Sunday, May 11, 2025

صفحه نخست » سپاه برق می‌دزدد؛ وزیر سپاهی مردم را متهم می‌کند

11-9.jpgایران وایر - نا ترازی و کسری در صنعت برق کار را به‌جایی رسانده که حالا دولت، کاهش یک روز کاری در هفته و تغییر ساعت کاری را برای ذخیره برق تا شهریورماه برگزیده است. سیاستی که باوجود ایجاد اختلال در زندگی و کار مردم و زیان‌های اقتصادی بزرگ و کوچک سرانجام ابلاغ شد.

بنابراین از ۲۰ اردیبهشت تا ۳۱شهریور ۱۴۰۴، پنجشنبه‌ها، تعطیل و ساعات کاری از ۶صبح تا ۱بعدازظهر اعلام شد.

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت پزشکیان، مدعی است که دولت از فشار قطعی برق به مردم آگاه بوده و بابت این وضعیت، متاسف است و با مردم همدلی می‌کند اما راهی جز پذیرش این واقعیت وجود ندارد.

اظهار همدلی با مردم و تاسف از قطعی‌های مکرر برق در حالی از سوی سخنگوی دولت چهاردهم، مطرح‌شده که آسیب‌های سنگین اقتصادی ناشی از قطعی‌های برق به صنایع مادر و ضربه‌های مالی به صاحبان کسب‌وکارهای خرد و کلان از توان ارقام و برآوردهای اقتصادی خارج‌شده است.

در این شرایط دولتمردان پزشکیان، ثابت ماندن بهای برق در سال‌های طولانی، مصرف بالای مردم و فعالیت ماینرهای غیرمجاز را از علت‌های اصلی ناترازی برق برشمرده‌اند درحالی‌که آمار ماینرهای غیرمجاز نشان می‌دهد، اصولا مردم عادی به برق موردنیاز برای فعالیت این اندازه ماینر دسترسی ندارند.

👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر

مقصر ناترازی برق کیست؟ دولت یا ملت؟

گذشته از نبود سرمایه‌گذار به دلیل سیاست‌های داخلی و تحریم‌های بین‌المللی، حکومت هم بودجه موردنیاز خرید تجهیزات پیشرفته برای تجهیز نیروگاه‌های کشور را تخصیص نمی‌دهد و در عوض شرکت‌های خصولتی و دولتی وابسته به سپاه پاسداران که مدیران آن، حالا پست‌های مهمی در وزارتخانه‌های مختلف دارند، منابع هنگفتی را برای ساخت نیروگاه در کشورهای همسایه هزینه کرده‌اند.

یکی از مدیران عامل شرکت «مپنا» وابسته به سپاه پاسداران که میلیون‌ها دلار در بندر لاذقیه سوریه، صرف ساخت نیروگاه عظیم سیکل ترکیبی کرد ابتدا سکان وزارت صمت دولت سیزدهم را در دست گرفت و حالا در سمت وزیر نیرو دولت چهاردهم از مردم می‌خواهد که لامپ‌های اضافه را خاموش کرده و برق را کم مصرف کنند تا برای تابستان سخت، ذخیره شود.

عباس علی‌آبادی، وزیر نیرو دولت چهاردهم در اظهارنظری تازه، کمبود بارندگی را مقصر بی‌برقی معرفی کرده است. وزیر نیرو و مدیرعامل سابق مپنا که بازار سازی‌های متعدد او برای این شرکت خصولتی و امنیتی در هنگام حضور در وزارتخانه‌های دولتی، به تیتر رسانه‌ها راه یافت. گزارش‌هایی که با شدت گرفتن بحران قطعی برق حالا از روی وب‌سایت این رسانه‌ها حذف‌شده‌اند.

به‌این‌ترتیب وزیر نیرو دولت چهاردهم، خود از مدیران ارشد شرکتی بوده که نامش با توقف‌های کلان در پروژه‌های نیروگاهی داخلی و راه‌اندازی پروژه‌های عظیم خارجی، گره‌خورده است.

