روزنامه «نیویورک تایمز» شنبه ۱۹ آوریل (۳۰ فروردین) در مقالهای که یکی از نویسندگانش «فرناز فصیحی» است، مدعی شد که طبق آنچه در دومین گفتگوی جمهوری اسلامی و دولت ترامپ در رُم گذشت، تأسیسات هستهای ایران برچیده نخواهد شد و طرفین برای کاهش سطح غنیسازی اتمی به مرحله فنی و کارشناسی مذاکره وارد میشوند
کیهان لندن - در مقدمه این گزارش که نویسندگان آن «فرناز فصیحی» و «لارا جیکس» هستند آمده، جمهوری اسلامی ایران و آمریکا روز شنبه ۳۰ فروردینماه دور دوم مذاکرات درباره فعالیتهای هستهای تهران را به پایان رساندند و دستور کاری برای مذاکرات سریع تعیین کردند که به گفته مقامات ایرانی، نیازی به برچیدن زیرساختهای گسترده هستهای این کشور نخواهد بود.
عباس عراقچی وزیر خارجه جمهوری اسلامی، پس از دیدار با استیو ویتکاف فرستاده ترامپ گفت که یک گروه متشکل از کارشناسان در روزهای آینده برای بحث در مورد جزئیات فنی، از جمله تعیین حداکثر سطحی که ایران میتواند اورانیوم را غنیسازی کند، حجم ذخایر هستهای که میتواند حفظ کند و نحوه نظارت و راستآزمایی و مطابقت با هر توافقی تشکیل جلسه خواهند داد.
بر اساس مقالهی روزنامه «نیویورک تایمز»، بطور ضمنی در توصیف مذاکرات آینده، این فرض مطرح شده که گویا ترامپ تمایل دارد از اصرار اولیه دولت مبنی «برچیده شدن کامل» سایتهای کلیدی اتمی و زرادخانههای موشکهای دوربرد رژیم ایران، عقبنشینی کند.
نویسندگان این مقاله نوشتهاند این پرسش که آیا به جمهوری اسلامی اجازه داده میشود توانایی تولید سوخت هستهای را حفظ کند یا نه (با این خطر که میتواند از آن برای ساخت بمب استفاده کند) به شدت مشاوران ترامپ را دچار اختلاف کرده است. این اختلافات در روزهای اخیر بطور علنی حتا در حالی که ویتکاف برای مذاکرات رم آماده میشد بروز کرده است.
در دولت ترامپ، یک جریان به رهبری مایک والتز مشاور امنیت ملی و مارکو روبیو وزیر خارجه آمریکا، استدلال کردهاند که بسیار خطرناک است که جمهوری اسلامی ایران را با توانایی ساخت سوخت هستهای رها کنیم.
موافقت با محدودیتهایی در مورد میزان اورانیومی که ایران میتواند در اختیار داشته باشد و میزان غنیسازی که میتواند انجام دهد، ترامپ را در معرض این انتقاد قرار میدهد که او صرفاً عناصر اصلی توافق هستهای سال ۲۰۲۵ موسوم به «برجام» را که دوران اوباما که او آن را «فاجعه» خواند و در نهایت در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد، تکرار میکند.
سرمایهگذاری مشترک
در بخش دیگری از مقالهی «نیویورک تایمز» آمده است که ایران احتمال سرمایهگذاری مشترک برای اداره تأسیسات غنیسازی هستهای خود را نیز مطرح کرده است؛ گزینهای که به دولت ترامپ اجازه میدهد اعلام کند که نوع متفاوتی از توافق را نسبت به دولت اوباما منعقد کرده است.
به گفته علی واعظ و یک مقام ارشد جمهوری اسلامی آشنا به مذاکرات، مشخص نیست که آیا ایالات متحده یا یک کشور ثالث، ترجیحاً یکی از همسایگان عرب ایران در خلیج فارس، شریک خواهد بود یا نه. و آیا این کار اطمینان بیشتری را تضمین میکند که برنامه جمهوری اسلامی صلحآمیز است؟!
واعظ در اینباره گفت، مفهوم یک برنامه هستهای مشترک به معنای سرمایهگذاری مشترک با کشورهای عربی یا ایالات متحده است که «یک لایه اضافی از چشمها و گوشها را در محل ایجاد میکند تا از ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای آن محافظت کند.»
نویسندگان «نیویورک تایمز» به نقل از یک مقام ارشد ایرانی نوشتهاند که [رژیم] ایران آماده است تا ذخایر اورانیوم غنی شده خود را به روسیه یا کشور دیگری منتقل کند، همانطور که در اوایل سال ۲۰۱۶ با اجرایی شدن توافق دوران اوباما انجام داد. جمهوری اسلامی ایران از آن زمان بطور چشمگیری اندازه این ذخایر را افزایش داده و به اندازه کافی مواد غنی شده ۶۰ درصدی برای ساخت بیش از شش بمب هستهای در صورت تمایل به تسلیحاتی کردن این مواد در اختیار دارد.
در این مقاله همچنین آمده که رسانههای ایرانی و برخی تحلیلگران محافظهکار تصویری از پرچمهای مینیاتوری [جمهوری اسلامی] ایران و ایالات متحده در کنار هم بر روی یک میز منتشر کردند، که برخلاف سوزاندن و لگدمال کردن معمول پرچم آمریکا است که به یک عنصر اصلی تظاهرات حامیان حکومت تبدیل شده است.
یادآوری میشود که امکان بررسی مستقل آنچه نویسندگان این مقاله در «نیویورک تایمز» در ارتباط با مضمون گفتگوی رُم و نقل قولهایی که از «مقامات» مطرح کردهاند، وجود ندارد.

رویت اشیای پرنده ناشناس توسط ملوانان ناو امریکایی

تصویری عجیب از مراسم رژه روز ارتش در ساری