- عراقچی در آخرین ملاقات خود به او گفت جمهوری اسلامی به دلایل معادلات منطقه ای نمی تواند برای دفاع از اسد نیروی نظامی به سوریه اعزام کند
- عدهای در درون حکومت ایران بشار اسد را به "خیانت" متهم میکنند زیرا با حملات اسرائیل در سوریه مقابله نکرد
ناصر اعتمادی - رادیو بین المللی فرانسه
با سقوط رژیم بشار اسد و فروریختن "محور مقاومت" شاهد یکی از مهمترین نتایج حملۀ هفتم اکتبر ٢٠٢۳ به اسرائیل هستیم. سازمان حماس از این حمله به عنوان "طوفان الاقصی" یاد کرد و رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنهای، در حمایت از آن، این حمله را مهمترین رویداد مقاومت علیه اسرائیل خواند. چهارده ماه پس از این "طوفان"، اما، موجی شکل گرفت که علاوه بر خود سازمان حماس، مهمترین حلقه های "محور مقاومت" - رژیم اسد در سوریه و حزب الله لبنان - را یکی پس از دیگری در هم شکست و با خود برد و بعید نیست که خود حکومت ایران را نیز نهایتاً در خود غرق کند.
رویترز به نقل از مقامات جمهوری اسلامی ایران نوشت که رهبران تهران میکوشند با شورشیان سوریه مستقیماً تماس بگیرند. سقوط بشار اسد تنها متحد جمهوری اسلامی ایران چرخش مهم تاریخی در خاورمیانه و شکست بزرگ راهبردی برای رهبران تهران و مسکو بوده است.
👈مطالب بیشتر در سایت رادیو بین المللی فرانسه
یک مقام حکومت ایران به رویترز گفته است که رهبران این کشور در پی از دست دادن متحد اصلی خود در خاورمیانه و در آستانۀ روی کار آمدن دونالد ترامپ حاضرند برای "تثبیت پیوندهای دو جانبه و جلوگیری از تنشهای جدید در منطقه با رهبران جدید سوریه وارد گفتگو شوند." به گفتۀ دو تن از مقامات جمهوری اسلامی ایران، رهبران این کشور نگرانند که دونالد ترامپ از سقوط بشار اسد به عنوان اهرم تشدید فشارهای سیاسی-اقتصادی علیه جمهوری اسلامی به منظور بی ثبات کردن یا وادشتن آن به تسلیم استفاده کند. رویترز به نقل از علی واعظ، کارشناس مسائل ایران، افزوده است که رهبران ایران با دو گزینه روبرو هستند: عقب نشینی و بردن خطوط دفاعی خود در عراق یا دستیابی به توافق با دونالد ترامپ.
"طوفان الاقصی" آمد و "محور مقاومت" ببُرد
جمهوری اسلامی ایران به دستور مستقیم علی خامنهای میلیاردها دلار صرف حمایت از بشار اسد در جریان جنگ داخلی سیزده سالۀ سوریه کرد و سپاه پاسداران و نیروهای نیابتی خود را به سوریه فرستاد تا ضمن دفاع از رژیم بشار اسد طرح محاصرۀ اسرائیل را به اصطلاح تکمیل کند. اکنون اما، سقوط رژیم بشار اسد که مهمترین حلقۀ آنچه تهران "محور مقاومت" علیه اسرائیل مینامید کل این طرح را با شکست روبرو کرده است.
به همین خاطر، به نوشتۀ "فاینشنال تایمز" سقوط سریع رژیم اسد طی روزهای گذشته شدیداً رهبران تهران را غافلگیر کرده است. به نوشتۀ "فاینشنال تایمز" عباس عراقچی در آخرین ملاقات خود با بشار اسد در دمشق به او گفته بود که حکومت ایران قادر نیست به دلیل جنگ طولانی مدت با اسرائیل برای دفاع از اسد نیروی نظامی به سوریه اعزام کند. یک مقام دیگر جمهوری اسلامی گفته است که اسد به تهران اطمینان داده بود که عقب نشینی وی از حلب تاکتیکی بوده است و مهار اوضاع در دست اوست. همین منبع سپس گفته است که تهران تصور نمیکرد که رژیم اسد به این سرعت سقوط کند و سقوط سریع او برای جمهوری اسلامی بهتآور بوده است.
یکی از نزدیکان حکومت تهران به فاینشنال تایمز گفته است که عدهای در درون حکومت ایران بشار اسد را به "خیانت" متهم میکنند زیرا با حملات اسرائیل در سوریه مقابله نکرد و انفعال او هزینۀ سنگینی روی دست جمهوری اسلامی گذاشت. برخی کارشناسان حکومت تهران بر این اعتقادند که تهران می تواند برای حفظ نفوذ خود در منطقه وارد مذاکره با شورشیان سوریه شود، زیرا به گمان رهبران ایران شورشیان سنی مذهب سوریه برغم اختلافات مذهبی خود با حکومت شیعه ایران در زمینۀ خصومت با اسرائیل با تهران همسو هستند.
با سقوط رژیم بشار اسد و فروریختن "محور مقاومت" شاهد یکی از مهمترین نتایج حملۀ هفتم اکتبر ٢٠٢۳ به اسرائیل هستیم. سازمان حماس از این حمله به عنوان "طوفان الاقصی" یاد کرد و رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنهای، در حمایت از آن این حمله را مهمترین رویداد مقاومت علیه اسرائیل خواند که به گفتۀ وی به زودی تلاشی اسرائیل را در پی خواهد داشت. مبتکر این رویداد، یحیی سنوار، رهبر حماس، نیز معتقد بود که با "طوفان الاقصی" و ورود حکومت ایران و نیروهای نیابتی اش در جنگ، دیواری که اسرائیل دور خود ساخته به سرعت فروخواهد ریخت و معادلۀ قدرت در منطقه معکوس خواهد شد. چهارده ماه پس از "طوفان الاقصی"، اما، موجی شکل گرفت که علاوه بر خود سازمان حماس، مهمترین حلقه های "محور مقاومت" - یعنی رژیم اسد در سوریه و حزب الله لبنان - را یکی پس از دیگری در هم شکست و با خود برد و بعید نیست حتا که خود حکومت ایران را نهایتاً در خود غرق کند.
عباس عبدی: شكست شناختي