آنچه امروز در وزارت نیرو شاهد هستیم، عملکرد وزیری است که همان نگاه رانتی را به بدنه وزارت نیرو تزریق کرده است. وزارتی که به‌جای محدود کردن برق شرکت‌های خصولتی اغلب امنیتی که برق ارزان را گرفته و محصولاتشان را با دلار آزاد می‌فروشند، صنایع غیر رانتی را در چاه ضرر دهی بی‌برقی خردکننده انداخته و خانوارهای بی‌گناه را در گرمای طاقت‌فرسای تابستان رها می‌کند.

لابی قدرتمندی که از همان بازیگران صنایع رانتی دیروز و وزیران و تصمیم گیران امروز تشکیل‌شده و اجازه کمترین تحول بنیادی و ساختاری را نداده و همواره انگشت اتهام را به سمت مصرف مردم و حالا بارندگی و مصرف برق ماینرهای غیرمجاز نشانه گرفته‌اند...

در راستای همین سیستم رانتی است که در اوج بحران خاموشی‌های گسترده، ایران همچنان سال‌های طولانی به صادرات برق به کشورهای همسایه ادامه می‌داده است. توسعه صادرات برق و صدرنشینی ایران در صادرات برق خاورمیانه تنها نمونه‌هایی از شعارهای پرتعداد مقامات و مدیران شرکت توانیر و وزارت نیرو در سال‌های گذشته است که بر تناقض آشکار صادرات در عین کمبود برق و تولید ناکافی، مهر تأیید می‌زنند.

تدبیر دیگر دولت چهاردهم برای مدیریت مصرف برق افزایش نجومی ۳۸درصدی بهای برق در قبوض شهروندان از مهر ۱۴۰۳ بوده است اما هم‌زمان دولت چهاردهم، در لایحه بودجه ۱۴۰۴ بسیاری از مراکز بسیج، کلیه پایگاه‌ها و مقرهای سپاه پاسداران و حتی موزه‌های جنگ تحمیلی و مساجد را از پرداخت هزینه کلیه انشعابات برق و گاز و کلیه عوارض دولتی معاف اعلام کرده است.

مصرف برق ماینرهای تولید رمزارز

سرقت روزانه ۲هزار مگاوات برق از انرژی مصرفی منازل با قیمت پایین را محمد اله‌داد، مجری طرح مقابله با رمزارزهای غیرمجاز فاش کرد.

مصرفی که به گفته او معادل ۲.۵ برابر ظرفیت تولید نیروگاه اتمی بوشهر است.

پس‌ازآن، هادی سفیدمو، مجری نظارت و ساماندهی استخراج رمز دارایی‌های شرکت برق هم مصرف ماینرهای غیرمجاز در ایران را به‌اندازه ظرفیت تولید برق دو نیروگاه اتمی توصیف کرد.

به گفته مجری طرح تامین برق مراکز استخراج رمزارزها، برای تولید این مقدار رمزارز به تعداد زیادی ماینر یا دستگاه استخراج رمزارز نیاز است.

ماینر، دستگاه تولیدکننده رمزارز، نوعی دارایی دیجیتال است و برای استخراج رمزارزها باید محاسبات ریاضی پیچیده‌ای توسط رایانه به‌صورت مستمر انجام شود که مستلزم مصرف برق زیادی است.

به‌این‌ترتیب استخراج یک بیت کوین به بیش از ۳۰۰مگاوات ساعت برق نیاز دارد که این میزان بیشتر از برق مصرفی حدود ۳۵ هزار واحد مسکونی در یک شبانه‌روز است.

علاوه بر این مصرف بالا، سیستم تهویه و خنک‌سازی محل ماینرها نیز به خنک‌کننده‌های پرقدرت و پرمصرف نیاز دارد؛ و جالب اینجاست که اغلب مزارع بیت‌کوین از برق کشاورزی که از برق شهری هم ارزان‌تر است استفاده می‌کنند.

مالک مزارع ماینر چه افراد هستند؟

اگرچه شدت گرفتن افزایش بهای بیت‌کوین از سال ۱۴۰۳ تمایل و رغبت را به استخراج رمزارز به‌شدت بالا برد اما علاقه به استفاده از برق ارزان برای تولید رمزارز پیش‌ازاین هم ایران را در گروه کشورهای تولیدکننده بالاترین میزان رمزارز در جهان قرار داده بود.

