ایران وایر - اطلاعات رسیده به ایرانوایر حاکی از آن است که غزاله حدودی زنی که به دلیل نه گفتن به درخواست ازدواج از سوی یک مرد سوزانده شده بود در بیمارستان کوثر سنندج جان خود را بر اثر جراحات ناشی از سوختگی درگذشت.
یکی از نزدیکان غزاله حدودی در گفتگو با ایرانوایر تایید کرده بود که او با نزدیک به ۶۰ درصد سوختگی - سوختگی درجه ۳- بستری شده و وضعیت نامناسبی دارد.
غزاله حدودی دو سال پس از جدایی از همسرش در شهر نایسر در نزدیکی سنندج در محل کار خود توسط مردی که خواهان ازدواج با او بود اما درخواستش توسط غزاله رد شده بوده به آتش کشیده شد.
یکی از نزدیکان غزاله حدودی به ایرانوایر گفت: «غزاله زن مستقلی بود که در مغازهای خیاطی میکرد و همراه با دختر ۱۱ سالهاش روزگار میگذرانید. مغازه او در نزدیکی منزل خانوادگیشان قرار داشت و مردی که حالا او را در محل کارش به آتش کشیده نیز فروشندهای در همسایگی آنهاست.»
بر اساس روایت نزدیکان غزاله، این مرد حوالی عصر چهارشنبه ۵ دیماه ۱۴۰۳ مغازه محل کار غزاله را در حالی که آنجا بود با بنزین به آتش کشید و گریخت. شاهدان عینی که در کلانتری حاضر شدهاند تایید کردهاند چند لحظه قبل از اینکه شعلههای آتش به جان غزاله بیفتند، خواستگار او در حال خوش و بش کردن با پدر غزاله بوده و گفته کارش پایان یافته و دارد به خانه باز میگردد اما ساعاتی بعد با پارچی از بنزین به محل کار او رفته و بعد از مشاجره لفظی او را آتش زده است.
غزاله حدودی ۲۷ ساله و صاحب یک دختر ۱۱ ساله بود و تنها دقایقی در آمبولانس به هوش بود که توانست در همان زمان کوتاه به پدرش بگوید چه کسی او را سوزانده است.
در سال ۱۴۰۳ بخش زیادی از خشونتهای جنسیتی علیه زنان که عموما به مرگ آنها منجر شده است به دلیل «رد درخواست ازدواج» رخ داده است.
فعالان حقوق زنان میگویند درخواستی که پاسخ رد به آن میتواند جان و سلامت زنان را تهدید کند «دستور و اجبار» است و باید دراینباره اقدامی جدی کرد.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
شامگاه پنجشنبه ۱آذر۱۴۰۳، ایرانوایر از قتل سه شهروند ازجمله دو زن در روستای ولاغوز، از توابع کردکوی واقع در استان گلستان، با شلیک اسلحه شکاری مطلع شد.
منابع ایرانوایر هویت دو زن کشته شده به دست متهم به قتل را «زهرا مقدم» و «غنچه رسولی» احراز کرده و تایید کردهاند که همسر سالخورده غنچه رسولی به نام «خیراله رسولی» نیز، در جریان این تیراندازی کشته شده است.
یک منبع آگاه به ایرانوایر گفت: «مردی که زهرا مقدم و دو شهروند دیگر را در این روستا به قتل رسانده، خواهان ازدواج با او بوده و چون پاسخ منفی به این درخواست شنیده، با اسلحه شکاری به محل زندگی خانم مقدم رفته و باتوجه به اینکه روستا کوچک است و همه همدیگر را میشناسند، وارد خانه او شده و بهشکلی فجیع با شلیک از فاصله نزدیک با اسلحه شکاری او را کشته است.»
