ماموران پلیس فدرال آمریکا در دهه پنجاه و شصت میلادی برای تحت نظر گرفتن مارتین لوتر کینگ، از رهبران جنبش مدنی سیاهان در این کشور، در دفتر و خانه وی ابزار شنود کار گذاشته بودند. آنها اما وقتی نوارها را گوش کردند چیز متفاوتی یافتند: مدارکی از زندگی جنسی غیرمعمول مارتین لوتر کینگ
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، روز گذشته ۲۳ ژانویه (۴ بهمن) فرمانی اجرایی را برای آزادسازی تمامی اسناد محرمانه باقیمانده مربوط به ترور مارتین لوتر کینگ امضا کرد.
آقای ترامپ به هنگام امضای این فرمان، که شامل اجازه انتشار اسناد مربوط به ترور جان اف. کندی و رابرت اف. کندی نیز هست، گفت: «خیلیها مدت طولانی، برای سالها و حتی دههها منتظر این لحظه بودهاند.»
ترور مارتین لوتر کینگ
ضارب که سابقه ارتکاب جرائم مکرر داشت و به خاطر محکومیتهای سرقت زندانی شده بود، به هنگام ارتکاب قتل از زندان ایالتی میسوری فرار کرده بود. جایی که دوران محکومیت ۲۰ سالهاش را میگذراند.
«جیمز ارل ری» پس از کشتن مارتین لوتر کینگ به لندن گریخت اما دستگیر و به آمریکا بازگردانده شد. پس از اعتراف به جرم، او به ۹۹ سال زندان محکوم شد.
ادعاها درباره دخالت افبیآی
از زمان ترور مارتین لوتر کینگ، ادعاهایی مبنی بر دخالت پلیس فدرال آمریکا در کشتن وی مطرح بوده است. خانواده او ادعا میکنند که جیمز ارل ری در قتل او تنها نبوده و در میان آژانسهای دولتی، از جمله پلیس فدرال آمریکا، همدستانی داشته است.
افبیآی برای سالها کینگ را تحت نظر داشت و او را هدف برنامه ضد اطلاعاتی خود با نام «کوینتلپرو» (COINTELPRO) قرار داده بود.
دلیل نگرانی افبیآی در ابتدا این بود که یکی از مشاوران برجسته مارتین لوتر کینگ، استنلی لویسون، یک «عضو مخفی» حزب کمونیست محسوب میشد.
رابرت کندی، که در آن زمان دادستان کل آمریکا بود، با اکراه عملیاتی برای شنود تلفنی را تأیید کرد. با این حال این پرونده به تدریج به یک وسواس شخصی برای جی ادگار هوور مدیر افبیآی و چندین دستیار ارشد وی تبدیل شد.
هوور متقاعد شده بود که رفتارهای جنسی افراطی کینگ او را در برابر اخاذی کمونیستها آسیبپذیر کرده است.
پیش از این یک کمیته سنای آمریکا گزارشی درباره تمام تلاشهای افبیآی برای بیاعتبار کردن مارتین لوترکینگ را منتشر کرده است. این کمیته در نهایت تشخیص داد که پروندههای افبیآی ممکن است «مداخلهگرانه» باشند، اما شواهدی دال بر دخالت این نهاد در قتل مارتین لوتر کینگ پیدا نشد.
اسناد محرمانه افبیآی درباره مارتین لوتر کینگ چه میگویند؟
در سالهای اخیر محققان با استفاده از بخشی از اسناد خارجشده از طبقهبندی محرمانه افبیآی، افشاگریهای تکاندهندهای درباره روابط مارتین لوتر کینگ با زنان انجام دادهاند.
دیوید گارو، زندگینامهنویس مارتین لوتر کینگ و مورخ برنده جایزه پولیتزر، گفته است تا زمانی که اسناد افبیآی را ندیده بود، هیچ ایدهای درباره گستردگی روابط فرازناشویی کینگ نداشته است.
او گفت: «من همیشه فکر میکردم که ۱۰ تا ۱۲ زن دیگر وجود داشته باشد، نه ۴۰ تا ۴۵ زن.»
ویلیام سالیوان، معاون مدیر وقت افبیآی، در یادداشتی در سال ۱۹۶۴ نوشت که کینگ به شوخی به دوستانش گفته است که او «انجمن بینالمللی ترویج سکس دهانی به زنان» را تأسیس کرده است.