حدود چهار سال پیش‌ازاین یعنی تابستان ۱۴۰۰، رسانه‌‌هی داخلی به نقل از یک شرکت مجری طرح تامین برق مراکز استخراج رمزارزها در توانیر، ایران را سومین کشور جهان در استخراج رمزارز معرفی کردند.

به تایید بسیاری از فعالان درزمینه استخراج رمزارزها و ماینینگ‌ها، اصولا مردم و حتی شرکت‌هایی خصوصی به برق موردنیاز برای فعالیت و خنک کردن این حجم از ماینر که در آمارها اعلام می‌شود، دسترسی ندارند چراکه تنها تعداد ماینرهای غیرمجاز حدود ۷۰۰هزار دستگاه اعلام‌شده که به‌صورت شبانه‌روز در حال تولید رمزارز هستند و این میزان برق‌دزدی نمی‌تواند به یک مزرعه معمولی با یک ماینر مربوط باشد بلکه مراکز استخراج این میزان رمزارز در سطح کاملا صنعتی فعالیت می‌کنند

از طرفی کمیسیون تلفیق مجلس در دهم اسفند ۱۴۰۱، پایگاه‌ها و مقرهای سپاه پاسداران و حوزه‌های بسیج، پاسگاه‌ها، کلانتری‌ها و موزه‌های دفاع مقدس را از پرداخت حق انشعاب برق معاف کرد.

بستری کاملاً مناسب برای استفاده از برق رایگان باهدف تولید میلیون‌ها دلار رمزارز.

تولید رمزارزها برای دور زدن تحریم‌ها

گزارش‌های متعدد بین‌المللی در خصوص استفاده سپاه پاسداران از رمزارزها برای دور زدن تحریم‌ها به همراه خبرهای یورش گاه‌وبیگاه سپاه به مزارع تولید رمزارز و توقیف هزاران دستگاه ماینر و همچنین گزارش توقیف ۱.۷میلیون دلار ارز دیجیتال از کیف پول‌های مرتبط با سپاه پاسداران توسط اسراییل تنها تعدادی اندک از مواردی هستند که تولید و استفاده سپاه از رمزارزها را حداقل در ده سال گذشته به‌صورت گسترده افشا می‌کند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس، در گزارشی در این خصوص نوشت که پایتخت و استان‌های دوردست ایران با خاموشی مواجه بوده‌اند و قطعی برق زندگی و کسب‌وکار مردم را مختل کرده است درحالی‌که برخی مشکوک هستند که استخراج ارزهای دیجیتال در این قطعی‌ها نقش داشته است.

به گزارش این خبرگزاری، وزارت خزانه‌داری آمریکا و اسراییل، کیف پول‌های بیت‌کوینی را هدف قرار داده‌اند که به عملیات سپاه پاسداران مرتبط هستند و برای تأمین مالی گروه‌های شبه‌نظامی در جنگ‌های خاورمیانه از آن‌ها استفاده می‌شود.

از طرفی تعدادی از شرکت‌های تحلیلی بلاک‌چین اعلام کرده‌اند که ایران در سال‌های اخیر یکی از مراکز اصلی استخراج بیت‌کوین بوده و این فعالیت‌ها به تأمین مالی نهادهای تحت تحریم کمک کرده است.

اما این گزارش‌ها تنها مختص سال‌های اخیر نبوده است. به‌عنوان‌مثال، گزارش وزارت دادگستری ایالات متحده آمریکا که در تاریخ ۴ نوامبر ۲۰۲۲ منتشر شد از فعالیت‌های غیرقانونی شرکت‌های ایرانی وابسته به سپاه پاسداران در حوزه رمزارزها پرده برداشت. در این گزارش آمده که شرکت‌های ایرانی وابسته به سپاه پاسداران از سال ۲۰۱۸ تا سال ۲۰۲۲ یعنی در عرض چهار سال با تولید میلیاردها دلار رمزارز، برای شستشوی درآمدهای حاصل از قاچاق نفت و تأمین مالی فعالیت‌های تروریستی مخرب و البته فروش میلیاردها بشکه نفت ایران به روسیه، سوریه و چین، تحریم‌های آمریکا را دور زده‌اند.

