از نامزدهای اختصاصی خود خواهد بود.
در مقدمه اين سند راهبرد آمده است: «انتخابات زود هنگام رياست جمهورى اكنون جامعه ایران را در موقعیتی قرار داده است که در صورت فراهم بودن شرایط یک انتخابات رقابتی مى تواند به رویکرد و مسیری که همچنان میتوانست پنج سال دیگر ادامه یابد و برحجم و شدت مشکلات و معضلات کنونی بیفزاید، پایان بخشد.»
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
اطلاحطلبان در این سند نوشتهاند: «بدون این که دچار ساده اندیشی شویم به نظر میرسد به رغم همه محدودیتها و موانع، در صورت برگزاری چنین انتخاباتی میتوان از فرصت پدید آمده بهره برد و با انتخاب مجموعهای از مدیران با تجربه، توانمند، توسعه گرا، و آشنا به دنیای امروز، گامی مهم در جهت کاهش مشکلات کشور و به سوی آیندهای بهتر برداشت.»
در ادامه سند جبهه اصلاحات با اشاره عدم شرکت در انتخابات مجالس در اسفند، آمده: «متأسفانه عزم و اصرار جریان افراطی حاکم، بر یکدست سازی قدرت، به ویژه تغییر شتابزده قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی و روند بررسی صلاحیتها که آشکارا از مهندسی صحنه اصلی رقابت حکایت میکرد، موجب شد جبهه اصلاحات به رغم تأکید بر اهمیت نهاد انتخابات، همراه با اکثریت جامعه و همگام با آقای سید محمد خاتمی از مشاركت در انتخابات اخیر مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان خودداری کند.»
آنها افزودهاند که «نتیجه این انحصارطلبی برگزاری انتخاباتی با پایینترین میزان مشارکت در طول سالهای پس از انقلاب و تشدید بحران مشروعیت مجالس شورای اسلامی و خبرگان به مثابه مهمترین نهادهای انتخابی و مظهر مردمسالاری نظام بود.»
در این سند آمده که «جبهه اصلاحات ايران ضمن نظر داشت شرایط نگران کننده کشور و با تاکید بر راهبرد اعلامی خود در انتخابات ١٤٠٢ تصمیم گرفته است كه با استفاده از فرصت پدید آمده و به منظور بهبود وضعیت کشور به صورت مشروط در انتخابات رياست جمهورى پیش رو مشاركت کند.»
با این حال اصلاحطلبان در این سند افزودهاند: «مشارکت جبهه در انتخابات منوط به تأیید صلاحیت حداقل یکی از اين نامزدهای اختصاصی خواهد بود. اسامی نامزد یا نامزدهای جبهه اصلاحات پیش از پایان بررسی صلاحیتها طی بیانیهای به اطلاع افکار عمومی خواهد رسید.»
اصلاحطلبان در حالی آماده حضور در انتخابات ریاست جمهوری آتی هستند که بنا بر اخبار رسیده امروز در اولین روز ثبت نام نامزدها، «مصطفی کواکبیان»، دبیر کل حزب مردم سالاری و «محمدرضا صباغیان»، نماینده مردم استان یزد در دورههای دهم، یازدهم و دوازدهم مجلس در انتخابات ثبت نام کردهاند. کاندیداهای دیگری نیز در میان اصلاحطلبان مطرح شده که میتوان به نام «محمدرضا عارف»، نماینده دور پیشین مجلس و معاون اول محمد خاتمی در زمان ریاست جمهوریش، اشاره کرد.
با وجود تصمیم به مشارکت مشروط در انتخابات توسط جبهه اصلاحات، فایل صوتی در بیستم اردیبهشت امسال از محمد خاتمی منتشر شده بود که در آن با تاکید بر اینکه حضور چند نفر دردی هم دوا نمیکند، میگوید: «یکبار هم ما در کنار مردم قرار بگیریم و بگوییم تا این شورای نگهبان هست ما دیگر در انتخابات شرکت نمیکنیم.»
شورای نگهبان بر اساس اصل «نظارت استصوابی» کنترل انتخابات از تأیید صلاحیت نامزدها تا برگزاری انتخابات و تأیید و ابطال نتایج را به عهده دارد. این شورا برای تصمیماتش خود را ملزم به پاسخگویی نمیداند و در طول چند دهه با اعمال نظارت استصوابی، اکثر کاندیداهای اصلاحطلبان و گروهها و چهرههای مستقل و منتقد سیاسی را رد صلاحیت کرده است.
دخالت شورای نگهبان در انتخابات باعث شده انتخابات جنبه رقابتی خود را از دست بدهد و عملا مردم امیدی به تغییر از طریق صندوق رای نداشته باشند.