ترامپ، ایلان ماسک و روسای انقلابی دانشگاه تهران
صادق زیباکلام
تصمیمات سریع و انقلابی ترامپ و ایلان ماسک برای من یاد آور مدیریت برخی روسای انقلابی دانشگاه میباشد. عقلم میرسد که از منظر جامعهشناختی و عقبه اجتماعی، آنان به دو دنیای متفاوت تعلق دارند. به این نیز واقفم که ترامپ و ماسک به هرکجا که رسیدهاند نتیجه یک عمرتلاش و استعداد فردی خودشان بوده. درحالیکه برخی از روسای انقلابی یک شبه و در نتیجه وابستگیهای سیاسی به تاجوتخت میرسند. همه اینها را میدانم. مرادم بیشتر تشابهی است که در نحوه مدیریتشان وجود دارد.
هرسه به گذشته با نگاهی تحقیرآمیز مینگرند؛ هر سه سیاستها، تدابیر، اهداف وآرمانهای گذشته را نادرست و غلط میپندارند. هرسه معتقدند مسئولین و کارگزاران قبلی خیلی آگاه نبودهاند (اگر چه ترامپ یک گام هم جلوتر آمده و معتقد است که ناآگاه بودهاند).هرسه پس آنکه گذشته را مبتنی برخطا میخوانند، شعارآینده ای را که مصمم به ساخت آن هستند میدهند.
ترامپ شعار"اول آمریکا" ؛ ماسک شعار"کارایی و برچیدن راه و روشهای ناکارآمد و پرهزینه گذشته"؛ و روسای انقلابی دانشگاه، شعار "ایجاد دانشگاهی که در خدمت اهداف وآرمانهای اسلام وانقلاب اسلامی باشد ونه در خدمت فرهنگ غرب" و بالاخره هر سه خود را عقل کل میدانند و بی نیاز از هرگونه شور و مشورت و رایزنی با دیگران. ظرف قریب به ۴۰ روزی که از حضور آقای ترامپ در کاخ سفید میگذرد، حتی یکبار ایشان سخنی قریب به این مضامین نگفتهاند که "خیلی مطمئن نیستند" ؛ "این مسئله نیاز به بررسی و مطالعه بیشتری دارد"؛ " درجلسه کابینه حتما به آن خواهیم پرداخت" ؛" در دولتهای قبلی هم در این خصوص مطالعات و تلاشهایی صورت گرفته و ما سعی میکنیم از آن تجربیات استفاده کنیم" و... برعکس او نه نیازی به شور و مشورت و رایزنی با دیگران ، حتی همکاران و دستیاران خودش نمیبیند. درست مثل روسای انقلابی دانشگاه. برای آنها دستیاران، همکارو مشاور نیستند بلکه فرمانبردار و مطیع اوامر هستند. وای بحال دستیار و کارگزاری که با ترامپ مخالفت نماید.
و بالاخره، تنها نکتهای که برایشان مطرح نیست آنست که گذشتگان هم ممکن است باندازه آنها درک میکردهاند و سیاستها وتصمیماتشان مبتنی بر تجربه میبوده. روسای انقلابی دانشگاه معمولا کوله باری ازمصیبت ازخود برجای میگذاردند.