ویژگی‌های جذاب ارز دیجیتال برای سپاه پاسداران

ویژگی بزرگی که باعث شده، سپاه پاسداران برای دور زدن تحریم‌ها از رمزارزها استفاده کند، امکان معامله مستقیم و بدون واسطه و درعین‌حال ناشناس ماندن طرفین معامله است. دو ویژگی که در مقایسه با شفافیت و غیرمستقیم بودن معاملات بانکی، مطلوبیت بالایی برای معاملات غیرقانونی به معاملات بلک‌چین یا رمزارزها می‌بخشد

در مبادلات بانکی، دو فرد، مستقیم به یکدیگر وصل نمی‌شوند، یعنی زمانی که شخصی پولی را به‌حساب شخص دیگر واریز می‌کند، درخواست این جابجایی ابتدا به بانک عامل رفته و نهایتا پول از حساب واریز کننده برداشت و با اعلام به بانک مقصد و تحت رصد و بررسی‌های دقیق به‌حساب دریافت‌کننده واریز می‌شود. فرایندی که در آن علاوه بر لزوم تایید انتقال از سوی بانک مبدا و مقصد، نظارت و تایید بانک مرکزی وجود داشته و ره‌گیری تراکنش و شناسایی هویت واقعی طرفین معامله به‌سادگی میسر است اما در مبادلات ارز دیجیتال، فرستنده و دریافت‌کننده به‌صورت مستقیم با یکدیگر در ارتباط هستند و نیاز به هیچ تاییدی برای انجام تراکنش وجود ندارد، چراکه درواقع، هیچ مرجعی برای تایید وجود نداری و این مبادله صرفا تراکنشی رمزنگاری‌شده بین کیف پول دیجیتال دو طرف است.

از طرف دیگر اساس رمزارزها بر رمزنگاری دوطرفه است که موجب می‌شود طرفین معامله تا حد بالایی ناشناس بمانند.

ممنوع برای ملت و مجاز برای سپاه

عباس علی‌آبادی وزیر نیرو دولت چهاردهم، با اشاره به اینکه مصرف برق هر ماینر معادل مصرف یک کولرگازی است که به‌صورت ۲۴ساعته کار می‌کند، پدیده ماینرهای غیرمجاز را یک دزدی زشت و ناپسند خوانده و تاکید کرده که ما ملتی هستیم با تمدن که باید بدانیم استخراج غیرمجاز رمزارز، دزدی و به عبارتی دست کردن در جیب دیگران است.

این فرد که در سابقه خود ارتباط نزدیکی به سپاه پاسداران دارد که البته قطعاً این ارتباط‌ها در انتصاب او در مناصب کلیدی دولتی نیز بی‌تاثیر نبوده، در حالی با تکیه بر تمدن مردم، آن‌ها را از تولید رمزارز با برق ارزان بازمی‌دارد که کلیه مراکز سپاه در حال استفاده از برق رایگان هستند.

خود علی‌آبادی سال‌ها به‌عنوان مدیرعامل گروه مپنا در نقش بازوی اقتصادی سپاه پاسداران، حضور پررنگی در توقف پروژه‌های داخلی و راه‌اندازی پروژه‌های عظیم ساخت نیروگاه و تولید برق در سوریه و عراق داشته است.

وزیر نیرو دولت چهاردهم و وزیر صمت دولت سیزدهم که مردم را از تولید رمزارز با برق ارزان منع کرده و این کار را زشت و ناپسند می‌داند به‌عنوان فرمانده، ریاست دانشگاه و مدیرعامل سال‌ها در سپاه پاسداران خدمت کرده که با برق رایگان، میلیاردها دلار رمزارز تولید می‌کند تا تحریم‌هایی را که خود سپاه پاسداران، نقش اساسی در ایجاد آن‌ها دارد را به نفع خود، دور بزند.

از طرفی ادعای استخراج رمزارز در بخش خانگی، کشاورزی یا حتی صنعتی در حالی مطرح می‌شود که اساساً مشترکان عادی به برق موردنیاز برای استخراج رمزارز دسترسی ندارند و این اندازه اظهار نگرانی و ادعای استخراج غیرمجاز رمزارز توسط صنایع و مشترکان خانگی و حتی بخش کشاورزی، در شرایطی که مردم عادی برای زندگی عادی و معمولی خود هم به برق مصرفی کافی، دسترسی ندارند، ادعای عجیب و قابل‌تامل است.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy