شرایط امروز از سال ۹۸ نگرانکنندهتر است
ایران اینترنشنال - عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور دولت حسن روحانی با یادآوری وقایع آبان خونین ۹۸، در هشدار به دولت مسعود پزشکیان از انباشت نارضایتی در جامعه ابراز نگرانی کرد و شرایط فعلی را «خیلی نگرانکنندهتر» از آبان ۹۸ توصیف کرد. گزارش شده دولت قصد دارد از نوروز ۱۴۰۴، قیمت بنزین را افزایش دهد.
رحمانی فضلی، در یک برنامه تلویزیونی، با هشدار نسبت به افزایش قیمت بنزین گفت: «شرایط امروز به مراتب نگران کنندهتر از سال ۹۸ است.»
او با بیان اینکه «دولت از تجربیات سال ۹۸ استفاده کند»، تاکید کرد: «امروز موضوع بنزین دیگر اقتصادی نیست، بلکه سیاسی، اجتماعی و امنیتی است.»
وزیر کشور دولت روحانی در سال ۹۸، افزود: «اگر از من بپرسند بستر برای افزایش قیمت بنزین آماده است یا خیر، میگویم خیلی نگران کنندهتر از ۹۸ است چراکه انباشت نارضایتی بسیار بیشتر است.»
آنچه رحمانی فضلی از آن با عنوان «تجربیات سال ۹۸» یاد میکند، کشتار بیسابقه شهروندان در آبان خونین سال ۱۳۹۸ است. پس از افزایش قیمت ۲۰۰ درصدی قیمت بنزین اعتراضات سراسری در ایران از ۲۴ آبانماه ۹۸ آغاز شد، اعتراضاتی که طی آن بنابر گزارش خبرگزاری رویترز یکهزار و ۵۰۰ نفر، از جمله زن و کودک، توسط حکومت به قتل رسیدند. گزارش شده در جریان این اعتراضات تا هشت هزار و ۶۰۰ نفر نیز بازداشت و شکنجه شدند.
در زمان این رخداد، رحمانی فضلی، بهعنوان وزیر کشور و رییس شورای امنیت کشور، یکی از عالیترین مقاماتی بود که در سرکوب معترضان دست داشت. رحمانی فضلی تعداد کشتههای وقایع آبان ۹۸ را ۲۰۰ تا ۲۲۵ نفر اعلام کرده است.
محمود صادقی، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی، گفته است، در جریان سوال از رحمانی فضلی در مجلس، نماینده کرج و شهر قدس، با بیان اینکه دو نفر در حوزه انتخابیه او با اصابت گلوله به مغزشان جان باختهاند، از رحمانی فضلی سوال کرد که آیا امکان تیراندازی، دستکم به پا یا کمر به پایین وجود نداشته که چنین شلیکهایی انجام شدهاست؟ رحمانی فضلی با خونسردی پاسخ داد: «خب؛ شلیک به پا هم انجام شدهاست.» این اظهارات خشم شهروندان ایرانی را به همراه داشت.
وحشت از افزایش قیمت بنزین
در زمان روح الله خمینی، از سال ۱۳۵۹ تا زمان مرگ او، قیمت بنزین در ایران ثابت بود. اما از سال ۱۳۶۹ و پس از آغاز رهبری علی خامنهای، دولتها تا سال ۱۳۹۸، بهطور متوسط هر دو سال یکبار در ۱۵ مقطع، قیمت بنزین را افزایش دادهاند.
بلندترین فاصله زمانی که در این مدت قیمت بنزین تغییری نکرده است، مربوط به سالهای ۱۳۶۹ تا ۱۳۷۴، سپس از ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۳ و در نهایت از سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۸ بوده است.
مطالب بیشتر در سایت ایران اینترنشنال
اکنون بیش از پنج سال است که پس از آبان ۹۸، قیمت بنزین ثابت مانده است. در این مدت دولت اگر چه تغییراتی در حجم و نوع ارائه سهمیه بنزین داده، اما قیمت بنزین را افزایش نداده است.
با وجود این، افزایش سطح عمومی قیمتها، کسری بودجه سالانه جمهوری اسلامی و شرایط نامساعد اقتصادی کشور در پی تحریمها، محرک قدرتمندی برای دولت است که قیمت بنزین را افزایش دهد.
مقامات دولتی، از جمله شخص مسعود پزشکیان، بارها در اظهارنظرهای عمومی، تمایل خود برای افزایش قیمت بنزین را اعلام کردهاند، اما هرگز در عمل دست به این کار نزدهاند.
آبانماه امسال، در زمان بحث درباره آزادسازی قیمت بنزین، غلامرضا دهقان ناصرآبادی، عضو کمیسیون انرژی مجلس، اذعان کرد: «در وضعیت فعلی که معیشت مردم تحت تاثیر مشکلات مختلف اقتصادی قرار گرفته، افزایش قیمت بنزین ممکن است باعث ایجاد تنشهای سیاسی و اجتماعی شود.»
نشانههای افزایش قیمت بنزین
حدود یکماه قبل، ۲۲ دیماه، روح الله متفکر آزاد، نماینده و عضو هیپت رییسه مجلس شورای اسلامی با اعلام موافقت شورای نگهبان با انتقال سهمیه سوخت به کارت بانکی بر اساس مصوبه مجلس در بودجه سال ۱۴۰۴، گفت: «نوع اختصاص یارانه بنزین که در اختیار شهروندان قرار میگیرد عادلانه و مطلوب نیست. نحوه پرداخت این یارانه میتواند تغییر کند.»
کارشناسان این طرح را مقدمه افزایش قیمت بنزین میدانند. با نگاهی به عملکرد دولتهای محمود احمدینژاد و حسین روحانی طی حدود ۲۰ سال اخیر، هربار که تغییرات این چنینی در نوع اختصاص یارانه سوخت مطرح شده است، پس از آن نرخ آزاد با قیمت متفاوت اعلام شده و در مرحله بعد، حجم بنزین یارانهای رفته رفته کاهش یافته است.
سوم دیماه، ایران اینترنشنال براساس اطلاعاتی اختصاصی، در گزارشی نوشت افزایش قیمت بنزین با نظارت مستقیم دفتر خامنهای و با اضافه شدن نماینده خامنهای به تیم تصمیمگیر در دست اجرا است و قرار است از نوروز ۱۴۰۴ اجرا شود.
بر اساس اطلاع رسیده به ایراناینترنشنال در آخرین جلسهای که با حضور روسای سه قوه، فرمانده سپاه پاسداران، دبیر شورای عالی امنیت ملی و نماینده خامنهای برگزار شده، عرضه بنزین با چهار نرخ به تصویب رسیده است.