زن ۳۱ ساله دیگری به نام «شیوا دلیری»، اهل و ساکن محله یخچالسازی رشت، در تاریخ ۱۰مهر۱۴۰۳ بهدلیل «پاسخ رد به درخواست خواستگاری یک فرد»، توسط او به قتل رسید. به گفته منابع آگاه، شیوا دلیری و مادرش صاحب یک بوتیک لباس بودند و قتل او توسط خواستگاری که شیوا به او پاسخ رد داده بود، توسط سلاح سرد صورت گرفته است.
«مهدیه باوقار (شهره)»، ۳۴ ساله و اهل بندرعباس نیز در مرداد سال جاری بهدلایل مشابهی به قتل رسید. به گفته منابع آگاه، شهره باوقار یک سال بود که از همسرش جدا شده بود. او دوازده سال قبل با پسرخاله خود ازدواج کرده بود و بعد از جدایی از او، همراه با دو فرزندش زندگی میکرد.
یک منبع آگاه به ایرانوایر گفته است که: «شهره چند سالی بود که شبها در بازار بندرعباس بدلیجات میفروخت. دستفروش بود و زندگی سختی داشت. با مرد ۵۵ سالهای آشنا شده بود که او را برای پذیرش ازدواج تحت فشار میگذاشت. به او گفته بود که اگر با من ازدواج کنی برایت مغازه میخرم، اما شهره تمایلی به ازدواج نداشت و بهدلیل ایجاد مزاحمت در محل کار از او شکایت کرده بود.
شب حادثه هم بعد از چند بار درگیری لفظی و حضور پلیس در محل، مرد خواهان ازدواج متواری شد، اما با خلوت شدن بازار و رفتن پلیس، با تیغ موکتبر به محل کار شهره بازگشت و او را از ناحیه گردن زخمی کرد. او بعد از این اقدام به خودزنی هم کرد، اما جان سالم به در برد، ولی زخم گردن شهره کاری بود و او در بیمارستان جان خود را از دست داد.»
براساس آمار این نهاد بینالمللی، قتل زنان، عمدتا در خانه و بهدست نزدیکانشان رخ میدهد.
در گزارش اخیر سازمان ملل متحد که روز دوشنبه۵آذر سال جاری بهمناسبت ۲۵ نوامبر روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان منتشر شد، آمده است که در سال گذشته میلادی، ۵۱ هزار و یکصد زن و دختر بهدست شریک زندگی، یا یکی از اعضای خانواده به قتل رسیدهاند؛ یعنی بهطور متوسط، ۱۴۰ زن و دختر در هر روز.
این آمار در سال ۲۰۲۲، معادل ۴۸ هزار و ۸۰۰ قتل بوده است.
گزارش تازه سازمان ملل متحد با تاکید بر اینکه درصد زنانی که در اروپا و آمریکا بهدست شریک زندگی خود و در خانه به قتل رسیدهاند بالا است، نتیجهگیری کرده که «خانه خطرناکترین مکان برای زنان و دختران است.»
در ایران، نهادهای رسمی آمار دقیقی از زنکشی ارائه و منتشر نمیکنند، اما روزنامههای ایران در بازههای زمانی مختلف، گزارشهایی براساس اخبار منتشر کردهاند. بهعنوان نمونه، روزنامه «شرق» در تابستان ۱۴۰۳ با بررسی گزارشهای خبری منتشر شده در صفحه حوادث روزنامهها و سایتهای خبری، اعلام کرده بود که در فاصله خرداد ۱۴۰۰ تا خرداد ۱۴۰۲، دستکم ۱۶۵ زنکشی در ایران اتفاق افتاده که در دو سوم این موارد، همسر و در یک پنجم موارد پدر و برادر قاتل بودهاند.
طبق گزارشی که روزنامه «اعتماد» در سال جاری از وضعیت قتلهای زنان ایرانی در ۶ ماه اول سال منتشر کرد، ۷۸ زن توسط نزدیکان یا اقوامشان اعم از عمو یا پسر عمو با عناوین «ناموسی» به قتل رسیدهاند.
محل نبرد هخامنشیان و اسکندر مقدونی کشف شد