کیهان لندن - روزنامه «اسرائیل هیوم» در مقالهای به انتقاد از رویکرد دونالد ترامپ در قبال تحولات یمن پرداخته و در نهایت تأکید کرده است که اسرائیل باید به صورت مستقل در مورد تهدیدات جمهوری اسلامی وارد عمل شود.
ایلهان اورکیبی تحلیلگر سیاسی در مقدمه این مقاله که ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ منتشر شده مینویسد توافق دولت ترامپ با حوثیها در ظاهر شبیه به زیر گرفتن اسرائیل با یک مینیبوس است. آمریکا منافع اقتصادیاش را تأمین کرده و آزادی کشتیرانی برای کشتیهای تجاری در بابالمندب اکنون تضمین شده است.
در عوض، حوثیها نیز آزادی خود را برای شلیک موشک از یمن به سمت فرودگاه بینالمللی بن گوریون حفظ کردهاند. اینکه فرودگاه ویرانشده صنعا و اسکله بمبارانشده الحدیده مانع از برگزاری رژههای پیروزی پر زرق و برق توسط حوثیها و حامیانشان نشد، خود گویاست و البته که حق هم دارند. آنها نهتنها آمریکا را مجبور به تسلیم کردند، بلکه واشنگتن را وادار به چشمپوشی از [امنیت] اسرائیل نمودند.
در بخش دیگری از این مقاله آمده، «همیشه میتوان امیدوار بود یا خیالپردازی کرد که واشنگتن و اورشلیم هماهنگتر از چیزی هستند که به چشم میآید. آمریکا حملاتش را در یمن در نقطهای استراتژیک و از دیدگاه خودش خاتمه میدهد تا تمرکز سیاسی و منابع نظامیاش را بر مأموریت واقعاً مهمتر که مقابله با رژیم ایران است متمرکز کند.»
در این خیالپردازی، اسرائیل به نوبه خود «خویشتنداری» میکند تا به آمریکا کمک کند از طریق مجاری دیپلماتیک زمان و مشروعیت برای اقدامات احتمالی خود بخرد. طبق این دیدگاه، «دمدمیمزاجی» منتسب به پرزیدنت دونالد ترامپ، از جمله تغییرات پیاپی در کادر رهبری دولت، بخشی از ایجاد یک پرده دود برای پنهان کردن اهداف واقعی و مهرههای بازی است.
اما هیچ امتیازی در دل بستن به این توهم وجود ندارد. معنای عملی عقبنشینی آمریکا در برابر حوثیها این است که اسرائیل اکنون آزاد است اهدافی را در یمن مورد حمله قرار دهد. بسیار مهمتر از آن: اسرائیل باید بیش از هر زمان دیگری احساس آزادی برای اقدام علیه جمهوری اسلامی داشته باشد. در این زمینه، حق با بنی گانتز [رهبر مخالفان نتانیاهو] است. او در دو هفته گذشته مواضع سیاسی و استراتژیک روشنی اتخاذ کرده که سالها بود از او نشنیده بودیم. او گفت: «مسئله بر سر یمن نیست، بلکه بر سر [رژیم] ایران است.»
یک هفته پیش از این دونالد ترامپ مدعی شده بود: «حوثیها تسلیم شدهاند؛ میگویند دیگر کشتیها را هدف قرار نخواهند داد. ما به این تصمیم احترام میگذاریم؛ بمبارانها را متوقف خواهیم کرد» اما کمتر از ۴۸ ساعت بعد از این اظهارات، حوثیها بار دیگر به اسرائیل موشک پرتاب کردند.
برخی از ناظران عنوان کردند که تصمیم ترامپ نشان میدهد در مورد خاورمیانه و موضوع ایران با بنیامین نتانیاهو اختلاف دارد.