در رویدادی دیگر که گفته شده توسط مأموران افبیآی ضبط شده است، ادعا شده که کینگ شاهد تجاوز دوست کشیشاش به یکی از مراجعان کلیسا بوده و در آن حال «تماشا کرده، خندیده و مشاوره داده است.»
جزئیات این تجاوز گفته میشود در نوارهایی ضبط شدهاند که در حال حاضر در آرشیو ملی آمریکا و تحت مهر و موم دادگاه نگهداری میشوند.
در چارچوب پروژه زیر نظر گرفتن مارتین لوتر کینگ، افبیآی فرستندههای کوچکی را در دو چراغ اتاقهای رزرو شده هتل در شهر واشنگتن توسط کینگ در ژانویه ۱۹۶۴ نصب کرده بوده و مأموران شنود با «گیرندههای رادیویی و دستگاههای ضبط صدا» در اتاقهای مجاور مستقر شده بودند.
اسناد افبیآی که به رویت زندگینامهنویسان مارتین لوتر کینگ رسیده نشان میدهد وی و دوازده نفر دیگر در همان شب «در یک سکس گروهی شرکت کردند.» یک مقام افبیآی از آن با عنوان مهمانی با «اعمال انحرافی و فاسد» یاد کرده است.
در یکی از این اسناد آمده وقتی یکی از زنان از انجام یک عمل «غیرمعمول» امتناع کرد، کینگ و چند نفر دیگر در مورد چگونگی آموزش و آماده کردن او برای این کار بحث کردند. کینگ به او گفت که انجام چنین عملی «به روح تو کمک میکند.»
یک فاحشه سفیدپوست به افبیآی اطلاع داده بود که او یک رابطه سهنفره با کینگ و یک زن سیاهپوست دیگر داشته است. مطابق اسناد، وی به یک بازپرس افبیآی گفته بود: «این بدترین رابطه جنسیای بود که تجربه کردم.»
در یک مقطع زمانی، مقامات ارشد افبیآی یک نوار صوتی از رابطههای جنسی خارج از ازدواج او را به همراه یک نامه ناشناس تهدیدآمیز به کینگ ارسال کردند.
در این نامه کینگ «یک حیوان شرور و غیرعادی» نامیده شده و به او هشدار داده شده است که «اعمال جنسی خارج از ازدواج و سکسهای گروهی او برای همیشه ثبت شده است.»
نامه با پیشنهاد غیرمستقیمی به پایان میرسد که کینگ باید خودکشی کند «قبل از اینکه شخصیت پلید، غیرعادی و جعلیاش به ملت نشان داده شود.»
زمانی که کینگ از محتوای نوار مطلع شد، گفته میشود به یکی از دستیارانش از طریق یک تماس تلفنی شنودشده گفته است: «افبیآی میخواهد مرا نابود کند، آزار دهد و روحم را در هم بشکند.»
حامیان وفادار کینگ اغلب انتقاد از رفتارهای خصوصی او را تلاشهایی نژادپرستانه برای تخریب شهرت و آسیب زدن به میراث او دانستهاند. با این حال محققان میگویند شواهد غیرقابلانکار به نظر میرسند.
کدام اسناد درباره ترور کینگ منتشر خواهد شد؟
مقامات کاخ سفید هنوز مشخص نکردهاند که کدام اسناد ترور منتشر خواهند شد و زمان دقیق انتشار هنوز اعلام نشده است.
در واقع هنوز مشخص نیست که آیا تمام مدارک، بهویژه رونوشتها و نوارهای شنود تلفنی کینگ توسط افبیآی قابل انتشار هستند یا خیر.
در سال ۱۹۷۷ یک قاضی فدرال به افبیآی دستور داد این مواد را به سازمان آرشیو ملی آمریکا تحویل دهد و دستور داد که این مدارک به مدت ۵۰ سال مهر و موم بمانند. این اسناد تا فوریه ۲۰۲۷ علنی نخواهند شد، مگر اینکه دادگاه دستوری برای افشای آنها صادر کند.
کشیش مارتین لوتر کینگ یک بار خطاب به پیروان و هوادارانش گفته بود: «خداوند ما را بر اساس اتفاقات جداگانه یا اشتباهات جداگانه قضاوت نمیکند، بلکه بر اساس جهت کلی زندگیمان قضاوت میکند.»
شاید او فهمیده بود که روزی، این سوی تاریک زندگی شگفتانگیزش به شکلی مخرب آشکار خواهد شد.